Hlavní obsah
Rodina a děti

Typy matek na rodičovské dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Za svůj několikaletý pobyt na rodičovské dovolené jsem zaregistrovala mnoho typů matek, některé z nich vám představím.

Článek

Na úvod raději upozorním, že každá jsme nějaká, žádný z následujících popisů matek nemyslím hanlivě, sama jsem samozřejmě kombinací několika z nich. Zbytek odkoukán a odposlouchán z reálného i virtuálního světa.

Matka „ráno odejdeme z domu a večer se vracíme“

Matka, jejíž hlavní výbavou jsou gumáky, pláštěnky a outdoorové všechno. Nikdy nemá doma bordel, protože nikdy není doma. Logicky tedy není co uklízet. Neexistuje špatné počasí, pouze nevhodné oblečení.

Matka „režim je bůh“

Matka, která vás pozve na návštěvu přesně v 9:32, protože když přijdete o dvě minuty dřív nebo později, narušíte tím její pracně vybudovaný režim. Veškerý život (návštěvy, procházky, výlety, narozeniny, úklidy) se přizpůsobuje spánku, jídlu, zkrátka režimu dítěte.

Matka „dokonalost sama“

Štíhlá, upravená, vaří zdravě, peče domácí chleba, sportuje sama i s dětmi, má vlastní rukodělný byznys, dětem šije složité karnevalové kostýmy, vyrábí s nimi jarní, letní, podzimní i zimní dekorace a vždy má nádherně uklizeno. U matky „dokonalost sama“ zatím nebyla zjištěna oblast, ve které neexceluje. Ano, matka „dokonalost sama“ vystupuje v nočních můrách všech matek obecných.

Matka „nehodlám potlačovat emoce svého dítěte“

Této matce velmi záleží na harmonickém psychickém vývoji svého dítěte, méně pak na okolí. Občas zapomíná na motto „svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“. Na druhou stranu, pokud se takové matce narodíte, můžete klidně ječet, kopat, nezdravit, neděkovat, nechodit tam, kam nechcete. Je to fajn.

Matka „lesana“

Vyznavačka všeho přírodního a přirozeného. Oblečením počínaje, jídlem konče. Matka lesana vaří velmi velmi zdravě (někdy až vegetariánsky či vegansky), z velmi velmi zdravých surovin, celkově používá pouze zdravotně nezávadné materiály, konopnou kosmetiku a léčí všechny neduhy přírodními esenciálními olejíčky.

Matka „bonding je všechno“

Nadšenkyně do kontaktního rodičovství. Proč ne, jde vlastně o velmi levný životní styl co se materiálního zaopatření novorozenců, kojenců a batolat týče. Rodina nevlastní kočár, postýlku, houpátko a podobná odkladiště. Poznávacím znamením je nosítko či šátek, pokud budete podrobně zkoumat, zahlédnete i permanentně vykukující prs vždy a všude připraven uspokojit základní potřebu dítěte, tedy kontakt.

Matka „shopaholic“

Její dítě je výhradně oblečeno ve značkovém, drahém oblečení, má dokonalý pokojíček s nábytkem dělaným na míru. Jí ze zdravotně nezávadných silikonových mističek, ke kterým samozřejmě ladí i příbory a ty nejlepší láhve na světě. Má tři kočáry, všechny velice značkové a každou, dražší, moderní, cool edukativní hračku. Matka shopaholic miluje nakupování pro své potomstvo. A je to v pohodě. Nicméně pokud jste matka „já to z té rodičovské neutáhnu“ a zároveň máte shopaholické tendence, je to nebezpečné.

Matka „zpátečník“

Jako by z mateřského oka své matce a babičce vypadla. Krmí dítě od čtvrtého měsíce slazenými přesnídávkami, zarytě odmítá nosítko, zato zvesela pořizuje aktivní chodítko. Její sotva se batolící dítě je samozřejmě vybaveno botičkami, na nočník „chodí“ od půl roku. Jedna výchovná (anebo dvě) na zadek či přes ruce nikdy neuškodí.

Matka „kavárenský povaleč“

Na mateřskou (i rodičovskou) se těšila, tak co by si ji neužila. Najdete ji vždy v kavárně, případně v herničce s kavárnou. Celý den obráží stanoviště přísunu kofeinu, občas i nějaký ten obchoďák a dítě tahá samozřejmě s sebou. Je trnem v oku matkám přírodním.

Matka „buran“

Matka buran netuší, kdy se má přesně jít naočkovat druhá dávka hexy, neví, že ovocné příkrmy se zavádějí až po zeleninových, neví, jaký nadměrek má mít stélka, neví, kdy probíhá zápis do školky a neví ani, který sirup je vhodný na suchý a který na vlhký kašel. Buď je tak flegmatická, nebo má v p…aži.

Matka „kariéristka“

Pořídí si dítě jako by se nechumelilo, a potom ho cpe všem možným rodinným příslušníkům a nebezpečným institucím, aby honila prachy a kariéru. Sice její dítě vypadá v pohodě, ale jednou určitě skončí v terapeutickém křesle.

Který typ jste vy? A na který jsem zapomněla? Jsou jich určitě ještě stovky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz