Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gabriela Sabatini kdysi kralovala tenisovým kurtům a kvůli dotěrným ctitelům nosila paruku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Embajada de EEUU en la Argentina, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Gabriela Sabatini v roce 2012

O Gabriele Sabatini se v době její největší slávy mluvilo jako o nejpůvabnější tenistce planety. Argentinská kráska tehdy patřila k sexsymbolům sportovního světa. Milovala tenis, ale nesnášela popularitu. Dnes žije v ústraní a plní si své sny.

Článek

Půvabná argentinská teniska italského původu Gabriela Sabatini byla jedním z takzvaných „tenisových zázračných dětí“. V rekordně krátkém čase se jí podařilo dostat až na samotný sportovní vrchol. Ve 14 letech zazářila jako nejlepší juniorka světa a v následujícím roce si zahrála v semifinále French Open. Díky své pohledné tváři lemované záplavou havraních vlasů a dokonalé postavě se navíc stala idolem mužů na celém světě. Slávu si Gabriela Sabatini ale nikdy příliš neužívala a ani dnes se tato stále půvabná bývalá tenisová hvězda na veřejnosti takřka neobjevuje.

Tenisu obětovala dětství i mládí

Gabriela Beatriz Sabatini se narodila 16. května 1970 v Buenos Aires manželům Osvaldovi a Beatriz Garofalo Sabatini. Vyrůstala spolu se svým o pět let starším bratrem Osvaldem v harmonickém rodinném prostředí. Její otec byl výkonným ředitelem General Motors, a tak byla rodina velmi dobře finančně zajištěna. Rodiče vedli pohybově nadanou Gabrielu již od útlého věku ke sportu. Tenis začala hrát v šesti letech a o dva roky později vyhrála svůj první turnaj.

Gabriela strávila prakticky celé dětství a dospívání na tenisových kurtech, tvrdě trénovala a během několika let se rychle prosadila. Později vzpomínala, že od školních let vlastně neměla domov, musela cestovat z místa na místo a žila pouze v nablýskaných pětihvězdičkových hotelech. Neměla téměř žádné přátele, nemohla si jen tak vyjít na procházku nebo s kamarády na oběd.

Neměla jsem domov, bydlela jsem v hotelech. Dnes, když si musím balit věci, nesnáším to. Na turnajích je těžké najít si přátele. Je to individuální sport, odehrajete svůj zápas a odejdete.
Gabriela Sabatini

Kvůli dotěrným ctitelům nosila paruku

Ve svých 14 letech vstoupila do profesionálního ženského tenisu a následoval jeden úspěch za druhým. Bylo jí pouhých 15 let, když jako jedna z nejmladších hráček v historii dokázala postoupit až do semifinále French Open a v roce 1986 se dostala až do semifinále Wimbledonu, kde podlehla Martině Navrátilové. Její největší triumfy začaly v roce 1988, kdy získala mimo jiné stříbrnou medaili v ženské dvouhře na letních olympijských hrách v Soulu. Zlato si tenkrát z olympiády odnesla její velká rivalka, německá tenistka Steffi (Stefanie) Graf.

Z Gabriely se stala sportovní hvězda první velikosti. Dařilo se jí a od února 1988 až do srpna 1993 se držela v první pětce světového žebříčku. Připsala si celou řadu cenných vítězství a zapsala se do historie jako fenomenální tenistka. Gabriela měla v té době spoustu fanoušků i zástupy ctitelů. Přitom někteří z nich byli neskutečně dotěrní a pronásledovali ji doslova na každém kroku. A tak ve snaze uniknout jim, nosila tenisová hvězda mimo kurt paruku.

Půvabná Gabriela patřila k sexsymbolům své doby, ale po svém boku neměla oficiálně žádného partnera. Média proto často spekulovala o jejím soukromém životě. Stačilo, aby se někde mihla s nějakým slavným mužem, a už se hovořilo o tom, že s dotyčným tvoří pár. A tak se bylo možné kupříkladu dočíst, že ve svých 19 letech asi měsíc údajně randila například i s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Sama Gabriela však tyto informace nikdy nepotvrdila a namítala, že ji tehdy naplno zaměstnával sport a na nějaké „milostné románky“ neměla vůbec čas.

Rozhovory v médiích pro ni byly utrpením

Také se o ní říkalo, že je „nafoukaná“, arogantní a má pomalu problém i pozdravit své soupeřky. Jen ti, kteří ji opravdu znali, věděli, že ve skutečnosti je za tím vším její introvertní povaha. Gabrielu popularita netěšila, médiím se snažila vyhýbat a jen velmi nerada poskytovala rozhovory. Jak se později svěřila, byla na začátku své kariéry velmi stydlivá a navíc neuměla dobře anglicky. Každý rozhovor tak pro ni byl „utrpením“.

Se slávou se špatně vyrovnávala a rozhodně jí nestoupla do hlavy. Ačkoliv v té době její hvězda stoupala stále výš, Gabriela se trápila. Měla pocit, že nežije vlastní život, že jen „musí“ plnit přání svých fanoušků. Místo radosti z dosažených úspěchů se u ní dostavila ztráta motivace a syndrom vyhoření. Začala docházet k psychologovi a nakonec se po poradě s ním odhodlala k zásadnímu kroku.

V roce 1993 jsem třikrát vyměnila trenéra. Nebyla jsem spokojená, nedařilo se mi najít toho správného člověka. Další rok mi začalo být hůř a hůř. Ráno jsem se probudila a pomyslela si: Bože, musím jít cvičit a nechci to dělat, chci dělat něco jiného. Měla jsem silný pocit, že chci jen žít normální život.
Gabriela Sabatini

Když 24. října 1996 ve svých 26 letech nečekaně oznámila konec své tenisové kariéry v newyorské Madison Square Garden, mnozí tomu nechtěli uvěřit. Další jí prorokovali, že se brzy na kurty vrátí, ale nestalo se tak. Naopak, bývalá šampionka po tomto prohlášení nevzala dva roky tenisovou raketu do ruky. Během 14 let své kariéry získala Gabriela Sabatini jako profesionální hráčka celkem 39 titulů: 27 ve dvouhře a 12 ve čtyřhře.

Pojmenovali po ní růži

Poté, co Gabriela opustila vrcholový sport, se jí podle jejích slov velmi ulevilo. Měla konečně pocit, že může žít „normální“ život a dělat si, co sama uzná za vhodné. Od té doby pracovala jako sportovní komentátorka a tenisová trenérka. Věnovala se také činnosti v několika charitativních organizacích. Užívala si života a cestovala po světě, konečně byla sama sebou.

Dokonce se jí podařilo překonat svou přirozenou plachost a navázala úspěšnou spolupráci s dalšími sportovními fotografy a sponzory, o které nikdy neměla díky svému atraktivnímu vzhledu nouzi. Bývalá tenistka se zaměřila na ještě větší propagaci vlastní řady parfémů, kterou později rozšířila také o módní oblečení, doplňky a hodinky. Pro zajímavost dodejme, že po krásné Argentince je pojmenována i růže.

Po tenisu se jí nestýská

Letos oslavila Gabriela 54. narozeniny, kdysi opustila dle svých slov „cirkus“ a netouží se do něj vrátit. Dnes je bývalá tenistka úspěšnou podnikatelkou, výjimečně se zúčastní nějakého tenisového exhibičního utkání a většinu času tráví se svou rodinou a přáteli. Žije střídavě v Buenos Aires, USA a ve Švýcarsku. Gabriela se před časem v jednom z mála rozhovorů svěřila, že ráda jezdí na kole, chodí běhat a plavat, často cestuje po světě, díky čemuž se cítí stále mladá.

Atraktivní Gabriela, která v současné době vypadá snad ještě lépe než v dobách své největší slávy, nebyla nikdy vdaná a nemá děti. V minulosti se k tomu několikrát vyjádřila ve smyslu, že se jí zkrátka nepodařilo najít toho pravého muže, se kterým by chtěla strávit celý život a založit rodinu. V prosinci loňského roku byla spatřena ve společnosti argentinské tenisové hvězdy Juana Martína del Potra. O obou bývalých hráčích se šušká, že spolu údajně chodí už delší dobu. Zda tentokrát konečně našla Gabriela Sabatini muže svých snů, ukáže čas…

Wikipedia, heslo: Gabriela Sabatini

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz