Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eva Vejmělková: V 16 letech se poprvé ukázala nahá před kamerou, dnes se herečka věnuje psychologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Půvabná herečka Eva Vejmělková patřila k sexsymbolům 80. let. Na vrcholu své úspěšné herecké kariéry dala před pozlátkem showbyznysu přednost rodině, vystudovala psychologii a dnes pomáhá lidem.

Článek

S trochou nadsázky by se dalo říct, že číslo 16 má v životě oblíbené herečky Evy Vejmělkové (54) zřejmě nějaký „magický“ význam. Ve svých šestnácti letech se totiž seznámila s o šestnáct let starším režisérem Dušanem Rapošem (70), který se později stal jejím manželem. V roce 1985 se také stala filmovou hvězdou, když zazářila ve snímku Fontána pro Zuzanu. Kvůli natáčení válečného dramatu Kára plná bolesti se v témže roce poprvé ve filmu svlékla donaha. Nebyl to však jediný snímek, ve kterém divákům nabídla odvážnou podívanou na své dokonalé křivky.

Hvězdou se stala již v 16 letech

Eva Vejmělková se narodila 4. března 1969 v Karviné. Jako malou ji její maminka přihlásila do ochotnického divadla, kam ráda chodila. Tehdy ještě Eva netušila, jak moc jí láska k herectví o pár let později změní život. V roce 1985, kdy ještě studovala na ostravské konzervatoři, si půvabné Evy všimli filmoví a televizní tvůrci. K jejím prvním rolím tak patřila například princezna v pohádce O princezně, která nesměla na slunce nebo venkovská dívka Tereza ve snímku zasazeném do období druhé světové války Kára plná bolesti.

V něm se objevila mimo jiné v nahé scéně, kdy z ní šaty strhala její slavná herecká kolegyně Zdena Studenková. Co se nahoty obecně týče, s tou neměla Eva Vejmělková nikdy podle svých slov problém. Před kamerou se ale byla ochotna svléknout pouze v tom případě, že intimní scény nebo nahota nebyly v díle používány nadbytečně či prvoplánově.

V témže roce se Eva vypravila na konkurz, kde slovenský režisér Dušan Rapoš hledal dívku, která by ztvárnila postavu hlavní hrdinky Zuzany Petrové v hudebním filmu Fontána pro Zuzanu. Eva ho okamžitě upoutala svou nevšední krásou a dívčím půvabem. Byl okouzlen natolik, že ji sám oslovil a roli jí nabídl. Eva nadšeně souhlasila, a tím v podstatě „odstartovala“ svou hvězdnou filmovou kariéru, protože film byl mimořádně úspěšný.

To však už nelze říci o jeho dalších dvou pokračováních, která byla natočena o několik let později. Filmoví kritici je strhali a snímky divácky propadly. Po uvedení první „Fontány“ do kin se z Evy Vejmělkové stal sexuální idol. Po dlouhovlasé blondýnce s pomněnkově modrýma očima tajně toužily tisíce mužů. Nutno podotknout, že marně.

Láska mezi zkušeným režisérem a začínající herečkou

Mladinká Eva se během natáčení totiž na první pohled zamilovala do tehdy již rozvedeného Dušana Rapoše, který měl z manželství dvě děti. Dušan na tom byl stejně, a ačkoliv jim mnozí předpovídali brzký konec jejich vášnivého vztahu, opak byl pravdou. Někteří nepřející a závistiví lidé dokonce viděli v Evě vypočítavou „zlatokopku“, která si podle nich vztahem se známým režisérem chtěla jen zajistit úspěšnou kariéru.

Nikdy bych nedopustila, abych někomu rozvrátila rodinu. Nejvíce obdivuji svou maminku, která našemu vztahu od začátku přála. Když se na to podívám z pohledu matky, nebyla bych asi nejšťastnější, kdyby si moje dospívající dcera přivedla o šestnáct let staršího muže se dvěma dětmi. Ale maminka mi věřila a věřila i jemu. Fandila nám a za to si jí velmi vážím. Myslím, že bych se dnes zachovala stejně.
Eva Vejmělková

Jak se ale posléze ukázalo, mezi Evou a Dušanem nešlo v žádném případě o nějaký krátký povrchní románek. Z počáteční zamilovanosti se postupem času zrodila hluboká láska, která mezi nimi trvá dodnes. Partneři svůj vztah po mnoha letech „posvětili“ sňatkem. Své „ano“ si řekli v roce 2000 v Las Vegas, kde je stylově oddal imitátor Elvise Presleyho ve věhlasné Graceland Wedding Chapel.

Tehdy se Eva rozhodla, že změní dosavadní styl života a bude se naplno věnovat především rodině, a tak na vrcholu kariéry náhle zmizela ze světa showbyznysu. Slavnému páru se narodily dvě dcery, prvorozená Tara a mladší Rita, z nichž jsou dnes již dospělé slečny. Svého rozhodnutí vzdát se úspěšně rozjeté kariéry Eva nikdy ani v nejmenším nelitovala. Připadalo jí správné a přirozené, aby sama pečovala o své děti a nemusela je kvůli natáčení dávat na hlídání chůvě. Chtěla, aby jejich dcery měly šťastné a spokojené dětství, na které budou rády vzpomínat.

Manželství Evě a Dušanovi funguje a nevěra v něm podle nich neměla a nemá své místo. Eva se na toto téma vyjádřila v tom smyslu, že během filmování si užila spoustu milostných scén a je tedy ráda, že v běžném životě má jen jednoho partnera. Její manžel v jednom z rozhovorů na téma nevěry uvedl:

Jsem z tzv. staré školy a věrnost má pro mě ve vztahu dvou lidí zásadní hodnotu. To, že lidé flirtují, aby si otestovali, jestli je o ně i obecný zájem, za nevěru nepovažuji. Ale když už s někým vlezete do postele, překročíte hranici, přes kterou se těžko vrací zpět.
Dušan Rapoš

Z herečky psychoterapeutkou

Evu Vejmělkovou proslavily kromě Zuzany i další role jako byla například „Píšťalka“ v divácky úspěšném filmu Jak básníkům chutná život (1987) nebo postava Hanky Vosecké v televizním seriálu Chlapci a chlapi (1988). Její filmoví fanoušci si jistě vzpomenou i na polské drama Penelopy z roku 1988, kde ji diváci mohli spatřit v několika záběrech opět jen „v rouše Evině“. Objevila se i v celé řadě pohádek, z nichž k nejznámějším patří ta O Janovi a podivuhodném příteli z roku 1990. Eva si zahrála dokonce i v hollywoodském velkofilmu Dračí srdce (1996).

Výčet Eviných rolí a úspěchů by byl skutečně dlouhý. O to více možná mnohé překvapilo, když se nakonec rozhodla studovat psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Poté, co úspěšně dokončila studium, úplně změnila své profesní zaměření. Eva Vejmělková se do budoucna rozhodla pomáhat lidem a nějaký čas se věnovala i drogově závislým. Odbornou praxi absolvovala v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Zkušenosti, které zde načerpala, potom také zúročila při natáčení strhujícího dramatu ze života narkomanů Suzanne (1996).

V současné době poskytuje psychologické poradenství a zaměřuje se též jako jedna z mála na hypnoterapii. Svou soukromou praxi má v Havířově, kde také žije se svou rodinou. Herečka a psychoterapeutka Eva Vejmělková nepodlehla tlaku současných módních trendů v oblasti vzhledu, stárne přirozeně a s grácií. Tato sympatická dáma a pro mnohé jednou provždy „Píšťalka“ z Básníků oslaví 4. března své 55. narozeniny.

Wikipedia, heslo Eva Vejmělková, Wikipedia, heslo Dušan Rapoš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz