Hlavní obsah
Rodina a děti

Typy matek v herničce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Herničky jsou taková kouzelná místa, kam se chodí v zimě s malými dětmi, protože nikam jinam se chodit nedá. Jsou to místa plná úplně stejných hraček, které máte doma, s tím rozdílem, že v herničce si s nimi dítě nadšeně hraje.

Článek

Co jsou herničky?

Hernička = menší místnost určená pro kojence či batolata (a samozřejmě také jejich rodiče, bohužel). Pozor, nezaměnit s velkoplošnými hernami, ty jsou plné klouzaček, trampolín, sítí a vůbec všeho, co z dětí udělá zvířata a z rodičů neurotiky.

Herničky jsou místem prvních sociálních interakcí a také místem setkání se zákeřnými bacily z jiných rodin. Herničky zkrátka mají své místo ve vývoji dítěte. A matky. Proč tak genderově nekorektně oslovuji matky? Protože z mých zkušeností se sice otcové dětí v herničkách občas vyskytnou, to ano, nicméně pouze v doprovodu své ženy a také pouze z její vůle. Ok, tak třeba ne, budu věřit, že existují herničkoví tatínci. Ale o těch řeč nebude. Jsou totiž v herničkách nudní. Buď si všímají pouze svého dítěte nebo pro jistotu nikoho a ničeho. Nedělají nic zajímavého a neříkají nic zajímavého. Těší se domů. Proto přistoupíme ke kategorizaci té zajímavější skupiny. Matek!

Druhy matek v herničce

  • Matka fotografka - do herničky zamířila zjevně s jediným cílem, a to vytvořit svému dítěti portfolio. Dítě na klouzačce, dítě v domečku, dítě s autem, dítě s panenkou, dítě sedící, dítě stojící, dítě ležící, dítě jezdící. Je to pěkné. Většinou jde tedy o dítě prvorozené a zatím jednorozené.
  • Matka modelka - vždycky tam jedna taková je. Je z nás všech nejhezčí, nejvyšší, nejhubenější, má nejlesklejší vlasy, nejbělejší zuby, nejpevnější prsa a nejméně matkovské oblečení. Někdy tuto ženu podezírám, že nejde vyvenčit dítě, ale zvednout si sebevědomí. Pak si ale vždycky řeknu - přece chudák máma nemůže za to, že je nádherná, není pěkné ji takto diskriminovat kvůli vzhledu.
  • Matka naturalistka - je obsluhou herny velmi oblíbená, neb nepřijede s kočárem, tudíž nezpůsobí dopravní kolizi. (Ano když se na malou plochu má zaparkovat 15 kočárů, je to trochu problém). Matka naturalistka samozřejmě své dítě/děti přinese v nosítku. Ona i děti mají oblečení přírodních barev z přírodních materiálů a dlouhé vlasy (na pohlaví nezáleží). Matka i děti se chovají tiše a uctivě, nezpůsobují rozbroje. Matka nenásilně nasměruje dítě k Montessori aktivitám a k čemukoliv, co alespoň vzdáleně připomíná dřevo. Pak popíjí bambusovou kávu a čte knihu o barefoot botách, případně se aktivně věnuje svému dítěti.
  • Matka aktivistka - moc dobře ví, že dítě/děti si udělala, aby se mu/jim věnovala. Proto nesedí na mobilu, nečte knihu, nehledí do prázdna, nevykecává se a kafe nepije vůbec, případně v poklusu. Veškerou pozornost směřuje na své potomstvo. Aktivně si hraje, staví, převléká, jezdí, čte, skáče, vaří, prostě cokoliv. Narozdíl od většiny ostatních nevnímá herničku jako místo, kde by si děti mohly (měly) vyhrát samy a dát pokoj, ale pouze jako prostor plný nových stimulů, které společně s dítětem prozkoumá. Je to krásné. Skoro závidím všem dětem, které takovou matku mají, a tak trochu lituju ty svoje.
  • Matka pluku - má 3 a více dětí. Do herničky zamířila, aby do ní své děti vypustila a ideálně se jim nemusela věnovat. Snaží se být neviditelná a nevšímat si nejen svých dětí, ale také ostatních matek. Chce prostě jen tak být, nekomunikovat, ideálně hledět do blba. I přes její snahy je však ostatními matkami povšimnuta a často verbálně kontaktována, neboť nezachytí veškeré dění, které kolem jejích dětí probíhá.
  • Matka chci se kamarádit - pohotově využije sociální interakce svého dítěte s vaším, a dá se do řeči. Doufá, že z vašeho letmého rozhovoru třeba vznikne hluboké přátelství. Protože upřímně, rodičák bez dalších žen ve zbrani je ohromně smutný.
  • Matka všechno vím - je to matka, která se narodila pro to být matkou, studovala pro to být matkou a má za sebou již několik doktorátů, dizertací a atestací z všeobecného mateřství. Své vědomosti většinou sdílí s kamarádkou, kterou vzala do herničky s sebou, ale pokud zrovna nemá přítomnou oběť ze svých kruhů, ráda a ochotně poradí i vám. Zvlášť pokud s výchovou tak trochu bojujete.
  • Matka problémového dítěte - někdy je to výchovou, někdy za to prostě může den blbec. Chudák matka vytáhla dítě do herničky s vidinou příjemně stráveného odpoledne, avšak celý pobyt se nese v duchu usměrňování, v tom horším případě neusměrňováním jejího dítěte, které bere hračky, hází s nimi, bouchá děti, brečí, ječí, dupe, vzteká se. Tato matka si zoufale přeje vlastnit Arabelin prsten a odčarovat buď sebe nebo to stvoření nesoucí její geny.
  • Matka obecná - prostě matka. Kočár, křupky, dětská flaška z DMka, pohodlné oblečení. Trochu se dítěti věnuje, trocho pomobiluje a ke kafi si dá zákuseček, protože my, mámy, si zasloužíme nějakou odměnu.

Tak co, kdo jste vy?

Mně už se teda herničky přestaly týkat, což by bylo skvělé, kdyby to neznamenalo postoupení do o dost nervově, fyzicky i finančně náročnějšího levelu heren. Ale za dob své slávy jsem oscilovala mezi Matkou obecnou, Matkou pluku, Matkou chci se kamarádit a občas také Matkou nikoliv problémového, leč ufňukaného či uřvaného dítěte. Tak herničkám zdar a vyhlížíme jaro. Matky na hřišti se dají taky pěkně rozkategorizovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz