Hlavní obsah
Umění a zábava

Jamie Lee Curtis: Proslavila ji odvážná scéna v podprsence a tangách i kaskadérské kousky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

Jamie Lee Curtis

Hvězda Jamie Lee Curtis se v kultovním snímku Pravdivé lži odvázala natolik, že se její striptýzová scéna v černém krajkovém prádle stala doslova legendární. Svlékání před kamerou ale nemá příliš v lásce, zatímco kaskadérské kousky ji naopak baví.

Článek

Snímek Pravdivé lži je dobře znám i našim filmovým divákům, kterým jistě neunikla pasáž, v níž se spoře oděná americká herečka Jamie Lee Curtis pokouší smyslným tancem potěšit svého hereckého kolegu Arnolda Schwarzeneggera. Filmová ikona se však na stříbrném plátně neprosadila zdaleka jen díky svému dokonalému tělu a sexappealu, který z ní vyzařuje.

Její rodiče byli slavní herci

Jamie Lee Curtis přišla na svět 22. listopadu 1958 ve městě Santa Monica v Kalifornii. Pochází z umělecké rodiny, její matka byla známá herečka Janet Leigh a otcem slavný herec Tony Curtis. Po rodičích tak Jamie zdědila nejen krásu, ale i talent. Vyrůstala spolu se svou o dva roky starší sestrou Kelly, ale rodinná idylka netrvala příliš dlouho. Poněkud bouřlivé manželství jejích rodičů bylo neustále propíráno v bulváru, až nakonec skončilo v roce 1962 rozvodem.

Malá Jamie byla poté svěřena do péče matky, která dělala vše proto, aby ji uchránila od světa showbyznysu a Jamie mohla prožít normální dětství. Tony Curtis o své dcery nejevil téměř žádný zájem. O něco později se její matka provdala za makléře Roberta Brandta, který v podstatě Jamie a její sestru Kelly vychoval. Jamie po základní škole studovala na prestižních středních školách a po maturitě se rozhodla vystudovat práva a dramatické umění na University of the Pacific v Kalifornii. Vnitřně ji to však stále nejvíce táhlo k herectví.

Začínala v hororových filmech

Jaké je to být herečkou, si poprvé vyzkoušela na vysoké škole. Začala vystupovat ve školních divadelních hrách, ale po pouhých třech měsících od nástupu na univerzitu si uvědomila, že studium jí brání v „rozletu“, školu opustila a rozhodla se stát slavnou herečkou po vzoru svých rodičů. Svého rozhodnutí nikdy nelitovala a s úsměvem dodávala, že ve škole stejně nepatřila k premiantům.

Nejprve se jí podařilo prosadit se v televizi, kde účinkovala v televizních seriálech a situačních komediích. V roce 1978 se na ni usmálo štěstí i u filmu, když si zahrála hlavní ženskou roli v dnes již kultovním hororu Halloween. Snímek bodoval u diváků i kritiků, a z Jamie se takřka přes noc stala hvězda, kterou filmaři obsazovali do dalších podobných „krváků“. Díky tomu se jí začalo říkat „ječící královna“. Jamie si slávu patřičně užívala, úspěch ji těšil, ale zároveň nechtěla být herečkou jednoho žánru.

Během své dosavadní kariéry Jamie natočila desítky filmů, z nichž si připomeňme například i u nás dobře známou a oblíbenou komedii s názvem Záměna z roku 1983Jamie si zde zahrála prostitutku s dobrým srdcem a své fanoušky potěšila mimo jiné i pohledem na své odhalené poprsí. Když se pak v roce 1985 objevila jako instruktorka aerobiku po boku Johna Travolty v romantickém dramatu Dokonalí, zařadila se rázem mezi sexsymboly své doby.

Zvládla kaskadérské kousky i striptýz

K filmům, v nichž Jamie zazářila, a které se nesmazatelně zapsaly do povědomí diváků, patří i akční komedie Pravdivé lži (1994). Herečka zde ukázala nejen svůj talent, ale i odvahu. Zdatně sekundovala Arnoldu Schwarzeneggerovi v akčních scénách. Nenechala se zastupovat dablérkou, a diváci ji tak mohli spatřit, jak visí na laně, zatímco ji unáší helikoptéra.

To však není zdaleka jediný známý moment napínavého a zábavného snímku. Pro celou řadu zejména mužských fanoušků je nezapomenutelná také scéna, kdy Jamie předvádí odvážný striptýz v hotelovém pokoji. Herečka zde opět ukázala své dokonalé vysportované tělo, tentokrát jen v krajkové podprsence a kalhotkách tanga. Ačkoliv by se dle její provokativní show mohlo zdát, že jí nahota před kamerou vůbec nevadí, není to až tak úplně pravda.

Z natáčení žhavé striptýzové scény před slavným hereckým kolegou byla trochu nesvá a dělalo jí problém se dokonale uvolnit. Nervozitou se jí potily ruce, a to tak, že se v jedné chvíli neudržela hrany postele a upadla na zem. Režisér James Cameron byl jejím výkonem přesto nadšený a záměrně ve filmu tuto neplánovanou improvizaci ponechal. Za roli v tomto snímku získala Jamie ocenění Zlatý glóbus.

Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Jamie Lee Curtis v roce 2018

Manžela si vybrala podle fotky

Výčet pracovních úspěchů této herecké hvězdy by byl ještě skutečně dlouhý, a tak se pojďme ještě alespoň krátce podívat také na její soukromý život. Kolem krásné herečky se vždy točila celá řada mužů, ale ona si svého manžela nakonec vyhlédla sama. Stalo se tak, když v roce 1984 listovala magazínem Rolling Stone a uviděla v něm fotografii známého herce, komika a režiséra Christophera Guesta, která ji na první pohled zaujala. Jamie tehdy pronesla: „Toho si vezmu.“ Tak se o pět měsíců později také stalo. Hvězdný pár je spolu dodnes.

Její manžel má britský dědičný šlechtický titul a sňatkem s ním se z Jamie stala Lady Haden-Guest. Herečka však tento titul veřejně nepoužívá. Slavní manželé před lety adoptovali dvě děti, dívku Annie a chlapce Thomase, kteří jsou dnes již dospělí. Dcera Annie je šťastně vdaná a vyučuje tanec. Syn Thomas měl problémy se svou identitou a nyní je ženou, jmenuje se Ruby a je editorkou počítačových her. Jamie dlouho trvalo, než se vyrovnala s tím, že se její syn stal ženou, ale nyní už je s jeho rozhodnutím smířena a dokázala tento fakt přijmout.

Byla závislá na lécích proti bolesti

Mohlo by se zdát, že Jamie měla v životě vždy všechno a nepotkalo ji nic zlého, ale i ona si prošla peklem, když se kdysi po kosmetickém zákroku stala závislou na lécích proti bolesti. Závislosti na opiátech se zbavila v roce 1999 a pokládá to za svůj největší životní úspěch. Herečka měla v minulosti rovněž problémy s alkoholem.

Filmová superstar Jamie Lee Curtis, držitelka Oscara, dvou Zlatých glóbů a mnoha dalších prestižních cen je ve svých 65 letech stále krásnou ženou. Patří k celebritám, které se rozhodly stárnout s grácií, nechává si přirozeně šedivé vlasy, neřeší vrásky a snaží se žít naplno. Málo se o ní ví, že kromě herectví také píše knížky pro děti. Slavná herečka říká, že stárnutí ji naučilo žít přítomností a vážit si každého okamžiku. Přesto má spoustu pracovních plánů do budoucna, a tak nezbývá než jí přát, ať se jí její sny splní.

Wikipedia, heslo: Jamie Lee Curtis, Wikipedia, heslo: Christopher Guest

youtube: Jamie Lee Curtis Hot Dance in True Lies

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz