Hlavní obsah
Lidé a společnost

Princezna Sikhanyiso: Dle zvyku tančí „nahoře bez“ před diváky, trůn v Eswatini na ni zřejmě nečeká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public domain via Wikimedia Commons

Princezna Sikhanyiso v roce 2019

Půvabná princezna Sikhanyiso z Eswatini patří k emancipovaným ženám a zároveň miluje svou zemi a ctí její prastaré tradice. Také proto se pravidelně účastní tradičních obřadů, na nichž občas sama vystupuje, někdy i s odhaleným poprsím.

Článek

Přísloví „jiný kraj, jiný mrav“ rozhodně platí pro panovnickou rodinu v Království Eswatini (dříve Svazijsko či Svazijské království), které leží na jihu Afriky. Zatímco v Evropě by bylo nemyslitelné, aby princezna tančila na veřejnosti s nahými ňadry, v této tradiční africké absolutistické monarchii jde o záležitost naprosto běžnou. Její královská Výsost princezna Sikhanyiso Dlamini je hrdá na zvyky svých předků a snaží se jít příkladem při jejich dodržování.

Oblíbila si západní životní styl

Princezna Sikhanyiso je nejstarší dcerou krále Mswatiho III. a jeho v pořadí třetí manželky Sibonelo Mngometulu. Sikhanyiso přišla na svět 1. září 1987 ve městě Mbabane v tehdejším Svazijsku a od útlého věku byla svými rodiči hýčkána a vychovávána v přepychu. Později studovala inkognito na prestižních školách v Británii, v USA a v Austrálii, kde získala například magisterský titul v oboru digitální komunikace. Žila normálním studentským životem, sama si vařila a prakticky nikdo v jejím okolí tenkrát nevěděl, že je dcerou krále.

V této životní etapě byla královská dcera ve své domovině často kritizována za to, že během zahraničních studií až příliš podlehla západnímu stylu života a poněkud pozapomněla na domácí zvyky. Když se ukázalo, že začala nosit minisukně, které měly ženy v Eswatini zakázány až do roku 2012, byl z toho poprask. V roce 2003 veřejnost pro změnu pobouřila zpráva v místním tisku, která tvrdila, že princezna Sikhanyiso odjela na výlet do Spojených států a Británie, za což svazijská vláda tehdy utratila sto tisíc amerických dolarů. Vzápětí však úřad premiéra toto tvrzení dementoval.

Výprask holí pro princeznu

O dva roky později v rebelii pokračovala, když uspořádala bujarý večírek v královské rezidenci. Šlo přitom o oslavu zrušení nařízení o povinné cudnosti, které předtím vydal její otec. Ale tentokrát už nevyvázla bez trestu. Za zneuctění sídla matky královny dostala výprask holí od úředníka dohlížejícího na tradiční záležitosti monarchie. Ani pak se ale „nepolepšila“, a po roce přišla v médiích s prohlášením, v němž otevřeně odsoudila praktikování mnohoženství, které podle ní přináší výhody jen mužům, ale pro ženy je nespravedlivé a špatné. Královský palác se po tomto skandálu postaral, aby princezna už nemohla mluvit v médiích „než přijde k rozumu“.

Polonahá tančí při Rákosovém tanci

Po návratu ze studií se princezna Sikhanyiso během let „vybouřila“ a dnes se snaží mimo jiné o zachování specifické kultury v Eswatini. Významně se angažuje kupříkladu při pořádání slavnostního obřadu Rákosového tance zvaného Umhlanga, kterého se každoročně v Eswatini účastní až 40 000 polonahých dívek a mladých neprovdaných žen. Všechny účastnice by dle starého obyčeje měly být panny, ale v dnešní době tomu tak často není. Přesto je tento rituál a k němu se pojící osmidenní festival stále vnímán místními obyvateli jako majestátní oslava dívčí nevinnosti, ale také ženské krásy a vzájemné pospolitosti.

Princezna pomáhá s jeho přípravami, dále pak se skupinou dívek chodí řezat rákos a poté hrdě kráčí s odhaleným poprsím spolu se svými královskými sestrami v čele průvodu, oděna do pestrobarevného kroje a ozdobena korunou z červeného peří ve vlasech. Nakonec se účastní skupinových tanečních vystoupení, někdy dokonce vystupuje sólově. Kromě toho ji takto lze spatřit i během dalších významných oslav či výročí, při nichž zdejší dívky a ženy také předvádějí svou krásu publiku.

Foto: Amada44, Public domain, via Wikimedia Commons

Princezna Sikhanyiso Dlamini (vlevo) v roce 2006 v tradičním oděvu.

Politička i rapperka

Tímto svým počínáním si princezna Sikhanyiso získala sympatie široké veřejnosti, avšak nejde zdaleka o jedinou záslužnou činnost, kterou ve prospěch své země dělá. Svou minulost přehodnotila a přiznala, že řada jejích názorů včetně postoje k polygamii, se od dob studií změnila. Od listopadu 2018 do července 2023 působila jako politička, zastávala post ministryně informačních a komunikačních technologií Eswatini. Založila nadaci určenou pro dívky a ženy, která se zaměřuje na zdraví, vzdělání a spiritualitu, je předsedkyní soutěže krásy a angažuje se v řadě charitativních projektů.

Přestože svůj život vnímá především jako „službu vlasti“, přiznala, že kdyby si mohla naprosto svobodně zvolit, tak by se chtěla věnovat daleko více rapu. Princezna Sikhanyiso totiž miluje hudbu, má zvučný hlas a v Eswatini je začínající herečkou a rapperkou známou pod jménem „Pashu“. Dokonce natočila singl na počest svého otce. Ona sama pak rap vnímá jako způsob, jak se svobodně vyjádřit, protože za zdmi paláce žije podle svých slov do značné míry v izolaci.

Na královský trůn nejspíše neusedne

Ačkoliv je princezna Sikhanyiso nejstarší z 36 dětí absolutistického monarchy, krále Mswatiho III., pravděpodobnost, že by se stala příští královnou, je podle ní malá. V Eswatini je nástupnictví dědičné a volitelné, v rodině ani na veřejnosti se o něm téměř nediskutuje. Předpokládá se ale, že na královský trůn v budoucnu usedne opět muž z dynastie Dlamini, která zemi vládne celá čtyři století.

Na druhou stranu jsou princezna Sikhanyiso a především pak její otec kontroverzní král Mswati III. také někdy kritizováni za způsob, jakým nakládají s penězi daňových poplatníků. Zatímco se královská rodina „topí“ v luxusu velkoryse financovaném ze státního rozpočtu, většina obyčejných lidí žije v bídě. Kritika směřuje také na podceňování situace v oblasti prevence rizikového chování vedoucího k šíření pohlavních chorob. Eswatini je první na světě, co se týká nákazy virem HIV. Tím je v této africké zemi dle statistik nakaženo 27 procent obyvatel země.

Přesto všechno patří princezna Sikhanyiso v současnosti k nejoblíbenějším členům královské rodiny Dlamini a těší se u „prostého lidu“ stále velké popularitě. V roce 2020 se stala poprvé matkou, narodil se jí princ Phikolwezwe zvaný „Phiko“ a v roce 2023 porodila chlapce jménem Mbutfo Lonjinga. Jeho otcem je princeznin současný přítel, voják Khayelihle Patrick Dlamini, kterému princezna pořídila luxusní vůz značky Mercedes-Benz, jak jinak než z veřejných peněz…

Mateřství přitom dnes 36letá princezna považuje za svou nejlepší zkušenost v životě, a právě kvůli svým vlastním i ostatním dětem se chce zasadit o to, aby Království Eswatini bylo v budoucnu vyspělejší zemí, než je dnes.

Wikipedia, heslo: Sikhanyiso_Dlamini, Wikipedia, heslo: Succession to the Swazi throne, Wikipedia, heslo: History of Eswatini

PIKNEROVÁ, Linda. Svazijsko. Stručná historie států. Praha: Libri, 2013. ISBN 978-80-7277-512-5.

NAZAROV, Petr. Jižní Afrika: Namibie, Svazijsko, Lesotho a Jihoafrická republika. [Praha]: Petr Nazarov, [2015]. ISBN 978-80-905208-8-2.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz