Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívka přežila havárii dopravního letadla: Zohyzdění Kechi Okwuchi nezlomilo, teď je z ní celebrita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Dívka z Nigérie přežila požár, který vypukl po pádu letadla společnosti Sosoliso Airlines v roce 2005. Tragédie si vyžádala 108 lidských životů. Kechi Okwuchi měla popáleniny třetího stupně a zůstala zohavená. Přesto se nevzdala a stala se hvězdou.

Článek

Dne 10. prosince 2005 došlo k tragické letecké havárii letu 1145 společnosti Sosoliso Airlines, kterou přežili pouze dva lidé. Jedním z nich byla tehdy šestnáctiletá dívka nigerijského původu Kechi Okwuchi, která utrpěla rozsáhlé popáleniny třetího stupně a lékaři jí nedávali příliš mnoho šancí na přežití. Statečně bojovala o život a nakonec unikla smrti. Ačkoliv podstoupila více než sto operací, popáleniny na jejím vzhledu zanechaly strašlivé následky. I přes nepříznivé okolnosti se Kechi „poprala“ s osudem a dnes je světoznámou celebritou.

Osudný let Sosoliso Airlines 1145

Dne 10. prosince 2005 Kechi cestovala spolu se svými spolužáky letem Sosoliso Airlines 1145 z Abuji do Port Harcourt. Jednalo se o pravidelný vnitrostátní let a zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že se změní v strašnou tragédii. Na jeho palubě bylo tehdy sedm členů posádky a sto tři cestujících. Mezi pasažéry převládaly dospívající děti ve věku mezi 12-16 lety, které letěly z internátní školy ke svým rodinám na vánoční prázdniny. Problémy nastaly, když se stroj McDonnell Douglas DC-9-32 přiblížil přibližně na vzdálenost 11 kilometrů k letišti Port Harcourt. Tou dobou panovaly nepříznivé povětrnostní podmínky, ale kapitán letadla, kterým byl zkušený nigerijský 48letý pilot, se přesto rozhodl pro sestup a chtěl s letadlem přistát.

Nejdříve se zdálo, že vše půjde hladce. Letadlo pomalu a klidně klesalo, ale pak se náhle začalo silně třást. Po několika minutách, kdy se všichni na palubě modlili, aby se pilotům podařilo dosednout na zem, však stroj v hustém dešti narazil na travnatý pás mezi neosvětlenou ranvejí a pojezdovou dráhou. Po mokrém povrchu se sklouzl k betonové odvodňovací propusti poblíž ranveje, prudce do ní vrazil a rozlomil se. V ten okamžik byla většina lidí v letadle ještě naživu.

Z motoru, který vypadl do blízké kanalizace ale začalo rychle unikat palivo, které se rozlilo a následně se během chvilky vznítilo. Požár bleskově zachvátil trup letadla i pilotní kabinu. Hořící trosky se sunuly po dráze a zastavily se až po několika stech metrech. Lidé uvnitř byli uvězněni v hořící pasti. Většina z nich zahynula v ohnivém pekle. Pozdější vyšetřování zjistilo, že se piloti letadla dopustili vzhledem k okolnostem několika fatálních chyb, což ve spojení se špatným počasím zapříčinilo katastrofu.

Na místo havárie se okamžitě vypravily záchranné složky. Dlužno podotknout, že tehdy měli záchranáři k dispozici pouze jeden hasící vůz a na letišti nebyla ani jedna sanitka. Přesto se jim podařilo z hořících trosek vyprostit sedm těžce zraněných popálených přeživších. Ti byli převezeni do nemocnic v okolí, ale i přes veškerou péči čtyři z nich svým zraněním podlehli. Zbývající tři byli následně letecky transportováni do soukromé nemocnice Netcare Milpark v Johannesburgu v Jižní Africe, ale pouze dva z nich nakonec přežili. Byla mezi nimi studentka Kechi Okwuchi a mladá žena jménem Bunmi Amusan. Tragická nehoda letu Sosoliso Airlines 1145 si celkem vyžádala 108 obětí, mezi kterými bylo i 59 Kechiných spolužáků z Loyola Jesuit College v Nigérii.

Kechi se nevzdala

Kechi utrpěla nevratné poškození kůže s nekrózou a zuhelnatěním na 65 % těla a lékaři byli ohledně možnosti jejího přežití spíše skeptičtí. Po dlouhých pěti týdnech od havárie se však Kechi v Netcare Milpark Hospital probrala a poprvé dokázala otevřít oči. V roce 2007 se její rodina přestěhovala do USA a Kechi se pak dlouhodobě léčila v dětské nemocnici v Texasu. V době, kdy podstupovala náročnou léčbu a nemohla se ani pohnout, jí velmi pomáhal poslech hudby, a tak si dala předsevzetí, že se jí až se uzdraví bude věnovat. Do dnešního dne se podrobila více než stovce chirurgických zákroků v nejrůznějších nemocničních zařízeních. Sama Kechi k tomu uvedla, že už operace přestala počítat.

Přestože lékaři dělali, co bylo v jejich silách, Kechi zůstaly rozsáhlé jizvy na tváři i po celém těle, na většině hlavy přišla navíc o vlasy. Musela se tedy vyrovnat nejen s traumatem, které prožila, ale také s bolestí během léčby, ztrátou spolužáků i s tím, že už nikdy nebude vypadat tak jako před nehodou. Velkou oporou jí v těchto těžkých chvílích byli především její rodiče, Kechi pomáhala také víra v Boha a nad vodou ji držela i hudba, kterou od malička milovala.

Jakmile jí to zdravotní stav v roce 2009 umožnil, rozhodla se Kechi pokračovat ve studiu na střední škole a následně úspěšně zakončila v roce 2015 studium ekonomie na univerzitě v Houstonu. Po celou dobu se také věnovala svému velké zálibě, kterou je hudba. V roce 2017 se osmělila a přihlásila se do soutěže America's Got Talent (Amerika má talent), kde se jí podařilo probojovat až do finále, čímž si splnila svůj velký sen. O dva roky později se zúčastnila americké televizní show America's Got Talent: The Champions, kde se rovněž dostala do až do finále, kam ji poslal napřímo „obávaný“ známý porotce Simon Cowell, když stiskl po jejím vystoupení „zlatý bzučák“.

Účinkování v těchto soutěžích přineslo Kechi velkou popularitu, a to nejen v USA. Statisíce lidí po celém světě nyní znají její příběh, který mnohým z nich nepřímo pomáhá lépe se vyrovnat se svými problémy nebo traumaty, inspiruje je a dává jim často tolik potřebnou naději a víru v lepší budoucnost. Kechi, která se stala celebritou své slávy využívá zejména k tomu, aby pomáhala druhým lidem.

Angažuje se v pomoci pacientům s popáleninami, pomáhá nejrůznějším charitativním organizacím, aktivně bojuje proti šikaně na školách, vystupuje jako motivační řečník a propaguje udržitelný způsob života. Je také aktivní i na sociálních sítích, kde sdílí zážitky ze svého života, pracovní úspěchy a nebojí se otevřeně mluvit o svých pocitech. K jednomu z příspěvků, kde jsou zveřejněné její fotografie před nehodou a po ní, Kechi napsala: „Úsměv je pořád stejný.“

O své rodině a soukromí příliš nemluví, ale pokaždé, když na toto téma přijde řeč, ráda vzpomíná na milované rodiče a své šťastné dětství nebo návštěvy babičky v Lagosu, odkud pochází její maminka. Kechi má ještě mladší sestru Zitaru Okwuchi, která se narodila v roce 2000. Se sestrou si jsou i přes věkový rozdíl velmi blízké a mají společné zájmy.

Kechi uvedla 29. března 2022 na trh knihu s názvem „More Than My Scars“ (Více než mé jizvy), kde čtenářům vypráví svůj neuvěřitelný příběh, ale také se zamýšlí nad tím, jak těžké je žít ve světě, který člověka hodnotí často jen podle jeho vzhledu, aniž by vnímal, jaký je uvnitř. Snaží se lidi inspirovat a motivovat je k sebepřijetí, které vnímá jako klíč ke šťastnému životu. V témže roce také vydala debutové album s deseti skladbami.

Dne 29. října 2023 oslavila Kechi Okwuchi své 34. narozeniny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz