Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Houbařská sezóna v Česku vrcholí: Nelegální prodej hub nyní jen kvete, nadměrný sběr zatěžuje lesy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Strejcová

Ilustrační foto

Česko momentálně zasáhlo houbařské šílenství. Celá řada lidí se tak rozhodla nasbírané houby zpeněžit. Často se však jedná o nelegální a nadměrný sběr hub, který s sebou přináší určitá rizika pro naše lesy.

Článek

O tom, že v Česku právě panují houbařské žně není pochyb. Lesy jsou od rána do večera plné vášnivých milovníků hub, kteří si domů odnášejí fantastické úlovky. Fotografie plných košíků zaplavily sociální sítě. Lidé se na internetu většinou chtějí pochlubit, ale někteří zde hledají i možnosti, jak si prodejem hub přivydělat. Mnoho prodejců však nemá povinnou mykologickou zkoušku, a hrozí jim proto vysoké pokuty, jejich zákazníkům pak pro změnu zdravotní potíže. Navíc komerční sběr hub může dle odborníků ohrozit lesní ekosystémy.

Kdo chce prodávat houby, musí mít osvědčení

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje, že od 16. července 2002 v Česku platí pro prodej volně rostoucích hub celá řada pravidel. Prodejci tak musí mimo jiné na příslušné krajské hygienické stanici úspěšně složit zkoušku ze znalosti hub. Ta se skládá z písemné a ústní části, přičemž u jedovatých hub nesmí zájemce o potvrzení nikdy chybovat.

K žádosti se přikládá také potvrzení lékaře, který žadateli zkontroluje zrak, někdy bývá požadován i výpis z trestního rejstříku. Jestliže jsou splněny všechny podmínky, hygienická stanice vydá zájemci mykologické osvědčení (průkaz), kterým se dotyčný následně prokazuje. Bez tohoto potvrzení nikdo nesmí houby prodávat. Zákaz prodeje se v tomto případě vztahuje i na houby sušené, mražené či jinak tepelně upravené (třeba nakládané houby).

Za nelegální prodej hub u nás hrozí desetitisícové pokuty. Zároveň je potřeba zdůraznit, že nákup hub od prodejce, který nemá mykologickou zkoušku představuje pro zákazníka určité zdravotní riziko. Odpovědnost je přitom na každém, kdo houby uvádí do oběhu. Pakliže se po nich někdo případně otráví, událost následně šetří Státní zemědělská a potravinářská inspekce, a není vyloučeno, že takové případy skončí i u soudu.

Foto: Hana Strejcová

Hřib smrkový

Bez nečistot i škůdců

Mít patřičnou zkoušku je základ, ale prodejci hub musí splnit i celou řadu dalších důležitých podmínek. Pojďme si tedy krátce představit některé z nich. Patří k nim například povinnost prodávat jen povolené druhy hub, které si lze dohledat na webu SZPI. Houby se rychle kazí, a tak se teplota při jejich přepravě a skladování dle předpisů smí pohybovat pouze v rozmezí od 0 do 10 stupňů Celsia.

Za zmínku stojí i to, že plodnice nesmí být nakrájené, mohou být rozděleny maximálně jedním řezem, ale vždy u nich musí zůstat zachováno spojení klobouku s tření. Důraz je kladen také na kvalitu hub. Do prodeje nesmí staré, zapařené, plesnivé či špatně očištěné plodnice. Nikdy by nemělo chybět české označení druhu, datum sběru a spotřeby. SZPI dále kromě jiného uvádí, že: „Maximálně 5 % nabízených hub může být poškozeno. Poškozením se myslí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku, nebo v nichž se vyskytují škůdci. Perforace způsobené hmyzem se mohou vyskytovat na maximálně 10 % plochy řezu.“

Foto: Hana Strejcová

Hřib hnědý

Komerční sběr hub je u nás na vzestupu

Pokud je řeč o prodeji hub, je zapotřebí zmínit i další podstatnou skutečnost. Jestliže někdo nemá vlastní les nebo mu vlastník lesa nedal souhlas ke sběru hub pro komerční účely, může dle zákona lesní plody (tedy i houby) sbírat pouze pro svou potřebu. Toto nařízení určitá část houbařů bohužel nerespektuje a dle odborníků nadměrným sběrem hub za účelem nelegálního zisku nebezpečně zatěžuje lesy a jejich ekosystémy.

Trend je jednoznačný, počet komerčních houbařů a sběračů narůstá. Nechceme se dostat na úroveň Ruska nebo Polska, kde komerční houbaři drancují lesy, takový vývoj je nebezpečný a může ohrozit české ekosystémy.
Stanislav Slanina, výkonný ředitel Program for the Endorsement of Forest Certification Česká republika

Není tedy divu, že se čas od času ve společnosti rozhoří debata o tom, že by bylo vhodné i z tohoto důvodu omezit vstup do lesů nebo zavést množstevní limit pro houby, které si lze z lesa odnést. Je potřeba dodat, že v některých evropských státech nařízení bránící ničení lesů již platí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz