Hlavní obsah
Knihy a literatura

Básník něhy, květů a volavek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Mudrová

Sbírka básní

Dnešní doba příliš nepřeje básním ani básníkům. A přece tu mezi námi poletují verše, do kterých je milé se ponořit.

Článek

Probírám se verši, které ke mně doputovaly před vánocemi. Nepijte z rozlitého je nová sbírka básní Vladimíra Stibora, provázená ilustracemi Ivana Bukovského. Opět jde o lyrické verše v různých formách, včetně sonetů. Čtyři strany jsou věnovány haiku. Jak autor skromně poznamenává, pokusům o haiku z let 2021 až 2023.

Okouzlená Erika Ena Adamcová se v předmluvě vyznává z objevení jeho veršů, ze světa, kde básník lehce poskládává své představy do skutečných obrazů. Očarovaně sleduje jemnost a něhu, s nimiž píše o vztazích mužů a žen. Každé její slovo mohu jen potvrdit.

V hlavní roli jsou tu opět doteky milostna, tedy verše, zkoušející probádat vztah muže a ženy, poodhrnout závoje tušení i přímých dějů, polibků, snů a touhy, malované mnoha příměry. Často jsou v básni jen lehce načrtnuty, rozechvěle očekávající, bude-li k vyprávění cosi hmatatelnějšího, než jemné a něžné zdání.

Další oblastí, když se básník vyvine z omámení prchavých náznaků, je život sám, touha po vzdálených obzorech, pokorné přijímání osudu i jeho konečnosti, natažená ruka po kráse, která je tím křehčí, že je objevena především básníkovýma očima. Jak se píše v závěru krátkého shrnutí jeho životopisu, fotograf, publicista, editor a především básník Vladimír Stibor věří, že v lidském životě nic není ztraceno.

A proto je dobré omývat svou mysl jeho verši.

O plujícím ptáku

Nakonec zůstaneme sami;

Na ledové kře popluje modrý pták.

Přiblíží se,

z mlhovin vytáhne a vykouzlí poslední košili

a všem těm,

kteří veslovali celou noc, rozdá trochu horkého čaje.

Můžeme pokračovat dál,

řekne,

ale bude to čím dál tím těžší.

Modrý pták nelže.

(31. října 2023)

(Vladimír Stibor: Nepijte z rozlitého. Ilustrace Ivan Bukovský, vydavatel Bc. Václava Rysková, Karlovy Vary, 2023. Brož., cena neuvedena)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz