Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podivné zmizení 13leté dívky: Zůstala po ní jen zakrvácená noční košile a záhadný balíček s brýlemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

V roce 1992 záhadně zmizela ze svého domova dospívající dívka jménem Leigh Occhi. Děsivý případ zahalený rouškou tajemství se dodnes nepodařilo objasnit. V domě po ní zbyly jen stopy od krve, noční košile a později přišel balíček s jejími brýlemi.

Článek

Téměř před třiceti dvěma lety se v městečku Tupelo v Mississippi za podivných okolností 27. srpna 1992 ztratila ze svého bydliště třináctiletá dívka Leigh Occhi (celým jménem Leigh Marine Occhi). Blížil se konec letních prázdnin, a tak si naplánovala, že se svou babičkou navštíví střední školu při příležitosti dne otevřených dveří. K tomu ale už nikdy nedošlo, protože plavovlasá školačka záhadně zmizela.

Scéna jako z hororu, po dceři zbyly jen stopy krve

Onoho osudného dne Leigh zůstala poprvé sama doma. Její matka, Vickie Felton, tvrdila, že se ráno pozdravila s dcerou, asi v 7:40 odjela do kanceláře, která se nacházela asi dva kilometry od jejich bydliště. K městu se blížil hurikán Andrew, ale počasí nakonec nebylo až tak špatné a meteorologové snížili výstrahu „jen“ na tropickou bouři. Foukal silný vítr a hustě pršelo, a tak Vickie krátce před 8:30 volala své dceři, aby se ujistila, že je vše v pořádku. Telefon dlouho vyzváněl, ale nikdo ho nezvedal, což Vickie zneklidnilo, a proto se vypravila domů dceru zkontrolovat.

Hned po příjezdu domů ji zarazilo, že garážová vrata byla otevřená a svítilo se tam. Vstoupila do domu a opakovaně volala na svou dceru, ale uvnitř bylo hrobové ticho. Prošla chodbou a všimla si, že na stěnách jsou stopy od krve. V tom okamžiku ji sevřel strach a zachvátila panika. S děsivou představou otevřela pokoj své dcery a její zlá předtucha se vyplnila. U dveří objevila stopy krve a na rámu od dveří byly také krvavé šmouhy. Přikrývka ležela zmačkaná na podlaze. V koši s oblečením pak matka našla dceřinu krví nasáklou noční košili. V nastalém zoufalství prohledávala dům, a když Leigh nikde nebyla a u zadních dveří našla další stopy od krve, zavolala na policii.

Zmizelo nové spodní prádlo i brýle

Policejní hlídka na místě nenašla žádné známky násilného vniknutí. Zámky i dveře byly neporušené, ani okna nebyla poškozená. Policie marně prohledávala celé okolí za pomoci psů, ale po Leigh jakoby se slehla zem. Kriminalisté, kteří následně pečlivě procházeli celý dům, našli další stopy od krve také v koupelně. Vypadalo to, jako by někdo chtěl po sobě uklidit, ale nikde se nenašel hadr ani ručník, který by k tomu použil. Zvláštní rovněž bylo, že z domu zmizely dívčiny boty, šortky, nové spodní prádlo, které dostala jako dárek k narozeninám, brýle a spací pytel.

Kriminalisté si kladli spoustu otázek, proč by právě tyto konkrétní věci někdo bral? Odešla Leigh z domova a krev měla ostatní svést na špatnou stopu, nebo vše mělo vypadat, že sama odešla? A byla vůbec takto zraněná schopná utéct a kam by vlastně šla? Nebo ji někdo donutil, aby se převlékla a odešla s ním? Pokud ji někdo unesl, tak jaký měl důvod? Záhadou je také proč z domu zmizel spací pytel, možná do něj někdo zabalil dívčino tělo, nebo si jej Leigh sama vzala na spaní. Policii také zajímalo, proč by si někdo dal práci a hledal koš s prádlem. Vždyť cizí člověk by ani nevěděl, kde koš je a navíc si nemohl dovolit ztrácet čas. Důkazů, které by jim přinesly alespoň nějaké uspokojivé odpovědi, bylo ale zoufale málo.

Vyšetřování se ocitlo ve slepé uličce

Jediné, co se podařilo s jistotou prokázat laboratorními testy, byl fakt, že pokud jde o krev nalezenou na různých místech v domě, jednalo se o krevní skupinu nula, kterou měla Leigh. Skvrny na košili dle vyšetřovatelů odpovídaly s největší pravděpodobností zraněním na hlavě nebo krku, kdy krev kapala směrem shora dolů. Na základě tohoto poznatku policie téměř vyloučila, že by si dívka ublížila sama, ale se stoprocentní jistotou to říci nelze. Leigh byla inteligentní a mohla si vše dobře předem promyslet a ve vhodnou chvíli svůj plán realizovat.

Vyšetřovatelé se zaměřili také na výslechy spolužáků dívky. Ti uvedli, že ji před časem viděli ve škole s ošklivými modřinami na těle. Když se Leigh ptali, co se jí přihodilo, tvrdila, že spadla z koně. Jindy prý jedla na školním hřišti nějaké bobule z keře a řekla jim, že jí nevadí, když se otráví, protože chce umřít. Tato svědectví však byla neprůkazná a nic zásadního nepřinesly ani výpovědi sousedů, kteří nic neslyšeli ani neviděli.

Matka třikrát neuspěla na detektoru lži

V podobných případech někdy bývá pachatelem i někdo z rodiny, a tak se pozornost policistů soustředila také na rodiče dívky. Její matka Vickie se se svým prvním manželem Donaldem Occhi seznámila v armádě, ale rozvedli se krátce po narození dcery. Její otec nadále v armádě zůstal, zatímco matka z ní odešla. Když se Leigh ztratila, neřekla Vickie svému bývalému muži o jejím zmizení zpočátku pravdu. Pouze mu oznámila, že se pohřešuje, ale o krevních stopách a dalších souvislostech pomlčela.

Donald požádal o uvolnění ze služby a zapojil se do pátrání po dceři. Po čase začal svou bývalou ženu podezírat z toho, že má s celou záležitostí něco společného, v čemž ho utvrzovalo i to, že Vickie neprošla třikrát testem na detektoru lži. Uvědomoval si, že také absolvovala armádní výcvik a má „tvrdou“ povahu. Vickie se ale bránila tím, že se nedokázala na detektoru oprostit od emocí a výsledky testování zpochybňovala.

Otec Leigh byl přesvědčen, že jeho exmanželka policii od samého počátku lhala a vše se nejspíše odehrálo jinak, než vypověděla. Upozornil, že nikdo by pravděpodobně nebyl schopen v tak krátkém časovém úseku stihnout Leigh zranit nebo zavraždit, uklízet po sobě stopy a ještě někam uklidit tělo. Podle něj dívku zabila její matka již večer nebo v noci a druhý den ráno pak postupovala podle předem připraveného plánu a uvedla svou smyšlenou výpovědí policii v omyl.

Záhadný balíček vše ještě zkomplikoval

Čas běžel a ve vyšetřování nenastal téměř žádný posun. Dne 9. září 1992 přišel na adresu, kde Leigh bydlela se svou matkou, malý balíček, ve kterém byly její brýle. Jako adresát byl uvedený nevlastní otec dívky Barney Yarborough, se kterým se její matka krátce před zmizením své dcery rozešla. Do pátrání se poté zapojila i FBI. Na zásilce se nenašly žádné otisky, známka byla nalepena vodou, chyběla zpáteční adresa a ani rozbor písma nepřinesl nějaké nové poznatky.

Dle poštovního razítka se podařilo zjistit, že balíček byl odeslán z města Booneville, které se nachází od Tupela asi padesát kilometrů daleko. A opět se vyrojila celá řada otázek. Proč by únosce či vrah brýle posílal, nebo je odeslala Leigh sama, aby dala rodině vědět, že je naživu? A proč byly adresovány otčímovi a nikoliv matce? A jaký vlastně měla dospívající dívka vztah s nevlastním otcem, nepřihodilo se v rodině něco divného? Již tak dosti záhadný případ se doručením podivného balíčku ještě více „zamotal“. Policie byla přesvědčena, že pachatel chtěl tímto činem jen odvést pozornost a soustředila se proto dál na matku zmizelé dívky.

Ačkoliv se Donaldova verze jevila jako reálná, chyběl v tomto případě jasný motiv. Proč by matka zabíjela svou vlastní dceru? Navíc testy na detektoru lži by nebyly pro soud dostačujícím důkazem, a tak dívčina matka nebyla v souvislosti s jejím zmizením nikdy obviněna. Přesto nelze úplně vyloučit, že se v rodině odehrála nějaká tragédie. Tomu by nasvědčovaly neshody Leigh s otčímem. Byla snad dívka příčinou rozchodu mezi Barneym Yarboroughem a Vickie Felton?

Byl pachatelem zvrácený učitel?

Sama Vickie přitom později označila jako možného pachatele jistého Oscara Kearnse, učitele nedělní školy v luteránském kostele Nejsvětější Trojice, kam dívka pravidelně chodila. Poukázala také na fakt, že Kearns měl koně ve stejné stáji jako Leigh a dvakrát prý požádal mladou dívku, aby si s ním vyjela na projížďku. Vickie rovněž argumentovala tím, že její dcera by nikdy neotevřela nikomu, koho nezná, a tudíž pachatel musel být někdo, s kým se vídala a věřila mu.

Této verzi nasvědčuje skutečnost, že devět měsíců poté, co dívka beze stopy zmizela, Oscar Kearns unesl a znásilnil 15letou žákyni deváté třídy v Memphisu v Tennessee, kterou poznal v kostele v Tupelo. Učitel byl odsouzen k osmi letům vězení nepodmíněně, ale po čtyřech letech byl propuštěn za dobré chování. To mu ovšem nevydrželo dlouho, protože po dvou letech unesl mladé manžele a ženu znásilnil. Tentokrát si odseděl dvacet let za mřížemi. Vyšetřovatelé se snažili spojit ho s případem Leigh, ale Oscar Kearns o ní zatvrzele mlčel. Jelikož v květnu roku 2021 zemřel, zřejmě se již nikdy nedozvíme, zda za zmizením školačky z Tupelo stál právě on.

Podivný případ pohřešované Leigh Occhi není dodnes objasněn. Zůstaly jen spekulace, fámy a dohady. Možná někdo chytře využil chaosu spojeného s hurikánem, aby dívce ublížil. Mohlo jít také o mstu, nešťastnou náhodu či rodinnou tragédii, kterou pak kdosi maskoval, ale i o sexuálně motivovaný zločin. Přestože je to málo pravděpodobné, definitivně nelze vyloučit ani dívčin rafinovaný útěk z domova. Dne 21. srpna 2024 by Leigh Occhi slavila 45. narozeniny…

Wikipedia heslo: Disappearance of Leigh Occhi

Anketa

Kdo podle vás stojí za zmizením dívky?
Její matka Vickie
31,2 %
Učitel odsouzený za znásilnění
61,7 %
Někdo neznámý
3,2 %
"Sehrála" své zmizení sama
3,9 %
Celkem hlasovalo 462 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz