Hlavní obsah
Psychologie

Každý problém má řešení, ale sebevražda jím není

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Člověk by neměl být sám na své rozhodnutí odejít ze života. Jakkoli jsou okolnosti bolestivě polehčující, svou definitivou burcují a svolávají vše živé v naději, která umírá poslední, nebo vůbec.

Článek

V citátech, filmech romantických i těch pro pamětníky jsou na všechno vždycky minimálně dva:

Na lásku, radost i trable, které v životě přijdou s jistotou jistot. Což je v kontrastu s žulovou realitou, kdy člověk nejen že přijde sám na svět, sám z něho odchází a po většinu plynoucího času s přezdívkou život, se i osamoceným cítí.

V osobním tichu spřádá své touhy, plány, sny a zve do nich s obřadní svátečností jen ty nejbližší, kteří jednou budou u toho, až si je splní.

S bezmeznou důvěrou, srdcem na dlani a odhodláním ho úplně celé věnovat prvnímu, kdo projeví zájem na špičku tupého nože. Nemilované děti netuší, jak taková láska, po níž přitom z celého srdce touží, vypadá, natož jak se projevuje. Nechápou, jak je možné, že dát všechno, neznamená nic.

Loví ve vzpomínkách na opakované pokusy o první kroky:

Znovu, znovu a znovu, než se to konečně povedlo. Vykročit po svých, s natěšeným srdcem dokořán, které si pohádkové konce nenechá nikým vymluvit ani vzít, protože psst fungují jako pohonné hmoty.

Ač to mají o nelásku vždycky těžší, tím víc přidají na síle a intenzitě světla, které je v podmračeném světě nemilosrdně zadupáno do poslední jiskřičky, která by mohla rozplápolat naději na nějaký nový začátek. To, že byl míněn pro všechny, se k dobru nepočítá. Ne každý chce pod svícnem odhalit temné myšlenky.

A jinak to neumí, než že kráčí dál současným světem s něžnou duší, která nemá z lásky kabát, do něhož by se schoulila, než se ty nejhlubší z ran vzpamatují a drobnou pěstí zabubnují na okap, místo deště, že tohle už je fakt zu viel a počkají si společně na duhu.

S koleny pod bradou, co jsou křehkým štítem pro rozšklebenou ránu na hrudi, přichází spásná myšlenka, která se sice ještě vzdávat nechce, ale už musí:

Dojít si po mostě z duhových provázků, na druhou stranu…pro lásku.

Malé děti z celé své krásné duše věří, že svět na té druhé straně určitě bude lepší a hezčí. Zajímá je pohádkový děj, který chtějí na vlastní hlasitý smích, co se až štěstím zalyká, zažít.

Konec s definitivní platností, jež je pro dospělé se zraněnou duší dítěte vysvobozením, je v nedohlednu a jestli má vůbec smysl se o něm zmiňovat na okraj hladivých myšlenek.

Ruce, které nejsou tak poslušné jako nohy, odmítnou v pudu nové naděje vzdávající se diktát a vystřelí do vzduchu, co si po svém opojně voní jarem:

Aby pak ladně sklouzly na ramena a objaly sebe sama. Poprvé v životě:

Neboj, nejsi sám. Spolu to zvládneme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz