Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Swingování v Zapadákově

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Mudrová

na swingu v Novém Drahově

Léto má být ve znamení festivalů, koncertů a divadla pod širým nebem, zkrátka někde na vzduchu. Taktéž si toho znamení užívám.

Článek

Jsou události vyprodané půl roku dopředu, jsou události tradiční, mající za sebou desítky ročníků a znamenající stálou kvalitu, popularitu a slávu všech, kdo se zúčastní. A jsou rovněž události, v oboru velmi známé, na které se sjíždějí lidé ze široka daleka, ale v kraji vedle po nich skoro nikdo nevzdechne.

Představuji vám a do světa šířím, že letos máme po třicátém ročníku Hrnčířského swingu v Novém Drahově. Pořadatel a majitel místní keramické dílny Roman Werner pokračuje v tradici založené jeho tatínkem a strýčkem, kteří již, bohužel, odešli někam, kde jistě naslouchají milovanému jazzu dodnes.

Přijíždějí nejen lázenští hosté (Nový Drahov je u Žírovnice a ta je částí Františkových Lázní), ale i lidé přeshraniční a obyvatelé Ašského výběžku. S věkovým průměrem je to horší, od středního do vyššího věku, ale co bychom také mohli čekat v časech, kdy je tolik způsobů, jak hrát a zpívat? Vždyť i mnozí hudebníci střídají žánry. Žánry i kapely hostují totiž v několika místech i během sezóny, takže jsme si letos dvakrát užili Pavla Skleničku (bicí) a jeho vtipné texty.

Spíše je zajímavější, kdo všechno se tu vystřídal a odkud sem účinkující přijíždějí. K programu jsme tentokrát dostali přehled všech kapel a jejich zpěváků od roku 1994. Mnohokrát tu byli karlovaráci, ať jako Swing Studio KV, Karlovarský dixieland B.C. nebo Swing Band Milana Pávka. S nimi a několika dalšími sem od začátku přijížděla Darja Kuncová. Vedle kapel ze spousty našich měst včetně Prahy a Brna tu bývají i zahraniční hosté, například z Polska, Anglie, letos Italové. Zastavili se tu cestou na plzeňský jazzový festival. Příští rok přijedou Sunshine Brass Dresden.

Jsou to tedy tři hodně zajímavé a pro mne odpočinkové páteční večery v půlce léta, většinou ke konci července a začátkem srpna. Příjemné je i samo prostředí hrázděného statku z roku 1905, na jehož dvoře koncerty probíhají. A ještě příjemnější jsou pohárky s vínem nebo vodou, které si můžete chodit plnit po libosti. Pohárky jsou každoročně jiné, takže už máme doma docela slušnou sbírku. Samozřejmě, jsme u hrnčířů, takže je jasné, kde se berou. Keramické jsou i vstupenky.

Když jsem nakoukla do dílny a regálů s výrobky letos, náramně se mi líbily misky s vnitřní modrobílou glazurou. Kapely letos dostaly Drahovské kokrháče - tito kohouti byli jenom pro hudebníky, ale zdejší slepice všech velikostí jsou také roztomilé. Když jsem však zahlédla keramické slimáky, šly na mne mrákoty (viz předešlé rozjímání o jejich lovu), ale naštěstí byli vyprodaní dřív, než se šla podívat moje lepší polovička. Uff.

Teď se budeme věnovat chvíli vážnějším věcem, ale za jazzem prý ještě vyrazíme, snad někam k Domažlicům. Hezké léto všem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz