Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejvyšší člověk v historii zemřel kvůli puchýři na noze: Obr Wadlow měřil 272 cm, dožil se 22 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

Robert Wadlow se svým otcem

Smutný příběh Roberta Wadlowa mimo jiné dokazuje, jak málo někdy stačí k tomu, aby člověk přišel zbytečně o život. Obr z Altonu měl navzdory potížím se svým nadměrným vzrůstem spoustu životních plánů. Zemřel ale v pouhých 22 letech.

Článek

Jen těžko asi někdo v dohledné době překoná Guinnessův rekord, jehož držitelem je Američan Robert Wadlow, který je pokládán za nejvyššího člověka světa v novodobé historii. Obr Wadlow dorostl před více jak 80 lety do abnormální výšky, protože trpěl hormonální poruchou. Ta je však v dnešní době již poměrně dobře léčitelná, a tak mu jeho prvenství zůstane nejspíš navždy.

V osmi letech přerostl svého otce

Robert Pershing Wadlow přišel na svět 22. února 1918. Narodil se manželům Addie a Haroldu Wadlowovým v městečku Alton ve státě Illinois v USA, proto se mu později někdy také říkalo Obr z Altonu. Při narození se nijak nelišil od ostatních miminek, měřil 51 cm a vážil 3,85 kg, ale když mu bylo pouhých pět měsíců, začal náhle rychle růst. V pěti letech dosáhl výšky 1,63 m, a o tři roky později přerostl svého 1,83 m vysokého otce. Traduje se, že ho jako školák dokázal zvednout a vynést domů po schodech.

V basketbalu na něj nikdo ve škole neměl

Ačkoliv měl Robert kvůli své výšce již jako malý celou řadu zdravotních problémů, jeho matka a otec se přesto ze všech sil snažili, aby se mohl zapojit do aktivit, kterým se věnovali jeho vrstevníci. Robert tak vyrůstal v harmonickém rodinném prostředí spolu se svými rodiči a čtyřmi mladšími sourozenci v malém domě na Monroe Street v Altonu. Do školy, kde pro něj speciálně upravili lavici, chodil rád, dobře se učil a byl mezi spolužáky oblíbený. Stal se hvězdou školního basketbalového týmu, ve třinácti letech pak také skautem. Při té příležitosti dostal speciálně upravenou uniformu, stan a spací pytel.

Operaci mozku lékaři nakonec zavrhli

V období dospívání nadále rostl, a tak není divu, že se o něj zajímali i lékaři a další odborníci. Ti zkoumali nejen jeho fyzický stav, ale i duševní schopnosti. Během vyšetření se ukázalo, že chlapec má nadprůměrně vysoké IQ 124 a je naprosto duševně zdráv. Jako příčina jeho abnormálního růstu byla shledána porucha hypofýzy, která v jeho případě nadměrně produkovala růstový hormon. V praxi to znamenalo, že by Robert i v budoucnu nadále rostl. Lékaři proto zvažovali v jeho případě provést operaci mozku, ale nakonec od svého záměru upustili, protože by šlo v té době o velice riskantní zákrok s nejistým výsledkem.

Nejvyšší teenager na světě

Když Robert nastoupil na střední školu, pro jeho rodiče bylo stále náročnější obstarat mu například oblečení, obuv nebo vhodné učební pomůcky. V 17 letech překonal hranici 2,45 m, a zapsal se do historie jako nejvyšší teenager všech dob. Jeho nadměrný vzrůst mu však nepřinesl jen slávu, ale také celou řadu problémů. Na střední škole již neměl speciálně upravenou lavici, protože se na výuku přesouval spolu s ostatními studenty ze třídy do třídy. Svůj milovaný basketbal musel kvůli zdravotním potížím vyměnit za jiné koníčky. Začal sbírat známky, krabičky od zápalek, nadchl se pro fotografování, a dokud mohl, hrál dokonce na kytaru.

Vystupování v cirkuse z něj udělalo hvězdu

V roce 1936 Robert úspěšně odmaturoval na Alton High School a krátce potom se zapsal na baptistickou školu Shurtleff College v Altonu, kde hodlal studovat práva. Téhož roku ale dostal nabídku vystupovat ve slavném americkém cirkuse Ringling Brother Circus, kterou zejména z finančních důvodů přijal a vydal se na turné. Přestože měl Robert plachou povahu, vystupování v cirkuse zvládl na jedničku, stal se miláčkem publika a celebritou. Kamkoliv přišel, tam se s ním lidé chtěli fotografovat a dobrácký obr každému rád vyhověl. Říkalo se o něm, že byl i velmi galantní k dívkám a ženám, a proto si také vysloužil další přezdívku Něžný obr.

Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

Bota Roberta Wadlowa

Chtěl být právníkem, ale skončil jako prodejce bot

Po návratu z cest pak Obr z Altonu nastoupil na vysokou školu, ale se studiem práv se po prvním semestru musel bohužel rozloučit. Stále více ho totiž trápily problémy s chůzí, bylo pro něj nesmírně těžké chodit po schodech a dělalo mu také problém používat téměř všechny učební pomůcky. Tou dobou jeho noha měřila těžko uvěřitelných 47 cm, což odpovídá botám v evropské velikosti 75. 

Inteligentního Roberta tehdy napadlo, že by si mohl začít vydělávat peníze na živobytí právě reklamou na boty. Stal se tváří společnosti International Shoe Company, která ho nejen královsky platila, ale dodávala mu zcela zdarma i obuv na míru. Robert měl velký sen, toužil si vydělat na svůj vlastní obchod s obuví. Neúnavně proto reprezentoval značku po celých Spojených státech, brával s sebou na cesty také svého otce a oba se těšili na společné podnikání ve vlastním obchodě. K tomu ale nikdy nedošlo.

Za jeho smrt mohl puchýř na noze

Byly to bohužel právě Robertovy obrovské nohy, které zapříčinily jeho předčasnou smrt. Kvůli své extrémní výšce neměl v nohách prakticky žádný cit, při chůzi byl nucen používat speciální výztuhy a hůl. Často se mu na nohách tvořily mokvavé puchýře, ale Roberta nebolely, a tak jim nevěnoval patřičnou péči. Dne 4. července roku 1940 se vydal na dvouhodinový slavnostní pochod městem v Manistee ve státě Michigan. Když se vrátil do svého hotelového pokoje, měl zimnici a horečku. Přivolaný lékař zjistil, že se mu špatně nasazená ortéza způsobila na pravém kotníku puchýř, do kterého se dostala infekce.

Robertův zdravotní stav se rychle zhoršoval, sepse postupně zachvátila celé jeho tělo. Jeho ošetřující lékař se pro něj snažil najít místo v nemocnici, ale žádné zdravotnické zařízení v okolí nebylo schopné obrovského Roberta hospitalizovat. V té době měřil 2,72 m a vážil téměř 200 kg. Zůstal tedy „uvězněn“ na hotelovém pokoji. Do poslední chvíle myslel na svou rodinu. Velmi se trápil tím, že se nemůže zúčastnit zlaté svatby svých prarodičů z otcovy strany, která se měla konat za pár dní na Floridě.

Poslední slova před smrtí

Když za ním večer 14. července přijeli jeho dva mladší bratři a dvě sestry na návštěvu, pronesl tiše: „Doktoři říkají, že na oslavu to asi nezvládnu.“ Byla to jeho poslední slova před tím, než o hodinu a půl později ve věku 22 let zemřel. Dobrosrdečný Robert Pershing Wadlow, doposud nejvyšší člověk na světě, naposledy vydechl ve spánku. Poté, co navždy odešel z tohoto světa, jeho rodina zničila téměř veškerý jeho majetek, neboť nechtěla, aby se z jejich milovaného syna a bratra stala po jeho smrti jen další „atrakce“ pro sběratele.

Přestože se Něžný obr nikdy neoženil, a neví se ani, že by někdy měl nějakou známost, byl po celý život i tak zahrnován láskou. Býval vždy obklopen milující rodinou a přáteli. O tom, že ho měli rádi také lidé z jeho rodného města a okolí, rovněž není pochyb. Na Robertův pohřeb dorazily tisíce lidí z Altonu i z dalších koutů země. Rakev s jeho tělem vážila 454 kg a neslo ji 12 lidí. Byl pohřben na hřbitově Oakwood Cemetery ve svém rodném městě Alton, kde spočívá dodnes.

Poznámka autora: Poslední odborné měření Roberta Wadlowa proběhlo dne 27. června 1940. V tento den měřil 2,72 m. Jeho výška je věrohodným způsobem ověřena, proto je pokládán za nejvyššího muže ve zdokumentované historii.

Wikipedia, heslo Robert Wadlow

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz