Hlavní obsah
Umění a zábava

Ať žije Festival fantazie!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

bytosti

Všichni sledujeme extra úžasnou kulturní akci v Karlových Varech, ale co Vysočina? Chotěboř?

Článek

Začátek prázdnin máme spojený s Filmovým festivalem v Karlových Varech. Přesto o kus dál (pro světoběžníky jen o pár chlupů) ještě před ním začal velký festival, kde najdete všechno možné. Festival fantazie trvává zhruba deset dnů, během nichž proběhne přes tisíc pořadů (letos nějakých 1038) a přijede sem kolem 1300 návštěvníků.

Že jste o tom neslyšeli, že zrovínka vás to minulo? Věřím, že si málokdo umí představit, co to může být, co by mohl očekávat. Ovšem, pokud již i v Aši slyším, že se nějaká rodina do Chotěboře chystá, zřejmě se časy mění.

Ono je to skutečně prostředí pro celou rodinu, včetně těch jejích členů, co nic z fantastiky nemusejí. Ti mohou brouzdat po krásách okolí (nádherná příroda, například údolí řeky Doubravky), zajet si na okolní památky nebo přece jenom neodolat a mrknout se na program. Lze sem zajet pouze na část festivalu, jako to dělávám já. Přednášky a besedy, které připravují lidé z fandomu, mají špičkovou úroveň. Já si jich letos užiju nemálo, výjimečně totiž nedělám žádnou (jsem trochu vyšťavená ze svých výstav s průvodním slovem, což je přednášení s diskuzemi na 5-6 hodin) a už by se mi chtěly některé sakra zajímavé překrývat. Množství programů předčí i světový WorldCon - jenom naše média o události cudně mlčívají…

Ovšem, jsou tu linie programů o klasikách sci-fi, jako je Star Wars, Star Trek a Hvězdná brána včetně fandů v kostýmech (a jejich soutěže), ale setkáte se i s vhledy do obecné historie, do úskalí cestování po dálkách, se zajímavostmi v pohádkách a mýtech… Zamyslete se sami nad tím, co může být podnětem nebo námětem fantazie a věřte, že tu najdete všechno. Včetně besed s autory, workshopy, radami, jak vydat vlastní knihu. Nechybí ani výstava obrazů, hráčské doupě, kde se občas také testuje na návštěvnících nějaká novinka pro tuzemský trh. Také stolní hry tu najdete. Filmy běží denně.

Pokud jsem s sebou brávala dítka, s jistotou věděla (tak jako u ostatních rodičů), že mne dřív nebo později najdou „na baru“. Člověk se tu setká a zakecá, ani neví jak. Čas v družné neformální besedě plyne a vy najednou zjistíte, že umíte spoustu slovíček z dávno zapomenutých nebo nenaučených jazyků. Třeba ruštinu s Kir Bulyčovem (Alenka z planety Země) a maskéry, co prošli i Hollywoodem, něco porozumíte polsky s Andrzejem Sapkowskim (Zaklínač), angličtině s herci zahraničními (prošla tudy snad celá SG-1).

Osobně ani tady neopouštím sociální sféru, protože co se tady lidem dělo, patří k hororům, tudíž z fantastiky neodbočuji. Jsem jak vrbou, tak zdrojem informací. Mám ráda příběhy, a tak mohu během let sledovat i jejich pokračování a jakžtakž dobré konce. Je zajímavé sledovat, jak se z dětí kolem vyvinou tvůrčí bytosti - vždyť je to letos už 29. ročník! Užívám si setkání s legendami všech žánrů, sleduji vývoj nových spisovatelských tváří (ostatně jsem administrátorem literární soutěže Daidalos). Je nanejvýš příjemné setkat se s takovou masou chytrých a šikovných lidí všeho věku a zaměření!

Letos se tedy těším na své čtyřdenní setkání s přáteli a věcmi novými, na posezení v místních hospůdkách a venku u grilu, na procházky příjemným městečkem (ona i hrabárna sekáče má o FF otevřeno) a doporučuji totéž každému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz