Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sandokanova láska Marianna: V 16 letech odložila před kamerou stud i oděv, fanoušci ji obtěžovali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

Carole André v roce 1973

Půvabnou herečku Carole André si diváci pamatují zejména jako Lady Mariannu z dnes již legendárního seriálu Sandokan. V počátcích své filmové kariéry však zaujala publikum i velmi odvážnou scénou. Jak se má dnes a změnila jí role Marianny život?

Článek

Francouzsko-italská herečka Carole André se proslavila především svým ztvárněním Lady Marianny Guillonk v ikonickém seriálu Sandokan. Ženy se jí toužily podobat a muži o ní potají snili. Role krásné Marianny z ní udělala mezinárodní hvězdu, ale zároveň také negativně ovlivnila její soukromý život i kariéru.

Chtěla potěšit svou slavnou matku

Carole André-Smith přišla na svět v Paříži 11. března 1953. Nevšední půvab zdědila po své matce, slavné francouzské herečce Gaby André. Jejím otcem byl americký průmyslový magnát Eli Smith, za kterého se její matka provdala v roce 1947. Carole se sice narodila ve Francii, ale nakonec žila spolu se svou matkou v Římě a se svým otcem se vídala spíše sporadicky.

V Itálii byla Gaby André v 50. letech stále ještě žádanou filmovou herečkou a malou Carole brávala často s sebou na natáčení. A byla to právě její matka, kdo ji jako křehkou dospívající dívku přivedl do světa showbyznysu. Carole byla dle svých slov v období puberty velmi plachá a stydlivá, ale chtěla své matce udělat radost, ponechala si tedy její příjmení a jako Carole André začala točit filmy.

Před kamerou odložila stud i oděv

Poprvé se Carole objevila před kamerou díky přímluvě své slavné matky již ve 14 letech, kdy začala natáčet dobrodružný western Tváří v tvář (1967), který režíroval Sergio Sollima. Následně si pak zahrála ještě v dalších dvou desítkách filmů. Ztvárnila zejména menší role, ve kterých se jí však nedařilo výrazněji herecky prosadit. Mezi těmito snímky najdeme i film s názvem Le Lys de mer (1969), kterým se tehdy teprve 16letá Carole přece jen zapsala do povědomí zejména mužské části diváků. Ti ji zde mohli spatřit v eroticky laděné scéně zcela nahou, natřenou zlatou barvou.

Role Marianny byl psána přímo pro ni

Když ji režisér Sergio Sollima oslovil s nabídkou, aby ztvárnila postavu Lady Marianny v připravovaném seriálu o Sandokanovi, Carole zpočátku tuto roli přijmout nechtěla. Procházela tehdy zrovna složitým životním obdobím. V roce 1972 zemřela na rakovinu její milovaná matka a o něco později ztratila i svého otce. Nedokázala si představit, že odjede na půl roku točit kamsi do daleké Asie, kde bude v cizím prostředí, a navíc bez přátel, kteří ji „drželi nad vodou“.

Režisér ale trval na svém, buď bude Carole hrát Mariannu, nebo on nebude seriál režírovat. Vysvětlil mladé herečce, že scénář je psaný přímo pro ni a dodal, že nikoho jiného si po boku filmového Sandokana, indického herce Kabira Bediho, nedokáže představit.

Ztratila soukromí i další filmové nabídky

Carole nakonec roli Marianny přezdívané pro její krásu „Perla z Labuanu“ nakonec přijala, aniž by tušila, jak moc jí toto rozhodnutí změní život. Poté, co byl v Itálii odvysílán první díl dobrodružného seriálu Sandokan (1976), se z Carole stala doslova přes noc hvězda první velikosti. Sláva si však vybrala svou daň.

Najednou na ni všude „číhali“ senzacechtiví novináři a lidé pro změnu chtěli za každou cenu vidět Mariannu na vlastní oči. Nemohla odejít z domu, aniž by ji někdo neobtěžoval. Na každém kroku ji pronásledovaly davy fanoušků, kteří na ni pokřikovali nebo se s ní chtěli fotit. Introvertní Carole naprostou ztrátu soukromí špatně snášela a celý „poprask“ kolem seriálu Sandokan jí vadil.

Herečka byla chováním veřejnosti i médií nepříjemně zaskočena. Role Marianny se pro ni stala „prokletím“, neboť Carole pak režiséři často ani nechtěli obsazovat do svých filmů, protože v ní každý spatřoval už jen Mariannu. A ani samotná Carole se z této „škatulky“ nedokázala během své další kariéry vymanit. V roce 1976 si sice ještě zahrála ve filmu Černý korzár ústřední dvojici opět s Kabirem Bedim, ale pak se pomalu začala z filmového světa vytrácet a věnovala se spíše už jen natáčení pro televizi. Herečka během své kariéry natočila celkem více než třicet filmů a hrála také v několika televizních seriálech.

Dala přednost rodině před kariérou

Nakonec se rozhodla filmovou branži na nějaký čas úplně opustit a dala přednost rodinnému životu. Spolu se svým partnerem producentem Paolem Infascellim a právě narozeným synem se odstěhovala ke svým příbuzným ve Spojených státech, kde vystudovala architekturu a bytový design, kterému se věnovala i po svém návratu do Itálie v roce 1980. Až do počátku 90. let občas ještě hrála ve filmu nebo v televizi, ale později nabídky na spolupráci přijímala už jen zcela výjimečně. Zúčastnila se například natáčení páté řady seriálu Un medico in famiglia (2007), kde se znovu setkala s Kabirem Bedim.

Sympatická herečka patří k celebritám, které si zakládají na respektování svého soukromí, rozhovory poskytuje naprosto výjimečně a netouží po publicitě. Její život neprovázejí žádné aféry ani skandály. O Carole je známo, že je skvělou plavkyní, udržuje se stále v kondici a její věk by jí nikdo nehádal. Od ukončení herecké kariéry dlouhé roky pracovala na pozici ředitelky marketingového oddělení italského filmového studia Cinecittà v Římě a částečně také působila v oboru, který vystudovala.

Letos v březnu oslavila šarmantní dáma, stále krásná Carole André alias Marianna, své 71. narozeniny.

Poznámka autora: Seriál Sandokan byl svého času velmi populární ve všech evropských zemích, kde se vysílal. V 80. letech se těšil obrovské přízni diváků i u nás. Pro zajímavost dodejme, že děj seriálu se liší od románové předlohy. V knize na rozdíl od filmu Marianna umírá na choleru, a Sandokan pak na její počest pojmenuje své lodě Marianna a Perla z Labuanu.

Wikipedia, heslo: Carole André

Wikipedia, heslo: Perla di Labuan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz