Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vyčůranost jako styl života v Čechách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

České ručičky, které dříve byly uctívané jako zlaté, neboť přispěchaly k dílu bez ohledu na páteční odpoledne či svátek vánoční, nahradil vztyčený prostředníček, který rozhodně nikam chodit nemusí:

Článek

Je nad věcí a za vodou.

A obyčejný člověk, jemuž byla vštípena slušnost výchovou a pokora se k němu přidala cestou sama, už si pomalu zoufá. A přitom to jediné, jak ho shůry s arogantní shovívavostí nabádají, nesmí!

Ztrácet naději. Je přece řada možností, jak si ve svém životě dopřát hřejivý pocit:

Uplést si vlastnoručně svetr, nebo se smířit s tím, že se plést nikdy nenaučím.

Myslet si své a říkat to nahlas, je čím dál tím nebezpečnější a pro pouhých pár slov od plic a srdce taky, můžete snadno přijít o rodinu, přátele, práci, a dokonce i o život.

Svoboda slova už dávno není klíčovým právem, ale spíš kopancem do zadku.

Pracovní tempo pomalé, a ne vždy zcela přesné

Je bolavě těžké přijmout, že na splnění našich natěšených snů z mládí rozhodně nebude v dospělém životě čas. To, že nám tempo diktátu a ani směr, jímž se budou ubírat naše další kroky, nevyhovuje, je úplně jedno. Ve výsledku ani nejde o nás a v tom hospodářském teprve ne.

Školní hodnocení z minulého století byla občas úsměvná, často přísná, někdy na místě, podle osy a kružítka, ale dokázala si i zlomyslně pohrávat s osudy malých lidí, kteří měli velké sny. Co si je určitě jednou splní. Až vyrostou.

A neměli to zrovna snadné. Ohledně tepelného zpracování oceli toho věděli víc, než jak se kalí voda. Navíc zdravé sebevědomí chybělo jako sůl. A o ní se vždycky vědělo, že je nad zlato.

Slušnost, která dříve bývala ctěnou hodnotou, je dnes jako povinné kolečko se psem kolem baráku:

Dobrá pověst ještě neznamená, že to v životě někam dotáhneme. Natož daleko.

Pokud žijeme blízko u moře a necháme si ho uschnout na kůži, na spoustu „proč“ už nepotřebujeme hledat odpověď. Zmizí a dostaví se k životu žitelná „protože.“

Ale v zemi bez moře je těch otázek vždycky víc.

Už od doby pana Rybáře z Malostranských povídek, který to moře pro nás nechtěl jen skrzevá nějaké obyčejné koupání, ale právě pro moře protože, která ctí naše proč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz