Hlavní obsah
Lidé a společnost

Napoleon a Praha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Lišková

Dívky v šatech z doby napoleonských válek a muži ve vojenských uniformách té doby.

Povídání o Velké francouzské revoluci, Napoleonovi Bonaparte, napoleonských vojácích v Praze, bitvě u Slavkova a co je s tím spojeno.

Článek

Dnes proběhl Napoleonský den na Vyšehradě. Proč je oslava, která je spojena s výročím narození Napoleona Bonaparte, v srpnu v Praze?

Zhruba dva měsíce potom, co se stal císařem, byl do tehdejšího kalendáře zanesen svátek svatého Napoleona, prý korsického světce, jehož jméno nosil. Po vniku ČSR se oslavy Napoleona považovaly za součást přátelství mezi Francií a mladou republikou.

Tyto oslavy byly spojeny zejména s připomínkou napoleonských válek, především s bitvou u Slavkova. O Prahu nebyl napoleonskými vojsky sveden boj, který by odpovídal bitvám o Drážďany nebo o Vídeň nebo alespoň bitvě u Chlumce.

Příchod francouzských vojsk na naše území znamenal pro obyvatele mimořádné materiální i finanční zatížení. Vojáci požadovali boty, proviant, píci pro koně, finanční dávky a na řadě míst docházelo i k bezohlednému rabování.

V Praze, které pro Rakousko bylo provinčním městem, se usídlila francouzská posádka. Je nepravděpodobné, že by jako opěrný bod využila pevnost vybudovanou za Marie Terezie na Vyšehradě, protože ta již se ukázala jako z vojenského hlediska zastaralá. Mohli tu mít v kasematech sklady munice.

Praha v době napoleonských válek sloužila hlavně jako velký lazaret. To dokazují vykopávky na starém vojenském hřbitově v Karlíně.

Dnešní akce předvedla prvky výcviku a manévrů, jež jsou základním stavebním kamenem taktiky na bitevních polích. Předvedla pěchotní pušky a zacházení s nimi i děla francouzského systému Gribeauval a rakouského systému Liechtenstein. Bylo to krásné divadelní představení pod širým nebem bez jeviště a hlediště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz