Hlavní obsah

Samozvaným celebritám vstup zakázán!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Celebritou v naší zemi může být každý, kdo si to z plezíru usmyslí. Netřeba přitom žádných znalostí ani věhlasu, úplně postačí být nejhorší z nejhorších a umět řádně využívat všechny tělní otvory.

Článek

A nepoplést si je. Což tak někdy působí a samozvané celebrity bohužel netuší, nebo spíš tušit nechtějí, kde nechal tesař díru.

Za dobrým koněm se vždycky (ne)práší

Filmový festival v Karlových Varech, jehož filmový pásek se pro letošní už 58. ročník před nedávnem dotočil, začal svou pověst místa bezprostředního setkávání milovníků filmového umění psát už v roce 1946.

Od té doby významnou kulturní akci v samém srdci Evropy, v kouzelném lázeňském městě navštívila řada skutečných osobností a hvězd světového filmu.

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, jímž filmový festival vyjadřuje uznání hercům a tvůrcům za jejich práci, si tak převzali například Robert de Niro, John Malkovich, Jean Reno, Morgan Freeman či Susan Sarandon.

Svou návštěvou poctil festival i náš Pan režisér světového věhlasu Miloš Forman, který do Karlových Varů přijel v roce 1990 z Paříže na kole.

Abrakadabra, skutečný hvězdný prach vůkol, aniž by se oháněl okázalou vizitkou a tvářil se povýšeně. Pochopitelně tu i tam na červený koberec nakročí i hvězdné manýry, ale skuteční mistři filmařského řemesla si zkrátka zaslouží výjimky a polehčující okolnosti. To za tu radost skrz plátno.

Drž hubu!

Ač životní pravidlo, jež platilo tehdy a bude stále, že očekávání jsou předzvěstí zklamání, kvalita a noblesa jsou pak konstantou, s níž se nekšeftuje. S léty zraje, sílí a dostane se pod kůži. Těžko, přetěžko se ale zvyká a vyrovnává s tím, že pro to, co bylo kdysi běžné, samozřejmé, dnes nejen že není místo, ale ani ta nejmenší skulinka.

Život, který bohužel není nekonečným příběhem, si přitom ve své křehkosti a daném časovém omezení zaslouží naši plnou pozornost, odvahu k prožitku a úctu ke každému nádechu.

S realitou, jež by autora hororů Johna Carpentera inspirovala minimálně na seriál, je to ale víc než těžké.

I pro ty, co svůj život milují, a přesto ráno, poté, co si přečtou zprávy, zapochybují, zda se vůbec vyplatí zůstat slušným a hodným člověkem. Protože se logice navzdory daří lépe těm, co jsou slušnosti na hony vzdálení a zblízka pěkně vyčůraní.

Hodných a slušných lidí je totiž hodně.

A tak ti, co neumí nic, ale chtějí, aby se o nich nahlas vědělo všechno, musí rozvířit prach od úplného dna, jehož každá nová hloubka je ještě víc na zvracení. Nebere ohledy a tetelí se z jakékoliv pozornosti. Hlavně že je.

Zatímco dříve se z úsměvů hvězd stříbrného plátna, oblečených do jednoduchého, elegantního oblečení mohlo vyčíst, že Filmové žně konečně a svátečně začínají a voní na prázdniny, nové filmy a přítomnost skutečných hvězd.

A ty že jsou zblízka docela obyčejné a tím i snadno ztotožnitelné.

Pokud se to vezme kolem a kolem, každý z nás je hvězdou svého života.

Současná zahájení čehokoliv, co původně mělo vyznít slavnostně, jsou s noblesní minulostí v ostrém kontrastu. Hned v úvodu otevřou ústa v němém úžasu:

Jsou zrcadlovým odrazem světa, který už je víc zvrácený než normální. A nejhorší na tom je, že v něm musíme žít taky.

V předvoji se tak natřásají rodinné klany, co se proslavily jen díky vzájemnému osočování, jež se neštítí ani těch nejintimnějších detailů. Pro trochu té slávy a hodně pozornosti cokoliv. Matka dcerám vlčicí.

Nestoudní staříci, kteří mají tolik peněz, že si mohou koupit ženu ve věku své vnučky a říkat tomu láska, slizce mhouří oči do kamery a do pléna vypouští nevyžádané rady, které mohou mládí, jež se teprve rozhoduje, jakou cestou v životě půjde, způsobit nesmírné škody:

„Děti ničí vztahy.“

A někde vzadu, se zpožděním několika záběrů, se mihne skutečná hvězda, za níž jsou roky krásné herecké práce, ale hořký pocit, který zůstal na jazyku, brání vnímat ji v celé její zasloužené velikosti a filmařské kráse.

Samozvané celebrity se spokojeně zubí z četných titulků, dosáhly svého, mají pozornost a vůbec jim nevadí, že je v negativním kontextu a ve spodním prádle uprostřed lázeňské promenády.

Červená karta

Konstatování jen na okraj smutné, protože se zdá, že řešení v době, kdy se s celebritami, které to navíc ani na okraj normální paměti nejsou, roztrhl pytel, zkrátka není.

Ale nějaké řešení je vždycky a cesta ven taky.

Stačí si uvědomit, že jsme to my, kdo určuje pravidla, co je v naší společnosti dovoleno a za co už je bez upozornění červená karta.

Je jen otázkou nastavených hranic a určených hodnot, kdo si zaslouží naši pozornost. A je dobré vědět, že samozvané celebrity na nedostatek pozornosti umírají.

Skutečným hvězdám se pak dostane prostoru, aby mohly zářit světlem, které sice neoslňuje ale hladí.

A svět? Ten zas bude v pořádku a k životu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám