Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dětský certifikát může pomoci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

chlapec

Po mnoha letech se snad konečně dočkáme nástroje ochrany dětí- přitom velice jednoduchého.

Článek

Dnes mne potěšila zpráva o tom, že se může něco zásadního v ochraně dětí před sexuálními predátory změnit. Nadějí by mohl být dětský certifikát. Co to je? Nějaká značka na děcko? Ne. Jde vlastně o zkráceninu. Nebudou ho totiž potřebovat děti, nýbrž dospělí, kterým děti budeme svěřovat. Představa je taková, že kdo bude chtít pracovat s dětmi, bude mít lejstro, které prokáže jeho dosavadní bezúhonnost v oblasti sexuálního násilí a pedofilie. Rodiče dané lejstro mohou žádat předložit, samozřejmě stejně jako je budou chtít všechny instituce a pozor, nic nebude promlčeno a zahlazeno ani po letech.

Dnes je praxe taková, že se na tyto trestné činy pohlíží stejně, jako na všechny ostatní. Odpykáš si trest a za dalších pár roků jako kdyby se nic nestalo. Oběti zneužívání tak mohly po čase zjistit, že se jejich vedoucí ze zájmové činnosti, tábora nebo dokonce učitel k práci s dětmi vrátili, a vše se může znovu opakovat.

O bezradnosti nad beztrestností, o bezzubosti stíhání takových osob jsem dost slyšela i ve svém okolí. Dokud se nestane veliký malér…

Teď to možné nebude. Je nutné leccos právně doladit, spolupracovat musí několik ministerstev, ale základní představa je jasná. Chceš pracovat s dětmi a nikdy ses nedopustil závadného chování vůči nim? Není problém. Chceš pracovat s dětmi a byl jsi už stíhaný/stíhaná za nevhodné chování vůči nim? Potom problém máš, ať si namlouváš cokoliv.

Možná někomu přijde tvrdé, že by se jaksi mohla odhalit závadná minulost člověka, který je přece tak výborný organizátor, dobře to s dětmi umí, dokáže si s lecčím poradit… Je mi líto, ale bude tomu tak. Samotná pedofilie a její příbuzné trestné nejsou, zato skutky ano. A před těmi je nutné dětský svět co nejpřísněji chránit. Člověk, který o sobě ví, že má sklony k chování, které může velice ublížit a je ze zákona postižitelné, bude mít na cestě k dětem dost jasnou překážku.

Kdo vezme její existenci na vědomí, kdo se nebude o certifikát pokoušet a vůbec se podle toho celkově zachová, nemusí v dalším životě prožít újmu z odhalení a prozrazení své minulosti.

Pamatuji se na různé úvahy, jak by šlo provždy ocejchovat lidi, kteří se sexuálně a deviantně zaměřují na děti a mládež. Vždycky to jasně naráželo na lidská práva (a můžete říkat, že se o ně připravují sami, ale i tak jim práva náleží), na nebezpečí možného vzedmutí nálad davu a lynče. Nikdy nevíte, co se přihodí, komu ublíží nebo koho zničí nějaké „spravedlivé rozhořčení“.

Certifikát, jak je myšlen, se práv dospělých fatálně nedotýká, naopak může zajistit dětem právo na bezpečí a klidný rozvoj. Pro certifikát nebude nic z jasně vyjmenovaných trestných činů vymazáno.

Konečně se něco pohne. Jeden z prvních kroků, který změní ostudnou praxi současnosti, kdy se doslova nadržuje viníkům a ochrana obětí i celé společnosti je spíše iluzorní. Dejte se do toho, zákonodárci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz