Hlavní obsah
Umění a zábava

Sexy reportérka Sue v Krokodýlovi Dundeem: Scéna v plavkách tanga ji proslavila, manžela má z Afriky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

Filmový příběh o dobrodružství krásné novinářky Sue a neohroženého lovce krokodýlů Micka z australské buše si oblíbili diváci na celém světě. Herečce Lindě Kozlowski, která atraktivní reportérku ztvárnila, snímek Krokodýl Dundee úplně změnil život.

Článek

Americká herečka polského původu Linda Kozlowski se celosvětově proslavila rolí reportérky Sue Charlton ve slavné filmové sérii Krokodýl Dundee. Tato role jí přinesla obrovskou popularitu, ale zároveň jí obrátila život „vzhůru nohama“. Odvážná scéna v prvním díle, v níž se Linda svlékne do černých plavek střihu tanga, totiž nadchla nejen diváky v kině, ale také představitele hlavního hrdiny herce Paula Hogana. Tomu mladá kráska učarovala natolik, že se do ní bezhlavě zamiloval a po téměř třiceti letech opustil svou manželku i svých pět dětí.

Raný život

Linda Kozlowski, rodačka z města Fairfield, které se nachází ve státě Connecticut v USA, přišla na svět dne 7. ledna 1958. Její rodiče Helena a Stanisław byli původem Poláci. Po absolvování střední školy v rodném městě se rozhodla pro studium herectví na prestižní soukromé konzervatoři Juilliard School v New Yorku.

V 80. letech zahájila Linda svou hereckou kariéru na prknech, která znamenají svět, a zpočátku se zdálo, že se jí nepodaří prosadit se. První větší úspěch se dostavil až v roce 1984, kdy byla vybrána, aby ztvárnila postavu slečny Forsythové v inscenaci dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího, která se hrála na Broadwayi. V této roli se objevila například po boku známého herce Dustina Hoffmana, a díky tomu se v branži zviditelnila.

Role sexy reportérky jí změnila život

Zlom v Lindině kariéře však nastal, teprve když získala hlavní ženskou roli v romantické dobrodružné komedii s názvem Krokodýl Dundee (1986), v níž si zahrála ambiciózní reportérku Sue Charlton z New Yorku. Lindu tvůrcům filmu tenkrát doporučil slavný herec Dustin Hoffman, ti ale s jejím obsazením zpočátku váhali, protože se jednalo o australský snímek, ale Linda byla Američanka. Nakonec však Dustina Hoffmana poslechli a dobře udělali.

Film měl obrovský úspěch nejen u domácího publika, stal se trhákem i v USA a dále také všech zemích, kde se promítal. V roce 1987 byla Linda za svůj skvělý herecký výkon dokonce nominována na ocenění Zlatý globus v kategorii „Nejlepší herečka“. Oba hlavní protagonisté snímku Linda Kozlowski a Paul Hogan alias „krokodýl“ Mick Dundee byli tak velkým úspěchem snímku doslova zaskočeni. Staly se z nich světové celebrity a oba se těšili nesmírné divácké popularitě. Zájem médií i veřejnosti však tou dobou budil také jejich poněkud „bouřlivý“ soukromý život.

Přeskočila mezi nimi jiskra

Během natáčení se totiž půvabná Linda sblížila s představitelem hlavního hrdiny Micka Dundeeho, australským hercem Paulem Hoganem. Ten se později nechal slyšet, že když Lindu poprvé uviděl v černých vykrojených plavkách, nedokázal jejímu sex-appealu odolat. O osmnáct let mladší Linda Paulovy city opětovala a z milostného románku se časem zrodila velká láska.

Celé to však mělo jeden podstatný háček, zatímco Linda byla tou dobou rozvedená, Paul byl ženatý. Drobná blondýnka Linda ale Paula poblouznila natolik, že kvůli ní za sebou „spálil všechny mosty“ a rozhodl se s ní žít. Tato skutečnost vyšla veřejně najevo poté, co bylo do kin uvedeno volné pokračování filmu s názvem Krokodýl Dundee 2 (1988). Paul opustil svou manželku Noelene Edwards, se kterou měl pět dětí, což pobouřilo značnou část veřejnosti.

Herečka následně musela čelit nadávkám a urážkám, že „odloudila“ tátu pěti dětem. Paul ale bránil sebe i ji tvrzením, že všechny děti kromě nejmladšího čtrnáctiletého potomka, byly tou dobou již dospělé. Linda a Paul se spolu usadili v přímořském městě Byron Bay v Austrálii, ale byli zde pod neustálým veřejným a mediálním tlakem. Manželství Paula a Noelene bylo rozvedeno po dlouhých tahanicích až v roce 1990 a ještě tentýž rok 5. května se Linda a Paul vzali. Zamilovaný Paul věnoval při této příležitosti Lindě svatebním darem luxusní sídlo.

Foto: Towpilot, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Herečka Linda Kozlowski v roce 1987

Filmovou kariéru vyměnila za rodinný život

Linda se následně objevila ještě v několika filmech a také účinkovala v televizi, ale její sláva postupně pohasínala. Koncem 90. let herečce navíc vážně onemocněla matka, a tak se Linda spolu s manželem odstěhovala do Los Angeles. V roce 1998 se slavnému manželskému páru narodil syn Chance a tehdy si Linda řekla, že bude lepší, když dá přednost rodině před natáčením „béčkových“ filmů. V roce 2000 se všichni tři vrátili do Austrálie a o tři roky později se už definitivně usadili v Los Angeles.

V roce 2001 udělala Linda výjimku a postavila se opět před filmovou kameru. Po letech si znovu zahrála reportérku Sue, tentokrát již ve třetím pokračování „krokodýlí série“ s názvem Krokodýl Dundee v Los Angeles (2001). Žádný trhák z toho ale nebyl. Snímek u diváků propadl a strhali ho i filmoví kritici. Poté se stáhla do ústranní a snažila se Paulovi vytvořit co nejlepší rodinné zázemí, aby se mohl naplno věnovat kariéře.

Rozvedla se a pak se zase vdala

Idylka jim vydržela až do roku 2013, kdy Linda po 23 letech manželství požádala o rozvod. Zpočátku ji prý vzájemné rozdíly přitahovaly, ale během let zjistila, že spolu kromě syna nemají vlastně nic společného. V podobném duchu se o jejich manželství vyjádřil i Paul a dodal, že mezi Lindou a jím šlo vlastně o klasickou romanci, která jim nakonec vydržela přes dvacet let.

Herečka se také svěřila, že ji už nebavilo být jen manželkou slavného Paula Hogana, ale toužila konečně být sama sebou. Oba manželé na veřejnosti svorně tvrdili, že jejich rozchod je poklidný, jejich vzájemné vztahy jsou nadále přátelské, domluvili se na rozdělení společného majetku, syna se rozhodli mít ve střídavé péči.

Linda si posléze zařídila život podle sebe. Našla si novou lásku, kterou se stal otec tří dětí Moulay Hafid Baba z Maroka. Dvojice zpočátku trávila hodně času na Lindině ranči v Santa Barbaře, ale nakonec se Linda přestěhovala do Maroka, kde společně s manželem provozuje cestovní kancelář. V jednom z rozhovorů k tomu Linda Kozlowski uvedla: „Jedna věc, kterou jsem na herectví vždy nenáviděla, bylo to, že mi překáželo v dobrodružném životě. Musela jsem zůstat v LA a tam čekat na práci. Teď se raduji ze své svobody.“

Wikipedia, heslo: Linda Kozlowski

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz