Hlavní obsah

Ikarie XB-1 letí novým směrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Mudrová

časopis XB-1

Od filmové legendy Ikarie XB-1 si dvakrát nás jedinečný literární měsíčník odvodil svůj název. nejdříve proslul jako Ikarie, po odchodu z nakladatelství MF přišla řada na XB-1.

Článek

Mnohé lidi asi překvapí, že mezi spoustou vznikajících a zanikajících tiskovin celá porevoluční léta stále existoval skutečně literární časopis, kde nebylo slůvko o politice, o životním stylu nebo kosmetice, nýbrž především písmenka.

V šedesátých letech svět užasl nad naším filmem Ikarie XB-1 o posádce kosmické lodi na cestě ke hvězdám a právě tento časopis se s úctou a pokorou přihlásil k jeho odkazu. Když se v Mladé frontě divili, že časopis neskomírá, ač nemá barevné reklamy a hezké tváře na fotkách, nakonec došli k názoru, že to divné a vymykající se nechtějí. Redakce vykročila do neznáma a časopis se rozhodla zachovat - ovšem pod novým jménem, neboť nakladatelé si ponechali práva na původní název.

Ke slovu přišla druhá půle názvu filmu: XB-1. Bohužel hodně čtenářů hledalo jen pomalu cestu zpátky, zmatení změnou. Přesto časopis žil a fungoval bez vnější jakékoliv podpory. Až do covidu. Tehdy sice ministerstvo kultury prohlásilo, že časopis na podporu nárok má, ale nepřiznalo ji. Byli to příznivci a nadšenci, kdo mezi sebou vybrali dost peněz, aby jejich XBéčko mohlo dál existovat.

Proč o to tolik stáli? Protože potřebovali číst české a zahraniční povídky, recenze žánrových filmů a knih, články o různých fenoménech fantastiky a zajímavosti ve „fantastické vědě“. Protože inteligentní lidé s rozhledem nepotřebují pouze podbízivé lifestylové barevné hezkosti, chtějí si počíst. Tenhle měsíčník byl zkrátka výjimkou, která jim to umožňovala. Třešničkou na dortu je literární soutěž (dříve Ikaros, poté v XB-1 Daidalos), kam mohou psát povídky autoři zavedení i začínající a kdo se dostane do finále, bývá otištěn.

Bohužel tohle všechno se od únorového čísta mění, ekonomika tvrdě došlápla i na statečné, vichrům vzdorující XBéčko. Měsíčník se mění na knihu, na malé antologie povídek, které za rok dají na jednu velkou, s desítkami děl různých autorů a žánrů. Publicistika většinou přejde na web, který se již formuje. Stejně jako dosud je možné objednávat jednotlivá čísla i celé předplatné na Vesmírném koloniálu. Pokud si nebudete pamatovat adresu https://www.vesmirnykolonial.cz/, stačí si pamatovat jen ten „Vesmírný koloniál“. Otevře se vám tím rovněž cesta ke knihám, které tu byly v posledních letech vydané - a také tohle jsou kousky, které svou kvalitou trčí až ční nad běžnou knižní produkci.

Končí tedy jedna část časopisecké legendy naší literatury, ale začíná knižní cesta Edice XB-1. Redakce zůstává a pilně chystá její obsah. Zachovejte svému XBéčku přízeň a kdo jste nostalgicky dosud jen vzpomínali na své zpřetrhané pouto s milovanou Ikarií, můžete díky koloniálu snadno naskočit zpátky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz