Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Rehabilitace je především dřina, ale vyplatí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Bubeníčková

speciální hmatový nákres trasy

Rehabilitace znamená znovuobnovení fyzických, psychických, sociálních a pracovních schopností. Rehabilitace je změna, které si okolí všimne.

Článek

Rehabilitaceje činnost, jejímž cílem je optimální znovuobnovení fyzických, psychických, sociálních a pracovních schopností jedince, které byly sníženy v důsledku úrazu či onemocnění. Rehabilitaci lze rozdělit na rehabilitaci léčebnou, sociální a pracovní.

Léčebná rehabilitace

Léčebná rehabilitace může zahrnovat různé skupinové či individuální cvičení, zaměřené na zdravotní omezení či postižení, které osoba po nemoci či úrazu má. Může se jednat o kondiční cvičení s nemocným na lůžku, cvičení podle svalového testu, cvičení proti odporu s využitím činek, kladek, a další různé techniky jako Kabatova technika, Metoda manželů Bobathových, Vojtova metoda atd. K léčebné rehabilitaci patří i fyzioterapie (elektroléčba, magnetoterapie, laserová terapie, zábaly, vodoléčba), která má zmírnit následky nemocí či zdravotního postižení.

Speciálním oborem je ergoterapie, která se snaží přizpůsobit danému postižení s cílem dosáhnout maximálního efektu ve znovu nabytí různých schopností. Ergoterapeut může pracovat v nemocnici, v lázních, v sociálním či jiném zařízení, např. kliniky rehabilitačního lékařství. Práce ergoterapeuta se využívá především k návrhu vhodné ergonomie pracoviště či výběru kompenzačních pomůcek.

Pracovní rehabilitace

Pracovní rehabilitace je souvislá činnost zaměřená na získání a udržení vhodného zaměstnání osoby se zdravotním postižením. Pracovní rehabilitace je určena osobám se zdravotním postižením [1]).

Pracovní rehabilitace zahrnuje

- poradenskou činnost zaměřenou na volbu povolání, volbu zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti,

- teoretickou a praktickou přípravu pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost,

- zprostředkování, udržení a změnu zaměstnání, změnu povolání a

- vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti.

Provádění pracovní rehabilitace stanoví Vyhláška č. 518/2004 Sb., kterou se provádí Zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb..

Sociální rehabilitace

Sociální rehabilitace rozvíjí specifické schopnosti a dovednosti, související s daným typem nemoci či zdravotního postižení. Jedná se především

- o nácvik každodenních činností, často alternativním způsobem využívajícím zachovaných schopností, potenciálů a kompetencí,

- o činnosti vedoucí k udržení a procvičování těchto dovedností.

Sociální rehabilitace se poskytuje formou terénních a ambulantních služeb, nebo formou pobytových služeb poskytovaných v centrech sociálně rehabilitačních služeb.

Bylo by zapotřebí v našem legislativním procesu propojit všechny části rehabilitace, zejména chybí propojení sociální a pracovní rehabilitace. Podobně jako je to u příspěvku na péči, kdy se posuzuje míra závislosti na pomoci druhé osoby (sociální šetření) v závislosti na zdravotním stavu (lékařské zprávy). Stejně tak by pracovní rehabilitace měla být propojena se sociálními službami typu sociální rehabilitacesociálně terapeutické dílny.

Sociálně terapeutické dílny

Pomoci může také využití sociálně terapeutických dílen. Sociálně terapeutické dílny jsou vhodným místem, kde je osobám se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení, poskytována dlouhodobá a pravidelná podpora zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně pracovní terapie.

Pokud by uchazeč o pracovní rehabilitaci (se stabilizovaným zdravotním stavem z lékařského hlediska) prošel procesem sociální rehabilitace, měl by mnohem vyšší šanci projít úspěšně procesem pracovní rehabilitace a následně i pracovním uplatněním.

[1] https://www.uradprace.cz/pracovni-rehabilitace-4

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz