Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vnadná četařka Babinčáková z Tankového praporu: Její představitelka roli získala díky svým ňadrům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Herečku Martinu Adamcovou alias četařku Babinčákovou si režisér Vít Olmer vybral pro svůj kultovní film Tankový prapor pro její ňadra. Role vášnivé vojačky jí přinesla obrovskou popularitu. Kam se poděla a jaký má dnes život?

Článek

Ostravská rodačka, herečka Martina Adamcová (57), se proslavila jako žena, která má ráda výzvy a nebojí se ukázat, tak jak ji pánbůh stvořil. Diváci ji znají zejména z oblíbených filmů Tankový prapor, Nahota na prodej nebo Playgirls, kde ztvárnila postavy smyslných žen. Není tajemstvím, že ji proslavily především odvážné erotické scény, na které mnozí muži dodnes rádi vzpomínají. V osobním životě moc štěstí neměla, první manžel ji psychicky deptal a fyzicky napadal. Dnes se sama snaží pomáhat týraným ženám.

Chtěla být jako herečky na filmovém plátně

Narodila se 22. dubna 1966 v Ostravě jako nejmladší ze tří sester manželům Adamcovým. Když jí byly tři roky, rodina se přestěhovala do Prahy. Martina měla šťastné dětství, jediné o čem se doma nesmělo mluvit, byla politika. Její otec Josef byl totiž přesvědčeným komunistou a matka Milada naopak v roce 1968 ze strany vystoupila. Martinu později velmi trápilo, že její otec pracoval pro komunistický režim a skutečně věřil socialistickým myšlenkám. Dlouho mu to nemohla odpustit.

Oba její rodiče byli původním povoláním stavební inženýři. Martinin otec později působil v Praze jako finanční ředitel investiční banky. S malou Martinou rád chodil do kina a ta si tehdy při pohledu na filmové hvězdy vysnila, že až vyroste, bude také obdivovanou herečkou. Jako dospívající dívka navštěvovala herecký kroužek pod vedením profesorky herectví Mileny Vildové, kde se naučila základy dramatického umění. Již tehdy se ukázalo, že má talent, ale Martina si přesto pro středoškolské studium nezvolila umělecký směr. Vystudovala Akademické gymnázium Štěpánská v Praze, obor přírodní vědy.

Láska k herectví ji přivedla na DAMU, ale nebylo jí souzeno tuto školu navštěvovat. Její otec povýšil a celá rodina se opět musela stěhovat, tentokrát až do daleké Moskvy. Martina tedy vystudovala herectví tam. Po návratu do Československa jí jako dceři bývalého vysoce postaveného komunistického představitele nikdo nechtěl nabídnout stálé angažmá. Příležitostně se pak objevovala v rozhlasových pořadech, jako stážistka v divadle nebo jako televizní moderátorka sportovních i kulturních pořadů.

Průlom v její kariéře nastal počátkem 90. let, kdy se stala moderátorkou zábavné televizní soutěže Hry bez hranic. Martina si svým osobitým spontánním projevem získala srdce mnoha diváků, kteří si zamilovali její usměvavý obličej i „lidový“ styl komentování. Osobnost Martiny tak do určité míry přispěla k tomu, že se u nás tento pořad těšil velké popularitě. Navíc v něm týmy z českých měst vítězily, a tak není divu, že jeho 23. ročník v roce 1992 obsadil první místo v divácké sledovanosti. Z doposud neznámé tváře se tak rázem stala televizní hvězda.

Našla se ovšem i početná skupina diváků, kterým se Martiny poněkud živelný projev na televizní obrazovce vůbec nezamlouval, což nakonec vedlo k tomu, že musela soutěž opustit.

Já si ale svoje komentáře psala sama, byla jsem u toho trochu svá, živelnější, a to vzbudilo bouři. Přišel obrovský pytel dopisů, který mi ukázali s tím, že všichni píší, že mě mají vyhodit. Takže to udělali.
Martina Adamcová, rozhovor pro blesk.cz

Nesmrtelná četařka Babinčáková

Když režisér Vít Olmer hledal představitelku četařky Babinčákové pro svůj retro snímek Tankový prapor (1991), rozhodla se Martina zkusit své štěstí u filmu. Herečka, která měla postavu ztvárnit, natáčení odřekla, a tak se Martina chopila příležitosti. Oslovila asistenta režie, že by o roli sexuálně náruživé vojačky měla zájem a ten předal tuto informaci režisérovi Olmerovi, který nechtěl ponechat nic náhodě a rozhodl se prověřit její vnady osobně. Režisér hledal ženu, která má postavu, jak se lidově říká „krev a mlíko“, ze které vyzařuje smyslnost a nebude mít před kamerou problém s nahotou.

Martina se později svěřila, že ji Olmer navštívil v dabingovém studiu a osahal jí ňadra, aby si ověřil jejich dostatečnou velikost. Na základě tohoto „kontrolního testu“ pak získala roli, kterou se nesmazatelně zapsala do dějin naší kinematografie. Tehdy jí slavný režisér podle jejích slov řekl:

Víte, my hledáme ženskou, která má opravdu velká ňadra. Asi byste to mohla hrát, ale musím si sáhnout, abych měl jistotu.
Vít Olmer, režisér snímku Tankový prapor

Ačkoliv Martina ztvárnila celou řadu dalších filmových či televizních postav, slávu četařky Babinčákové doposud žádná z nich nepřekonala. Našim divákům utkvěly v paměti zejména její role žen lehkých mravů v dalších známých filmech Víta Olmera, jako byla například prostitutka Zrzka v kriminálním thrilleru Nahota na prodej z roku 1993 či spolumajitelka nevěstince Ája Machová v dvojdílné erotické komedii Playgirls, která vznikla o dva roky později. S nahotou herečka neměla nikdy problém a brala ji jako přirozenou součást filmové tvorby.

Manžela tyrana poznala v „Pekle“

V soukromém životě Martina toužila najít svou velkou lásku. Když se seznámila s charismatickým Kanaďanem Stephanem, se kterým se poprvé setkala v pražské restauraci Peklo, bezhlavě se do něj zamilovala. Pohledný sympaťák ji okouzlil natolik, že opustila milovanou Prahu a chtěla s ním strávit zbytek života. Do kanadského Montréalu odletěla v roce 1993 v sedmém měsíci těhotenství, provdala se za Stephana a manželskému páru se zanedlouho potom narodil chlapec jménem Frédéric. Rodinné štěstí se zdálo být dokonalé, avšak Stephanovi rodiče Martinu vřele nepřijali.

Spokojené manželství se začalo hroutit až v okamžiku, když Stephan, který byl původně umělec, začal podnikat v jiném oboru. Finančně se mu nejdříve dařilo, ale počáteční úspěch posléze vystřídal finanční pád až na samé dno. Stephan se psychicky zhroutil a navíc začal trpět těžkými depresemi. Později vyšlo najevo, že je závislý na drogách a hracích automatech. Z „prince na bílém koni“ se tak během let vyklubal násilník a gambler, který bral drogy a fyzicky i psychicky Martinu týral. Ta se mu přesto snažila pomoct, protože jej vnímala jako nemocného člověka. Chodila s ním i k psychiatrovi, ale nic nepomáhalo.

Martina cítila před ostatními lidmi stud a ponížení a nechtěla, aby někdo věděl, čemu musí každý den čelit. Chyběly jí peníze a neměla ani kam odejít. Před svým okolím mlčela o domácím násilí a dalších problémech, chtěla tak před „ostudou“ chránit svého malého syna. Dlouhé roky se snažila manželství zachránit a trpělivě snášela ponižování a týrání, než si uvědomila, že musí toxický vztah opustit.

Rodinu a přátele měla v Čechách, a když se cítila špatně, měla oporu alespoň v nich, i když byli všichni tak daleko. Nakonec s pomocí své matky, která za ní do Kanady přiletěla, od manžela utekla. V manželství se Stephanem vydržela dlouhých devět let. Samotný rozvod proběhl překvapivě hladce a Martina se po jeho skončení rozhodla zůstat kvůli synovi v Kanadě. Nadále bydlela v Montréalu, pouze si sehnala nový byt, kam se s Frédéricem nastěhovali. Prožité útrapy však zanechaly stopy na její psychice a ještě dlouhý čas pak trpěla úzkostmi.

Dnes je úspěšná a spokojená

Její životní příběh má šťastný konec jako z romantického filmu. Martina, která je v Kanadě známá pod přezdívkou Tina Adams, si našla novou lásku - muže jménem Steve, za kterého se provdala. Steve byl majitelem bezpečnostní služby, kterou si po rozvodu v roce 2005 najala, aby ji chránila před bývalým manželem. Steve si do manželství přivedl dceru Vivian a syna Brightona. Celá rodina bydlí nedaleko Montréalu, pouze Martinin dospělý syn Frédéric Gariepy žije v Koreji, kam se nejprve vypravil studovat východní jazyky. V současné době se vydal v matčiných stopách a živí se herectvím.

V Kanadě je Martina Adamcová úspěšnou producentkou a režisérkou. Herectví se věnuje pouze sporadicky. Ve svém věku vypadá skvěle, stále se udržuje v kondici, odmítá plastické operace a stárne s grácií. Kromě svých pracovních aktivit se také snaží pomáhat týraným ženám. Z tohoto důvodu se již dříve odhodlala otevřeně hovořit o svém soukromí, neboť věří, že sdílení podobných zkušeností může mnohým ženám pomoci vymanit se ze začarovaného kruhu domácího násilí.

Sympatickou Martinu můžeme občas potkat i v Čechách, kde pravidelně navštěvuje své příbuzné a přátele, nebo ji do rodné země přivádí její práce.

Wikipedia, heslo Tankový prapor (film), Wikipedia, heslo Martina Adamcová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz