Hlavní obsah
Rodina a děti

Jaký pohled měl na ženy Tomáš Baťa a jak znělo desatero, které jim odkázal?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Tomáš Baťa byl mimořádný člověk s výjimečným charakterem, výjimečným viděním světa a výjimečnými názory. Nadčasově, moudře a s respektem přistupoval také k ženám. Z jeho postřehů můžeme těžit i dnes, po téměř sto letech.

Článek

Baťa a celá baťovská filozofie nehodlala přistupovat k ženám a mužům stejným způsobem. Ne proto, že by ženy byly něco podřadného, ale protože jsou muži a ženy dle Tomáše Bati natolik odlišní, že je nelze srovnávat a chovat se k nim stejně.

„Ženy byly vnímány jako bytosti s vyšším posláním, které, ač jsou dostatečně silné a schopné, je potřeba chránit a vytvářet pro ně takové prostředí, ve kterém mohou plnit svoji úlohu.“ (Inspirace Baťa, Gabriela Končitíková)

Baťa vypozoroval, že žena má v sobě schopnost motivovat muže, vnášet lásku a zastávat roli matky. Sepsal dokonce desatero určené přímo ženám.

Baťovo desatero ženám

  1. Na prvním místě mějte sebe. Buďte dobré, krásné a něžné.
  2. Milujte jen statečné muže!
  3. Slaďte svému muži život a vyplňte mu jej dětmi.
  4. Zvyšujte svému muži výkonnost - fyzickou i psychickou.
  5. Nebuďte v rodině skromné! Skromná žena - lenivý muž!
  6. Myslete! Čtěte! Nedřete se! Ať každou vaši práci vyzkouší muž a pomůže vám z ní odstranit dřinu.
  7. Nechovejte děti.
  8. Zachovejte si svěžest. Vaše svěžest je pro vašeho muže a děti stejná, jako mužova výkonnost pro vás a vaše děti.
  9. Syny vychovávejte pro boj a dcery pro lásku.
  10. Výsady mužů v požitcích, které jsou nepřístupny ženám a dětem, jsou zbytky barbarství.

Některé body se nám mohou zdát zvláštní, ale je to dáno dobou a také kontextem, ve kterém Tomáš Baťa uvažoval. Jeho velká znalkyně Gabriela Končitíková vysvětluje, že nechovat děti znamená nerozmazlovat je, nedržet je ve skleníku, neumetat jim cestu. Výchovou synů k boji je myšlen vnitřní boj každého člověka, který svádí sám se sebou, proti své lenosti, pohodlnosti a strachu. A posledním bodem Baťa upozorňuje na důležitost rodinných aktivit před těmi ryze mužskými koníčky, které provozuje muž o samotě. Samozřejmě, že na ně má právo, ale ve volném čase je třeba upřednostnit aktivity, které provozuje celá rodina.

Jak si zachovat životní svěžest? Další Baťovo desatero adresované ženám

  1. Láskou k sobě samé.
  2. Dostatečným a kvalitním spánkem.
  3. Stravou vyváženou a zdravou.
  4. Každodenní chvílí pro sebe.
  5. Pohybem.
  6. Vzděláváním.
  7. Zájmem o umění a krásu.
  8. Dobrou přítelkyní a vytvářením vztahů.
  9. Příjemným domovem.
  10. Jednoduchým přístupem k dětem.

Baťa vnímal ženu jako bytost velmi hodnotnou, se specifickou úlohou a specifickou rolí. A to mi přijde skvělé, využívat toho, v čem jsou muži a ženy odlišní, abychom efektivně, s moudrostí a láskou budovali naše rodiny i naši společnost. Jen by to chtělo pochopení a přijetí na obou stranách. Muži by na ženy nemuseli pohlížet jako na líné lemry, které se mohou během výchovy malých dětí válet doma a „nic nedělat“, ženy by zase nemusely muži tak okázale opovrhovat, jako to slýchám a vídám dnes a denně. A když si zameteme každý před svým prahem, přestaneme si závidět a začneme spolupracovat, bude to super.

Zdroje:

  • Inspirace Baťa, Gabriela Končitíková (2024)
  • https://www.nadacetomasebati.cz/wp-content/uploads/2021/10/Vystava-Tomas-Bata-svetovy-podnikatel-ktery-slouzil.-Vystavni-panely.pdf
  • https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4982090338575416&id=207205112730653&set=a.3707534696030993

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz