Hlavní obsah
Názory a úvahy

Samota není zlá, je fajn

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Samota může bolet i být krásná. Dobrou zprávou je, že záleží zcela na nás, jaká bude. Špatná zpráva není žádná.

Článek

Pocit osamění často vyplývá z obav, že zkrátka nezvládneme sami unést vše, co nám život nakládá, aniž by bral jakékoliv ohledy a alespoň ze slušnosti nám občas poklepal na rameno, že o našem úsilí dobře ví a vedeme si docela obstojně.

Příliš nepomáhá ani výchovou vštípené přesvědčení, kdy pocit zadostiučinění přichází výhradně, a především prostřednictvím péče a starostlivosti o druhé lidi. Na hlavní úvazek. Své potřeby, sny, přání přitom odsouváme na druhou, pátou či jinou dávno zrezlou kolej, která přestala počítat s tím, že ještě někdy povede:

Někam, kde to zacinká, dává smysl, cíl a životní radost, protože o ní i život je.

Obětování se pro druhé zcela a úplně, je však cestou do pekel a nikoho nezajímá, že byla původně dlážděna dobrými úmysly. Pocitu vděčnosti ani co se za kraťoučký nehet, jež je pro práce v domácnosti rozhodně praktičtější, vejde.

Není horšího pocitu samoty, než být obklopen lidmi, pro které jsme byli ochotni udělat vše, a oni pro nás na oplátku a bez sebemenšího pocitu viny:

Nic.

Dosavadní pocit jisté nadmoci nad jinými samotáři, že my sami tedy nejsme, se zbaběle vyšoural zadními vrátky, bez pozdravu a alespoň pár slov vděčnosti za ty důvěrné společné roky.

Jaký si to uděláš, takový to máš

Náhlá a překotná samota je jako holobyt, kde není světlo, teplo, voda, čerstvý a na nové jaro voňavý vzduch, smích, květiny, pohlazení, láska… vůbec nic z toho, co máme rádi a k životu, aby se mohl označit jako převážně šťastný, potřebujeme.

Očekávání, která jsme vůči druhým měli, jsou jako rackové, kteří nám na ramenou a jinde taky, za letu a hlasitého chechotu odkápnou pořádnou výložku. Na památku a hlavně pamatováka, abychom se jich do budoucna vyvarovali.

Sám nejsi nic

Očekávání vůči druhým lidem, že nás udělají šťastnými, a budou se k nám chovat stejně hezky a ohleduplně jako my k nim, jsou bláhová.

Pokud celou svou existenci a hlavní důvod, proč tu jsme a žijeme, vsadíme na jejich přítomnost v našem v životě a oni z něho odejdou, ztrácíme smysl a chuť jít dál. A nezáleží přitom, zda odešli rozhodnutím vlastním či to byl osud, který bolestivě zasáhl.

Klasik kdysi, zřejmě z vlastní osamělé zkušenosti, odtušil, že „sám nejsi nic a nebýt sám je těžké.“

Jistě, je vždycky lepší jít na kafe, po úřadech, do pranice, a životem celkově ve dvou. Mít na druhé straně lana parťáka, o němž víte, že ho nepustí. A když tak jen zlehounka, z legrace krapet, protože ta v životě být musí. Ale pak pomůže vstát a pozve na udobřovací pivo. Třeba.

Mám vždycky radost, když takové jiskření na druhou potkám a potvrdím si, že se pohádkovým dějům daří i v našem světě.

Tomu, který často nespravedlivě příkře nahlíží na samotáře. Jako na někoho, kdo není normální. Být sám je divné. Pro okolí zvlášť. A tak jsou lidé raději v nefungujícím vztahu, než by druhému i sobě dali šanci na nový začátek a nahlas prohlásili:

Jsem sama, jsem sám.

A je nám spolu se samotou dobře.

Člověk tak totiž získá drahocenný čas a klid k tomu, aby zjistil, co od života chce, potřebuje, aby žil spokojeně a šťastně. Sám za sebe.

Pak teprve nastane ten správný čas docela jednoduchých počtů, kdy šťastná jednička potká jinou šťastnou jedničku a pokud budou chtít, dají dohromady dvojku.

A to, jaká bude, záleží už jen a jen na nich.

Foto: Pixabay

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz