Hlavní obsah
Aktuální dění

Genderově neutrální veřejné WC budoucnosti v Rokycanech: Jeho provoz zahájil i finský velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Strejcová

Unikátní ekologická kompostovací toaleta v Rokycanech

Rokycany se nově mohou pochlubit jedinečnou kompostovací toaletou, první svého druhu v Česku. Jejího slavnostního uvedení do provozu byl přítomen i finský velvyslanec Pasi Tuominen, který si WC osobně vyzkoušel. Čím se záchod splachuje a kolik stál?

Článek

Ve středu 17. dubna proběhlo v Rokycanech slavnostní otevření kompostovacího WC, které jako první v Česku využívá finskou, léty prověřenou technologii Green Toilet. Z tohoto důvodu se zahájení zúčastnil také velvyslanec Finska v České republice J. E. Pasi Tuominen. Na financování genderově neutrální toalety se podílelo město Rokycany i Plzeňský kraj.

WC bez vody, chemikálií a bez zápachu

Kompostovací toaleta je zhotovena ze dřeva a z recyklovaných materiálů. Rokycanští při realizaci tohoto projektu hledali inspiraci až v dalekém Finsku. Někteří obyvatelé této severské země žijí v přírodě v dřevěných budovách, jejichž součástí není WC. Záchod, který nepotřebuje ke svému provozu napojení na běžnou infrastrukturu nebo inženýrské sítě, vodu ani chemikálie, je tak ideálním řešením. Osvětlení je zajištěno pomocí solárního panelu, o kvalitní odvětrání se stará chytrý ventilační systém zakončený větrným ventilátorem umístěným na střeše toalety. K jejím výhodám patří i nízké náklady na údržbu.

Finsko má obrovský prostor, který není zalidněný, chybí tam inženýrské sítě a suché WC je v těchto oblastech jediným řešením.
Velvyslanec Finské republiky v České republice J. E. Pasi Tuominen

Na inovativní toaletě se po vykonání potřeby používá běžný toaletní papír, ale k jejímu  „spláchnutí“ slouží hobliny. Ty jsou na záchodě k dispozici v zásobníku spolu s malou lopatkou, s jejíž pomocí se nasypou přímo do toalety. Výkaly v toaletě se postupně rozloží díky působení bakterií a mikroorganismů, které se postarají o přeměnu organického materiálu v humus. Takto vzniklý kompost se dá využít jako přírodní hnojivo určené přímo k přihnojování rostlin, dále v kompostárnách nebo bioplynových stanicích.

Foto: Hana Strejcová

Uvnitř toalety je zásobník na hobliny a lopatka, s jejichž pomocí se „splachuje“.

Venkovní výzdoby budky se ujal streetartový umělec z Brna, známý pod jménem Chaozzline, který se podle svých slov zaměřuje na abstraktní tvorbu, klade důraz na detail a tvoří intuitivně dle aktuálního stavu mysli. Po domluvě s vedením města Rokycany si ho vybrali členové spolku Roboys, který sdružuje vyznavače freestyle sportů z Rokycan a okolí, kteří zdejší skatepark využívají. Milovníci těchto sportovních aktivit se navíc mohou těšit na nový pumptrack, který se právě buduje a v budoucnosti také na workoutové, parkurové hřiště nebo discgolf. Toaleta tak jistě „zahálet“ nebude a využít ji mohou nejen návštěvníci sportovního areálu.

Návštěvu jedinečného záchodu můžete spojit s výletem

Unikátní záchod se nachází nejen v těsné blízkosti skateparku, ale také u cesty na vrch Kotel, kde stojí 28 metrů vysoká rozhledna, z níž lze při dobré viditelnosti spatřit Šumavu, Brdy, Český les, Krušné hory, České středohoří a při troše štěstí údajně i vzdálené vrcholky Alp. Turisté mířící na Kotel si tak mohou tuto žhavou novinku prakticky vyzkoušet.

Na financování ekologického WC se podílelo město Rokycany a Plzeňský kraj. Podle slov Jana Šmatery, jednatele společnosti, která tyto toalety vyrábí, nepůjde do budoucna v Plzeňském kraji o ojedinělý počin. Ekologické záchody by se mohly brzy objevit také na dalších místech  Plzeňského kraje, kupříkladu v nedalekém Hrádku u Rokycan, Dobřanech nebo Železné Rudě.

První tato toaleta je vybudována za pomoci dotace od Plzeňského kraje, kdy vlastní náklady města jsou ve výši 85 tisíc korun, dotace z dotačního programu Podpora karavanových stání v Plzeňském kraji pro rok 2024 činí 300 tisíc korun.
Ing. Tomáš Rada, starosta města Rokycany
Foto: Hana Strejcová

Označení toalety

Novinka vzbudila ohlas na sociálních sítích

Krátce po zveřejnění informace o nové rokycanské toaletě se na sociálních sítích objevily první reakce. Lidé překvapivě neřešili ani WC jako takové, ale spíše skutečnost, že jde o genderově neutrální veřejný záchod. V diskuzi například zaznělo: „Hezký, vypadá to, že se to povedlo a snad bude sloužit a fungovat skvěle, jen by mě zajímalo, co je to za třetí postavičku, vlevo na ceduli vedle dveří?“ Nebo také: „Za mě super, klasická kadibudka jen honosně nazvaná. Jen udržovat pořádek.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz