Hlavní obsah
Umění a zábava

Čtyři z tanku a pes: Vzpomínka na oblíbený seriál z dob socialismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lech Zielaskowski, Public domain, via Wikimedia Commons

Fotografie z premiéry seriálu v roce 1966

Možná také patříte k pamětníkům, kteří rádi vzpomínají na seriál Čtyři z tanku a pes. Ten byl svého času vysílán v mnoha zemích východního bloku, kde zaznamenal obrovský divácký úspěch.

Článek

Nedávno jsem v knihovně našla knížku Čtyři z tanku a pes a vzpomněla jsem si na svůj oblíbený stejnojmenný seriál z dětství, který Československá televize vysílala počátkem sedmdesátých let a potom ještě v roce 1980.Vybavilo se mi, jak jsme si na něj tehdy s kamarády hráli. Tank představovala hromada složených trámů, každý z nás měl svou roli a dokonce nechyběl ani pes Šarik, kterého v naší „dětské režii“ ochotně ztvárnil voříšek od sousedů. Celý děj jsem si už nebyla schopná po tolika letech vybavit, a tak jsem začala pátrat na internetu, abych se o známém seriálu a jeho představitelích dozvěděla více. Zároveň mě také napadlo, jak by se asi líbil dnešním dětem?

Vzpomínky z dětství a dnešní pohled na seriál

Pamatuji si, že jeden čas jsme seriálem s kamarády doslova žili. Vždy jsem si oblékla zelenou košili, v pase zapnula pásek s přezkou a na hlavu si nasadila tátovu vojenskou čepici „lodičku“ a pak hurá s ostatními do boje. Na vojáky jsme si vydrželi hrát celé hodiny. Ti, kdo nehráli postavy, se obvykle do hry zapojili jako nepřátelé. V zápalu boje jsme se mezi sebou často i prali nebo po sobě házeli všechno možné. Nevím, co by na takovou hru dnes řekli odborníci z řad dětských psychologů, ale za sebe se domnívám, že nás to jako generaci nijak negativně neovlivnilo. Ostatně na vojáky si řada dětí i dospělých hraje i v dnešní době například při airsoftu.

S odstupem času jsem si musela objektivně přiznat, že jako dítě jsem si příběh čtyř tankistů a psa Šarika zasazený do období druhé světové války v mnohém idealizovala. Když jsem si nyní pustila pár dílů, uvědomila jsem si, že jde o typické dílo masové kultury zcela poplatné době, kdy vzniklo. Ale je to vůbec důležité? Seriál byl primárně určen dětským divákům, kterým měl jednoduchou formou vyprávět „obyčejné“ lidské příběhy, v nichž bojuje dobro proti zlu. A v tomto směru podle mého názoru splnil svůj účel.

Tvůrcům seriálu ani nešlo o to, aby zdokumentovali hrůzy války, což také nevnímám jako zásadní nedostatek, protože od toho tu jsou jiné pořady. Když se děti dívají na televizi, vnímají celou řadu věcí jinak než dospělí, nezajímá je například politika. V době, kdy jsem seriál sledovala, pro mě bylo podstatné jen to, jak si povede posádka tanku, a co zajímavého zase televizní hrdinové prožijí. Podle toho se totiž následně odvíjely naše dětské hry. Při jeho sledování jsem si tak pouze představovala, jak se znovu proměním v Marusju a budu s kamarády zažívat nejrůznější dobrodružství.

Pár slov o seriálu

Válečný televizní seriál s názvem Čtyři z tanku a pes vznikl na motivy stejnojmenného románu z roku 1964, jehož autorem byl polský spisovatel Janusz Przymanowski. Ten se spolu se svou ženou Marií podílel na tvorbě scénáře k téměř všem z 21 dílů seriálu, které Polská televize postupně natáčela ve třech řadách v letech 1966 - 1970. Příběh posádky tanku č.102 se odehrává na východní frontě během druhé světové války od srpna 1944 do května 1945. Přestože jde o válečný seriál, v němž není nouze o bojové scény, je v něm i místo pro romantiku, lásku a humor.

Hlavními hrdiny jsou čtyři tankisté, kteří patří k vojákům polských ozbrojených sil v Sovětském svazu: Jan „Janek“ Kos, Gustav „Gustík“ Jelen, Grigorij „Gřeš“ Saakašvili a Olgierd Jaroś. Poslední jmenovaný hraje velitele tanku a v seriálu jej můžeme naposledy vidět v šesté epizodě. Zahyne během bojů u polského města Wejherowo a velení pak místo něj převezme Janek Kos.

V devátém dílu přibyde k tankistům Tomáš „Tomek“ Čerešňak. Na cestě za osvobozením rodné země po celou dobu doprovází tankisty věrný německý ovčák jménem Šarik, který není o nic menším hrdinou než ostatní členové posádky. Z vedlejších rolí patří k nezapomenutelným postavám kupříkladu radistka Lidka Wiśniewska nebo půvabná ruská ošetřovatelka Marusja přezdívaná „Ogoňok“, neboť má zrzavé vlasy. V románu podle její barvy vlasů vojáci pojmenují svůj tank „Zrzek“, ve filmu pak nese jméno „Rudý“.

Tento článek jsem věnovala své vzpomínce z dětství. Rozhodně bych nechtěla, aby byl čtenáři vnímán politicky jako nějaká „oslava socialistické tvorby“. Zkrátka jsem v té době vyrůstala a tehdy byl hitem, toť vše. Přemýšlela jsem také o tom, jak by na něj asi reagovaly dnešní děti a zda by je vůbec zaujal? Každá doba má své idoly. Obstáli by čtyři tankisté a pes u diváků i dnes?

Na začátku seriálu vždy zazněla úvodní píseň, která byla později také přeložena do češtiny, a z níž si dovolím na závěr citovat jednu sloku: „Oblaka jdou nebem, všude voní bez. Vstříc své zemi jedem, my, tank a náš pes.“

Zdroje: Autorský článek doplněný o poznatky: csfd.cz, youtube.com, Wikipedia

Anketa

Znáte seriál Čtyři z tanku a pes?
Ano
99,2 %
Ne
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9368 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz