Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak si uchovat klid a záři i v září, část I. o slinivce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na přelomu srpna a září jsme se definitivně přehoupli z ohnivé, jangové energie do JINOVÉ části, do energie ZEMĚ, která postupně povede naši pozornost svým klidným houpavým rytmem do nitra, do středu, ke Zdroji, k Životu.

Článek

Je to stejné jako u žen v premenstruační fázi jejich cyklu nebo v poslední třetině těhotenství před porodem: je potřeba obrátit pozornost z vnějšku dovnitř, do těla, k sobě, domů a připravit se na nadcházející energeticky náročnější období.

ZÁŘÍ je spojeno se zvýšenou citlivostí SLINIVKY a SLEZINY a vrací nás znovu k tématům 3. ČAKRY, SOLAR PLEXU - a to je přirozeně pevný, zářící střed = vědomí sebe, sebe-hodnota, sebe-jistota, sebe-vyjádření a schopnost stát a obstát.

SLINIVKA samotná má na starosti kromě jiného kondici všech SLIZNIC v těle. Takže jestli se teď spouští RÝMA (a nejenom teď), pak to nemusí být způsobeno nutně jenom nástupem dětí do kolektivů a promícháním jejich „zvěřinců“ na sliznicích.

Většinou jde o kombinaci více faktorů:

1. „Obyčejná“ snaha slinivky UDRŽET SLIZNICE ČISTÉ a FUNKČNÍ a teď je nejlepší čas to udělat před nadcházející zimou, a tak je dobré dát prostor a důvěru její práci.

2. REAKCE NA ZMĚNU: mnohdy forma otřesu nebo ‚šoku‘, rozpad celého dosavadního světa a nutnost vystavění nového a to chce ČAS, KLID a DŮVĚRU v PROCES - i to je forma sebedůvěry a sebelásky.

3. UVOLNĚNÍ STRESOVÉHO NAPĚTÍ z těla: a to je vlastně dobrá zpráva, která znamená, že schopnost uvolnění je pořád funkční a tělo se může čistit. UVOLNĚNÍ znamená dát prostor přirozené dovednosti těla - funkci PARASYMPATIKU a celkově VÝDECHU (opravdu to neznamená ‚nalejt‘ do sebe dalšího panáka).

4. Tendence ZPOMALIT rychlý běh událostí a snaha NEZAHLTIT SYSTÉM: to, že my si tady něco MYSLÍME, oceňujeme jen VÝKON, RYCHLOST, TLAK, EFEKTIVITU, BEZCHYBNOST, TAH na BRANKU, VÝSLEDKY, SAMÉ JEDNIČKY, 100% NASAZENÍ, MENTÁLNÍ a INTELIGENČNÍ EGO, SNAHU BÝT VIDÉT a VŠUDE BÝT …, je sice ‚fajn‘, ale TĚLO je BYTOST - nejbližší fyzická bytost, se kterou jsme celý život a potřebujeme s ní žít v dospělé partnerské harmonii. To díky němu tu život můžeme prožívat a ochutnávat. Je to HMOTA, JINOVÁ KVALITA, zosobněný ŽENSKÝ PRINCIP, BYTOST CYKLICKÁ, a tak krásně odráží náš vztah k této energii a tomuto principu. A vzhledem k tomu, že je MATERií, tak na hluboké úrovni můžeme dohledat kvalitu našeho vztahu s matkou, který přímo souvisí se SEBEHODNOTOU, což je jedno z témat slinivky a solar plexu.

=> Takže: máte ve svém životě místo pro vědomé ZPOMALENÍ, naslouchání své únavě, PROSTOR pro SAMOTU, pro ÚTLUM, TICHÉ BYTÍ jen se sebou, NICNEDĚLÁNÍ, NEVĚDĚNÍ, ‚NUDU‘, KVALITNÍ SPÁNEK, ODPOČINEK, SEBEPÉČI v podobě podporujícího kvalitního jídla a pití, masáže, hýčkání se, pro POZORNOST K SOBĚ, ODPOJENÍ se od vnějšího světa a jeho událostí, PRO POCHOPENÍ, JEMNOST, LASKAVOST, SOUCIT?

Pak totiž nemusíte do těla dodávat uvolnění a lásku formou alkoholu a bílého cukru, což slinivku jenom vyčerpává, protože neustále musí zpracovávat extrémy.

A to jsme u další funkce - REGULACE CUKRU v krvi, o čemž se obecně mluví v souvislosti se slinivkou nejvíc.

Dlouhodobě tady funguje postupná práce s bdělostí, pozorností a všímavostí k sobě a laskavé nastavování vědomého jezení: co jím, kdy jím, kdy mám na co chuť, na co kolem sebe tím reaguju, co mi jede na pozadí, kde se nacházím a jak mi tam je, co cítím a nechci si přiznat, co cítit nechci a tak to zajídám, čemu se v sobě nechci vystavit, chci někde zapadnout, chci se zavděčit, nebo naopak nemám sílu se vyjádřit, projevit, odejít ..... ? Obecně se cukr používá jako manipulační nástroj, odměna a pochvala = vnější stimulanty pro to, abychom byli tím, kým nás okolí chce mít, a na to slinivka a vůbec celý solar plexus reaguje velmi citlivě, protože nás to odpojuje od naší vlastní pravdy, od sebe samých.

Ve slinivce se také odráží to, jak jsme se ENERGETICKY odstřihli od pupeční šňůry naší matky. Jestli dokážeme stát jako dospělé bytosti samy za sebe, bez dětských očekávání čehokoliv od ní, bez naplňování jejích očekávání směrem k nám, jak máme vytyčené hranice svého života a jak stojíme s důvěrou v kompetenci žít život se vším, co přináší, u sebe i u ní.

Heslo „Když nemůžeš, přidej!“ je BIČ na SLINIVKU, znak NEMOCNÉHO MYŠLENÍ, které nebere ohled na hranice a limity těla - bytosti, která je slabší. To totiž jdete dorazit zbitého psa nebo otroka = někoho, koho si nevážíte.

Stejné je to s KOFEINem a jakýmkoliv stimulantem, který PŘEBIJE řeč únavy a potřeby si odpočinout.

Nemluvím tu o přechodných, akutních a krátkodobých stavech, ale o dlouhodobém vztahování se k sobě.

A i po akutních stavech je potřeba se zaměřit na péči o sebe a sebe-zazdrojování o to víc.

Když se opravdu uvolníte do svého těla a spojíte se ním, tzn. přijmete opravdu život, samo vás přivede ke kondici a potřebě pohybu a výkonu tak, jak mu to vyhovuje a jak jej to bude podporovat nejlíp.

Někdy může návrat do harmonie trvat několik let (a někdy i generací).

Všechno výše uvedené spolurozhoduje o kondici naší SLINIVKY, protože v našem těle je DETEKTOREM LÁSKY, SEBELÁSKY a SEBEHODNOTY a naplňování našich ZÁKLADNÍCH POTŘEB.

Podpořit ji můžeme především PÉČÍ, kterou si s LÁSKOU dáme, a PRAVIDELNOSTÍ - spánku, jídla, pohybu.

A taky vrácením hodnoty OBYČEJNOSTI do našich životů.

Prospěje také zvýšený přísun ZINKU a VITAMÍNU A.

A samozřejmostí je kvalitní strava - především formou teplých jahelných, rýžových a ovesných kaší, polévek a zeleninových jídel, k jejichž přípravě využijeme červené, žluté a oranžové plody dozrávající právě v této roční době: DÝNÉ, MRKEV, ČERVENÁ ŘEPA, TUŘÍN a taky HOUBY. Obecně kořenová zelenina propojuje s elementem Země a se všemi našimi kořeny.

Z obilnin je pak ještě pro slinivku léčivým pohlazením SLZOVKA. Důležité jsou kvalitní mořské řasy, panenské oleje, olejnatá semínka, především ta dýňová, a kvalitní ořechy dle chuti a preferencí. Kdo má rád, pak jemná bílá masa.

Výborně funguje všechno lesní ovoce, BORŮVKY, MALINY, OSTRUŽINY a JAHODY, a také nepřislazované teplé JABLEČNÉ a HRUŠKOVÉ kompoty.

A samozřejmostí jsou fermentované potraviny pro podporu mikrobiomu a funkce celého středu, protože všechno se vším souvisí.

Hezké a klidné podzimní dny, ať jsou plné barev ve všech strukturách našeho Bytí.

Pokračování se SLEZINOU bude v dalším textu, až se poskládá to, co chce být vyjádřeno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz