Hlavní obsah
Lidé a společnost

Servírování sushi na nahém ženském těle: S japonskou tradicí se lze setkat i v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Krásná obnažená dívka ležící na prostřeném jídelním stole, obložená lahodnými pokrmy a ozdobená květinami. Tak by se velmi stručně dalo popsat japonské umění servírování pokrmů na tělech nahých žen zvané njotaimori.

Článek

Njotaimori, které je také známé pod názvem „body sushi“, je prastarý japonský zvyk, při kterém se sushi nebo sashimi podává na nahém ženském těle. Pojďme se na tuto jedinečnou tradici podívat blíže a povězme si, jak a proč vlastně vznikla, a kde se s ní i dnes můžeme setkat.

Obřad pro bohaté feudály

Kořeny njotaimori sahají hluboko do historie a vznik této tradice je doposud tak trochu zahalen rouškou tajemství. Předpokládá se, že se původně jednalo o tajnou zábavu určenou jen pro bohaté feudální pány, která měla probouzet jejich tělesné vášně. Kromě toho šlo i o určitý druh mystického rituálu, pro který byly vybírány výhradně mladé krásné panny.

Japonští muži byli totiž přesvědčeni, že z neposkvrněných zdravých těl dívek vychází čistá energie, díky níž získají nadpřirozenou moc a pevné zdraví. Jako první usedl k hostině vždy panovník, vysoce postavený představitel rodu či významný host. Teprve poté až nejvýše postavení jedinci dojedli, směli začít hodovat ostatní.

Smyslné gejši a udatní samurajové

K velkému rozmachu njotaimori došlo v období japonských dějin zvaném Edo, mezi lety 1603 až 1867, kdy bylo Japonsko rozdělené na několik provincií. Tehdy po celá staletí hranice své země bránili udatní samurajové, kteří však také sváděli nelítostné boje i uvnitř Japonska. V této době bylo zvykem nalévat saké do klína prostitutek, odkud jej popíjeli návštěvníci nevěstinců a má se za to, že právě tato kratochvíle předcházela rozšíření njotaimori. A tak když se stateční bojovníci navraceli z vítězných bitev, čekala na ně tentokrát pro změnu v domech gejš odměna v podobě hostiny na „živých podnosech“.

Sexuální atrakce

V novodobé historii Japonska tento tradiční zvyk začal postupně ztrácet svůj původní význam. V 60. letech 20. století se v prefektuře Ishikawa rozšířila erotická podoba njotaimori. Vše začalo tím, když místní lázeňská letoviska s horkými prameny lákala mužské zákazníky na originální gastronomické zážitky. Avšak do lázní se nepřijížděli rekreovat jenom pánové, ale zdejší střediska se těšila stále větší popularitě také u rodin s dětmi. A tak se njotaimori během dalších dvaceti let nakonec přesunulo především do „hotelů lásky“ a dalších na erotiku zaměřených podniků v Japonsku.

Test se slepičími vejci

Původně se pokrmy nepokládaly přímo na nahé tělo. Kdysi dávno šlo o určitý druh stolování, s nímž byl neodmyslitelně spjat obřad přípravy jídla i jeho servírování. Nejprve se dívčí kůže ozdobila rituálními znaky, pak se na ni naskládaly listy a květiny, a teprve na ně se umístilo jídlo. Podle dávné tradice původně nesmělo sushi nebo sashimi přijít do styku s obnaženým tělem ani s vlasy. Jíst se smělo pouze hůlkami a účastníci hostiny i samotné dívky měli povinnost dodržovat pravidla společenského chování.

Dívky, které se chtěly stát živými „talíři“ musely být pohledné, mít dokonalé tělo a pevné svaly, aby udržely pokrmy několik hodin na svém místě. Údajně se dochoval i zápis o tom, jak probíhalo „testování“ zájemkyň o tuto velmi dobře placenou službu. Nahé dívky si musely lehnout v chladné místnosti na stůl a poté jim na různá místa na těle položili šest slepičích vajec a kousky ledu. Po dlouhých čtyřech hodinách proběhla kontrola. Pokud byla všechna vejce na svém místě, měla dívka vyhráno.

Umělecké dílo na nahém těle

Postupem času bylo servírování jídla stále propracovanější a z njotaimori se stalo umění. Kuchaři, kteří se chtěli stát mistry njotaimori, se museli celé roky učit, nejen jak jídlo správně připravit, ale také kam ho mají na těle přesně umístit. Dle starého šintoistického rituálu má každý druh pokrmu své přesně dané místo a představuje určitou symboliku. Na ňadra, co nejblíže srdci, dle zvyklostí patřil lososí potěr, který dodával strávníkům sílu, na břicho pod pupek se pokládal filet z mečouna, jenž podporoval odvahu, těsně u přirození pak vždy ležely kousky úhoře, což jim mělo přinést více mužnosti.

Tradiční i nové pojetí

V dnešní době se lze s njotaimori setkat v nejrůznějších obměnách nejen v Japonsku, ale i na mnoha místech po celém světě včetně Česka. Pro Japonsko je typické, že dívky jsou dle obyčeje nahé. V zemích ovlivněných západní kulturou mají „modelky“ občas přirození zahalené titěrnými kalhotkami typu G -string. Nahé hostiny, na kterých mohou být mezi hosty i ženy, mají ve své nabídce většinou společnosti zajišťující catering nebo netradiční zážitky, dále pak také vybrané restaurace, bary, noční kluby, ale i podniky poskytující erotické služby.

Někde provozovatelé ctí tradiční pojetí, snaží se dodržovat zvyklosti a vnímají njotaimori jako součást japonského kulturního dědictví. Jinde se lze setkat bohužel i s tím, že se z japonského umění stává jen lacině působící atrakce, která bývá mnohdy provozována za účelem poskytování sexuálních služeb. U nás bylo njotaimori například k vidění na Extreme food festivalu, který se konal v roce 2022 v Ostravě, ale je i ve stálé nabídce některých podniků.

Nahé stolování vzbuzuje rozpaky

Pro úplnost je potřeba zmínit, že přestože je njotaimori stále velmi oblíbenou zábavou, má také mnoho kritiků, kteří ho považují za určitou formu sexuálního vykořisťování a zneužívání žen. Mnoho lidí poukazuje na skutečnost, že jsou ženy degradovány na pouhý erotický objekt a tyto praktiky pokládají v 21. století za nepřijatelné. V Číně je od roku 2005 zákonem zakázáno provádět njotaimori na nahých tělech a to ze zdravotních i mravních důvodů. Také v některých jiných státech ho pokládají za kontroverzní a problematickou praktiku.

Samotní Japonci však akt njotaimori nadále vnímají jako jistou formu erotického umění, v němž je ženské tělo symbolem nekonečné krásy.

Poznámka autora: Njotaimori se anglicky řekne nyotaimori, jinak se pro něj rovněž používá výraz „body sushi“. Doslovný překlad slova njotaimori do českého jazyka zní „servírování ženského těla“.

Wikipedia, heslo: Nyotaimori

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz