Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejmenší žena světa: Měří pouhých 62,8 cm a vypadá jako oživlá panenka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Super Festivals from Ft. Lauderdale, USA/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Jyoti Amge v roce 2018

Indka Jyoti Amge je zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejmenší žena světa. Díky tomu se jí změnil život a může si plnit své dětské sny.

Článek

Dnes třicetiletá Jyoti Amge je od roku 2011 oficiálně nejmenší ženou světa. Svým vzhledem připomíná oživlou panenku, mluví dětským hlasem a živí se jako herečka a influencerka.

Diagnostikovali jí genetické onemocnění

Indická herečka Jyoti Amge (celým jménem Jyoti Kishanji Amge) přišla na svět 16. prosince 1993 ve městě Nágpur, které se nachází v indickém státě Maháráštra. Narodila se jako nejmladší z pěti dětí a zpočátku se rodičům i lékařům zdála zdravá. Jyotiina matka Ranjana tvrdí, že její dcera měla normální porodní váhu a velikost, avšak během následujících měsíců po porodu Jyoti rostla už jen velmi pomalu, a ve věku přibližně pěti let se její růst téměř zastavil. Následně u děvčátka lékaři diagnostikovali vzácné genetické onemocnění zvané achondroplazie, způsobující nanismus (trpaslictví).

Lidé se jí posmívali

Pro její rodiče to byl tehdy šok, neboť jsou normální výšky a bratr i sestry Jyoti jsou také obvyklého vzrůstu. Rodina se ale dokázala semknout a snažila se, aby Jyoti měla hezké dětství a kvůli své odlišnosti co nejméně trpěla. Dívenka navštěvovala od čtyř let školu spolu se svými vrstevníky. Aby se mohla účastnit vyučování, musela mít speciálně upravený malý stůl a židli. Do školy chodila ráda, ale jak už to tak bývá, stala se zde pro svou odlišnost i terčem nemístných poznámek a vtipů, což jí velmi trápilo. Zarmouceni tím byli i její rodiče, kterým se navíc kvůli trpasličí dceři posmívali i lidé v jejich okolí.

Splnila si dětský sen

Malá Jyoti, která musela snášet posměšky kvůli svému vzhledu, tenkrát přesto tajně snila o tom, že se jednou stane herečkou a bude slavná. Zamilovala si módu a líčení, zkoušela si před zrcadlem hrát scénky a představovala si, že z ní bude filmová hvězda. Nakonec se Jyoti její přání opravdu splnilo. Když jí bylo patnáct let, ocitla se poprvé v Guinessově knize rekordů. Byla do ní zapsána jako nejmenší dospívající dívka na světě. V roce 2009 měřila 61,95 cm a vážila 5,4 kg. Začala se o ni zajímat místní i zahraniční média a postupem času se z Jyoti stala známá osobnost.

V den svých osmnáctých narozenin pak kromě dortu, který byl stejně vysoký jako ona, dostala ještě jeden krásný dárek. Dne 16. prosince 2011 byla znovu přeměřena a následně prohlášena nejmenší ženou světa s výškou 62,8 cm. Tento zápis v Guinessově knize rekordů jí změnil život. Začala cestovat do zahraničí a zahrála si v bollywoodských filmech i v amerických a italských televizních seriálech. Diváci ji tak mohli vidět například v hororovém televizním seriálu s názvem American Horror Story: Freak Show z let 2014 a 2015. Jyoti má také vlastní sochu v Muzeu voskových figurín v turisticky oblíbené horské destinaci Lonavala nedaleko města Puné.

Hvězda sociálních sítí

Kromě herectví se Jyoti věnuje také podnikání, ráda vaří a baví ji být v kontaktu s fanoušky na sociálních sítích, na kterých Jyoti sledují více než dva miliony lidí z celého světa. Žije spolu s rodiči v jejich domě, kde má speciálně zařízený vlastní pokoj, který tak trochu připomíná „domeček pro panenky“. Její zdravotní stav jí bohužel ale nedovoluje dělat vše, co by chtěla. Celý život má problémy s příliš křehkými kostmi, musí proto nosit speciální obuv a potřebuje kvůli tomu i speciální lékařskou péči.

Nejmenší žena na světě Jyoti Amge rozdává každý den lidem radost. Přes svůj mnohdy nelehký osud zůstává stále milá, usměvavá a laskavá k ostatním.

Poznámka autora: Achondroplazie je geneticky vázané vrozené onemocnění. Častěji postihuje mužské pohlaví. Porucha tvorby kostí ovlivní růst kostí do délky, ty jsou nápadně krátké, zakřivené, avšak normálně široké. Nejčastěji jsou postiženy kosti končetin. Porušen je růst kostí do délky. Porucha růstu pokračuje po narození a výsledkem je disproporcionální trpaslictví. Dosažená maximální výška je přibližně 120 až 130 cm. Psychomotorický a pohlavní vývoj není postižen.

Wikipedia, heslo Nágpur, Wikipedia, heslo Jyoti Amge

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz