Hlavní obsah

Jak úspěšně požádat o příspěvek na péči

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Bubeníčková

„Rozhodujícím kritériem pro určení stupně závislosti je čas, který pečující během jednoho běžného dne věnuje opečovávanému.“

Článek

V květnu 2024 Národní asociace pacientských organizací (NAPO) vydala publikaci JAK ÚSPĚŠNĚ POŽÁDAT O PŘÍSPĚVEK NA PÉČI (Praktický rádce pro pečující). Ke stažení zde: https://silapacientu.cz/wp-content/uploads/2024/06/Jak-ziskat-prispevek-na-peci_metodika_final.pdf

Zaujalo mě na str. 7 poměrně velmi jednoduché a podle autorů „rozhodující kritérium pro určení stupně závislosti“ a to je čas, který pečující během jednoho běžného dne věnuje opečovávanému.

Kde k tomuto kritériu autoři přišli, netuším, protože v Zákoně o sociálních službách (č. 108/2006 v platném znění), ani v prováděcí Vyhlášce (č. 505/2006 v platném znění) se nic takového nepíše. Leda že by to vyplývalo z nějaké interní metodiky úřadů, která mi není známá.

Na str. 7 publikace se píše:

Rozhodujícím kritériem pro určení stupně závislosti je podle autorů čas, jaký pečující během jednoho běžného dne věnuje opečovávanému:

I. stupeň: péče několikrát týdně

II. stupeň: návštěva obden nebo každý den na 2 - 3 hodiny

III. a IV. stupeň: nepřetržitá péče, srovnatelná s péči o díte do tří let

IV. stupeň: péče ve dne i v noci, jsou upoutáni na lůžko

Pokud ale částka příspěvku na péči má být určena tak, aby pokryla náklady na sociální služby nezbytné pro zachování životní úrovně pobírajícího nebo výpomoc blízké osoby, která se zhostí pečovatelské role, je vidět, že zdaleka tomu částky příspěvku neodpovídají.

Tak trochu počítejme:

I. stupeň závislosti - příspěvek na péči 880 Kč měsíčně (bez navýšení)

Při nepřekročení 80 hod. péče měsíčně stojí hodina soc. služby (péčové) max. 165 Kč (podle novely Vyhl. 505/2006), to je necelých 5,5 hodiny péče měsíčně. To určitě neodpovídá termínu „péče několikrát týdně“.

Dejme tomu, že pojem „několikrát týdně“ znamená dva až třikrát týdně (zejména pokud II. stupeň je charakterizován péčí minimálně obden ne-li každý den).

Vezmeme-li tedy minimum 2krát týdně a jen jednu hodinu péče, bude to za měsíc (4 týdny) 8 hod. Taková minimální péče potřebného stojí 1 320 Kč. Tedy minimální definovanou péči (2× týdně 1 hodina) podle publikace si bude muset potřebný doplatit ze svého měsíčně nejméně 440 Kč.

II. stupeňa závislosti - příspěvek na péči 4 900 Kč měsíčně (navýšen o 500 Kč)

Pokud je tedy někdo uznán závislým v II. stupni, znamená to, že potřebuje péči nejméně obden, dejme tomu 4krát týdně 2 hodiny dle citovaného dokumentu. To je 32 hod. měsíčně (4 týdny), což odpovídá při ceně ve Vyhlášce částce 5 280 Kč. Tedy při minimální definované péči (4× týdně 2 hodiny) si bude muset potřebný ve II. stupni závislosti doplatit ze svého měsíčně nejméně 380 Kč.

Při potřebě každodenní péče alespoň 2 hodiny (30 dní x 2 hodiny x 165 Kč na hod. = 9 900 Kč) příspěvek na péči ve II. stupni (4 900 Kč) rozhodně nestačí.

III. stupeň závislosti - příspěvek na péči 14 800 Kč měsíčně (navýšení 2 000 Kč)

Při výši příspěvku na péči ve III. stupni a při ceně 145 Kč na hod. (max cena při více než 80 hod. péče měsíčně podle novely Vyhl. 505/2006) stačí jen na 102 hodiny péče měsíčně, což je max 3,5 h péče denně - a to určitě neodpovídá termínu „nepřetržitá“ péče. Při potřebě každodenní péče alespoň 12 hodin, aby to bylo srovnatelné s péčí o díte do tří let (tj. 30 dní x 12 hod. x 145 Kč na hod. = 52 200 Kč) příspěvek na péči ve III. stupni je již jen směšnou almužnou.

A 27 000 kč měsíčně za „nepřetržitou“ péči o člověka odkázaného prakticky na celodenní péči na lůžku v domácnosti (stupeň závislosti IV+) je stále směšná částka, přestože zde bylo 7 800 Kč přidáno.

Výše příspěvku na péči tak rozhodně, ani po zvýšení k 1. 7. 2024, nepokrývá náklady na sociální služby nezbytné pro zachování životní úrovně pobírajícího nebo výpomoc blízké osoby, která se zhostí pečovatelské role.

Co si na publikaci cením, jsou užitečné vzory pro vyplnění formuláře lékařem, tedy co musí žadatel (obvykle pečující) lékaři říct, aby napsal do posudku o zdravotním stavu. Praktický lékař často o svém pacientovi neví spoustu věcí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz