Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sexbomba Sandra Cretu: K obdivovatelům slavné zpěvačky patří i hokejista Jaromír Jágr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nuță Lucian from Cluj-Napoca, Romania, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Sandra Cretu

Německá popová zpěvačka Sandra Cretu se díky svému talentu a krásnému hlasu zařadila mezi hvězdy hudebního nebe. Její půvab a dívčí krása z ní učinily sexsymbol osmdesátých let. Dodnes má zástupy obdivovatelů, mezi nimiž i u nás najdeme slavná jména.

Článek

V 80. letech patřila zpěvačka Sandra k ikonám populární hudby a nenašel by se snad nikdo, kdo by její hity neznal. Neproslavila ji však jen hudba, světovou superstar se stala i díky svému atraktivnímu vzhledu. Také u nás, v tehdejším Československu, se těšila obrovské popularitě a byla považována za sexbombu. Plakáty s krásnou Sandrou s „kočičíma“ očima měli tenkrát muži všech věkových kategorií vylepené, kde se dalo.

Od dětství chtěla být zpěvačkou

Sandra Ann Lauer (známá jako Sandra či Sandra Cretu) se narodila 18. května 1962 v německém městě Saarbrücken, které se nachází ve spolkové zemi Sársko nedaleko hranic s Francií. Její otec Robert Lauren byl Francouz, který provozoval v jejím rodném městě vinotéku. Matka Karin Lauren byla Němka a pracovala jako prodavačka v obchodě s obuví. Sandra vyrůstala v harmonickém rodinném prostředí spolu se svým starším bratrem Gastonem, který měl poškozenou míchu a byl paraplegik (zemřel v roce 1995). Když si rodiče všimli, že jejich dcera má pohybové a hudební nadání, tak ji v pěti letech přihlásili na hodiny klasického baletu a od deseti let se učila hrát na kytaru.

Již od útlého věku toužila být zpěvačkou a účastnila se nejrůznějších hudebních soutěží. Když jí bylo třináct let navštívila s maminkou jako divačka talentovou soutěž pro děti v Saarbrückenu. Když se porota radila o výsledcích, využila pauzy a spontánně vystoupila na pódiu s písní, kterou kdysi nazpívala Olivia Newton-John v Pomádě. Sandra svým vystoupením „mimo soutěž“ okouzlila publikum. Talentované dívky si všiml hudební producent George Roman, který s ní v roce 1976 nahrál a vydal singl o psím mazlíčkovi s názvem Andy, mein Freund. Žádný velký úspěch se ale nedostavil. Zpočátku se totiž Sandře příliš nedařilo na domácí hudební scéně prorazit.

Úspěch dívčí skupiny a kariéra sólové zpěvačky

Velká změna ale nastala, když se v srpnu 1978 připojila k dívčí skupině Arabesque a v následujícím roce 1979 se pak ve svých sedmnácti letech stala v tomto dívčím triu hlavní zpěvačkou. Spolu s ní ve skupině ještě účinkovaly zpěvačky Michaela Rose a Jasmine Vetter. Evropské publikum trio dívek sice přijalo „vlažně“, ale turné po Japonsku z nich udělalo hvězdy. Dívky v Japonsku předváděly skvělou show, nosily odvážné pestrobarevné kostýmy a dokázaly si svým osobitým projevem získat diváky. Japonští fanoušci Sandru doslova zbožňovali a stala se pro ně hvězdou první velikosti.

Během tohoto turné se Sandra seznámila se svým budoucím manželem Michaelem Cretu, který působil v kapele doprovázející dívčí trio jako hráč na klávesy. Velmi si rozuměli a prý již tenkrát mezi Sandrou a o pět let starším Michaelem „přeskočila jiskra“. Profesionální spolupráce tak časem přerostla v přátelství a posléze i ve vzájemnou hlubokou lásku.

Po návratu do Německa se sice trio Arabesque rozpadlo, ale Sandra v kariéře zpěvačky dále pokračovala. Klávesista Michael Cretu se stal jejím partnerem nejen v práci, ale také v životě. Dvojice se přestěhovala do Mnichova, kde v roce 1984 Michael Cretu založil své vlastní nahrávací studio Data-Alpha. Sandra zde později natočila svůj hit I'll Never Be Maria Magdalena, který ji celosvětově proslavil a vynesl mezi popové superstar. Sandra s touto písní bezkonkurenčně kralovala světovým hitparádám. Tou dobou se také Sandra zařadila spolu s Madonnou, Samanthou Fox, Sabrinou Salerno a Kim Wilde mezi sexuální symboly 80.let.

Poté následovalo ještě několik hitů, z nichž k nejznámějším patří písně Everlasting Love, Hi,Hi,Hi nebo Hiroshima. Později se zpěvačce již nepodařilo zopakovat obrovské úspěchy z 80. let, mimo jiné také proto, že dala přednost dětem a rodinnému životu. Přesto nadále koncertovala a vydávala další alba, která se dobře prodávala. V současnosti má stále mnoho fanoušků a její koncerty bývají opakovaně vyprodány. Na celém světě se dodnes prodalo více než 30 milionů jejích desek a Sandra Cretu se tak stala vůbec nejúspěšnější německou zpěvačkou.

Soukromý život

Dne 7. ledna 1988 se Sandra provdala za svou velkou lásku, hudebního producenta Michaela Cretu a přijala jeho příjmení. Oba měli rádi hudbu, měli stejné záliby, a dokonce se narodili ve stejný den ve znamení Býka. Věřili, že jim láska vydrží navždy. Jelikož si přáli založit rodinu, přestěhovali se na odlehlé místo v horách na španělském ostrově Ibiza, aby měli více soukromí. V roce 1995 se pak slavnému páru narodila dvojčata, chlapci Sebastian a Nikita. Sandra se stáhla z veřejného života, aby se mohla naplno věnovat dětem a rodině. Zdálo se, že rodinnou idylku nemůže nic pokazit, avšak postupem času se manželé vzájemně odcizili a v listopadu 2007 Sandra s Michaelem oznámili, že se rozchází.

K rozpadu manželství přispělo i to, že se citově vyprahlá Sandra koncem roku 2007 potkala na Ibize s kamarádem z dětství Olafem Mengesem a zamilovali se do sebe. Následoval rychlý rozvod a na jaře roku 2010 si pak Sandra vzala za muže Olafa Mengese, který měl z předchozího vztahu stejně jako ona také dvě děti. Zpěvačka toužila s novým partnerem po dítěti, ale nepodařilo se jí otěhotnět. Také tohle manželství jí nakonec ztroskotalo. V roce 2014 se pár definitivně rozešel a o rok později proběhl rozvod. 

Jak se má Sandra dnes?

V současné době žije Sandra střídavě na Ibize a v Mnichově. Cestuje po světě, pořádá koncerty a nadále s úspěchem vydává alba. Nikdy se jí sice už nepovedlo dosáhnout hvězdných výšin jako v 80. letech, přesto se ale těší nejen v Německu stále velké popularitě. Zpěvačku Sandru Cretu si mohli čeští fanoušci zatím naposledy vidět 4. října 2019, kdy se konal její koncert v pražské Lucerně a o den později v Příbrami.

V Lucerně mezi posluchači nechyběl ani slavný hokejista Jaromír Jágr, který je dlouholetým obdivovatelem zpěvačky. Na její koncert se těšil a při této příležitosti jí osobně předal květiny. Jaromír Jágr k její osobě uvedl: „Když byla mladší, byla velmi populární, mám hrozně rád její písničky.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz