Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hodnota ženy v den jejího svátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ve chvíli, kdy si žena uvědomí svou vlastní hodnotu, začne se hýčkat, získá sebevědomí, zbaví se vzteku a obviňování, změní se k lepšímu nejen život její, ale i všech lidí kolem. Budou žít šťastně.

Článek

Mezinárodní den žen je jen jedenkrát v roce, podobně jako Vánoce. Sváteční atmosféra jednodenní výjimečnosti tak ženám na celém světě, tudíž i v naší krásné zemi, nabízí jedinečnou příležitost, aby si vybavily všechna svá práva, na která dávno zapomněly, že je mají.

A také si uvědomily svou hodnotu. Tu si každá žena určuje výhradně sama, což bohužel zdejší něžné pokolení, jež prošlo obvyklým výchovným procesem, netuší.

„Má matka mě učila chodit s hlavou vztyčenou, jako by mi svět patřil,“ odhalila svého času krásná italská herečka Sophia Loren výchovnou metodu své matky a zároveň i tajemství svého pozdějšího světového věhlasu.

Znalost prostředí téměř s jistotou předpovídá, že by si metoda „alla Signora Romilda Villani“, příležitostné to herečky a učitelky hry na klavír, aplikovaná u nás, nejspíš pořádně natloukla nos. U nás se nos nenosí zvídavě vystrčený do prostoru, natož sebevědomě nahoru.

Zdravě sebevědomý člověk, s patřičným důrazem na „zdravě“, totiž dobře ví, že je poklad. Věří ve své schopnosti, bez ohledu na to, co si o něm myslí a říkají ostatní.

A s námi je to zvlášť těžké, když slovo „zdravě“ obcházíme obloukem, jako dietu předepsanou panem doktorem Rajko Dolečkem.

V dětství jsme se sice učili a naučili chodit, číst knížky s baterkou a pod dekou, snít, hrát kuličky a sbírat skleněnky, skákat gumu ale i pochybovat, obviňovat se, čekat od okolí na schválení a určení naší hodnoty. Vyrostli jsme sice, ale stále se snažíme zavděčit a konečně pocítit, že za něco stojíme. A těžko přetěžko lze svalovat vinu na pány rodiče, když ani jim nebylo výchovou vštípeno, že právě proto jací jsou, na lásku to úplně stačí.

A i stačí si říct, že to po práci nechci vzít to domů přes masnu, ještě v úzké sudové sukni loupat včerejší uvařené brambory na dnešní salát, kterého musí být hodně, na přidání. A pak uštvaně smažit horu řízků. A slaný pot z oroseného čela polykat společně s tlumeným syčením, že „za jednu blbou, ovadlou kytku se tahle honička fakt nevyplatí.“ Čert vzal všechny tyhle svátky, které jsou akorát příležitostí k oslavě těm druhým!

Můj děda říkával:

„Jaký si to uděláš, takový to máš.“ A měl recht.

Muž, který se svátečního osmého právě vrací domů, s představou své věčně uštvané ženy, a pouhá myšlenka na horu bramborového salátu a mísu mastných řízků mu obrací žaludek. Ale aby ji neurazil, tak to jednou pořádně sní a několikrát nahlas pochválí.

A přitom jak rád by si se svou pořád krásnou ženou dal docela obyčejný klid, sklenku vína a společný smích. Ten, co se odráží v očích!

Vyfuní pěšmo do třetího patra, protože starý výtah má už své vrtochy a tak si rád zatrucuje.

„Brzy pofrčíš!“ pohrozí mu udýchaně a nevěřícně si znovu prohlíží jmenovku, jestli si náhodou nespletl dveře. Nevábí ho žádná z očekávaných vůní, jen ticho a klid. Odemyká a jeho usměvavá žena přiskočí s něžným polibkem na tvář:

„Miláčku, prosím tě, otevřel bys víno? Je v kuchyni na stole. Děkuju.“

A ďobne mu na druhou tvář voňavé potvrzení, že se mu to fakt nezdá:

„Jsem ráda, že jsi doma. Jaký jsi měl den?“ Zastaví se nejen tělem ale i pohledem.

A dokonce čeká na odpověď.

Muž si nejprve v duchu pomyslí, jak by bylo fajn, kdyby každý den byl svátkem.

A pak to řekne nahlas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz