Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Slevová akce v PENNY vzbuzuje rozpaky: Zákazníci žertují, zda se mají jen převlékat, nebo i bzučet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

V pondělí 20. května slavíme Světový den včel. Síť prodejen PENNY se na něj rozhodla upozornit tím, že uspořádá v tento den pro své zákazníky slevovou akci na cukr. Má to ale jeden háček, slevu získají jen ti, kteří dorazí oblečení jako včelaři.

Článek

Síť prodejen PENNY se rozhodla oslavit Světový den včel, který tradičně připadá na 20. května originálním způsobem. Na sociálních sítích a svých stránkách proto zveřejnila akci, k níž mimo jiné uvedla: „Přijďte 20. května do PENNY oblečení jako včelař a získejte cukr za neuvěřitelně nízkou cenu - 14,90 Kč!“ Reakce zákazníků na sebe nenechaly dlouho čekat, některým se nápad PENNY líbí, jiní ho považují za trapný. Každopádně se teprve v pondělí ukáže, kolik lidí se do obchodu vypraví ve včelařském oděvu.

Zákazníci na akci reagují různě

Dle ohlasů na sociálních sítích se zdá, že v pondělí bude v prodejnách PENNY „veselo“. Někteří zákazníci výzvu pojali jako recesi nebo ji vnímají jako výborný nápad, a hodlají se proto do pondělní akce zapojit. Jiní tuto formu nakupování zcela odmítají a považují ji za nedůstojnou. Objevují se i názory typu, že je to trapné, ponižující, hloupé, ubohé…

Určitá skupina lidí se pak rozčiluje nad tím, že slevu mají mít buď vždy všichni, nebo nikdo. Další poukazují na to, že sleva je malá a taková podpora včelařů je podle nich směšná. Část včelařů pak upozorňuje na skutečnost, že potřebuje pro svá včelstva velké množství cukru a akce je limitována pouhými dvaceti kilogramy cukru na osobu. Tento „problém“ se někteří rozhodli tedy vyřešit tím, že do nákupu cukru ve slevě zapojí celou svou rodinu a případně i přátele. Nechybí ani vtipné reakce, kdy se lidé ptají, jestli bude k dispozici převlékací kabinka, zda mají při nákupu také bzučet nebo vzít s sebou rovněž své včely.

O slevu je nutné požádat

PENNY ke všem dotazům uvádí, že podle pravidel nikdo nemusí mít na sobě celou včelařskou výbavu, ale postačí si do obchodu obléknout například včelařskou kuklu nebo klobouk. Zároveň upozorňuje, že o slevu na cukr si musí zákazník požádat na pokladně ještě před platbou nákupu. Pokud tak neučiní, může mu být cukr účtován za plnou cenu. Slevu lze takto získat opakovaně. Celé a přesné znění podmínek slevové akce si lze přečíst na webových stránkách PENNY.

Také včely mají svůj svátek

Světový den včel je svátek, který se slaví teprve krátce od roku 2018 a klade si za cíl nejen propagaci včelařství, ale především se snaží zvýšit povědomí o významu včel. Valnému shromáždění OSN předložilo návrh na jeho schválení Slovinsko a došlo k němu v prosinci 2017. Světový den včel byl stanoven na 20. květen a to hned ze dvou důvodů. Měsíc květen byl vybrán proto, že během něj vše rozkvétá a včelaři i samotné včely mají v tomto období nejvíce napilno.

V tento den se také narodil významný slovinský včelař a zakladatel moderního včelařství, Anton Janša. Ten se proslavil nejen svými působivými přednáškami, ale také svým působením na rakouském císařském dvoře, kde vyučoval včelařství.

PENNY podporuje včely dlouhodobě

Ačkoliv by se někomu mohlo zdát, že jde o nahodilý nápad, opak je pravdou. PENNY je členem Českého svazu včelařů a podpoře včel se věnuje již delší dobu. U vybraných prodejen, své centrály a také u některých logistických center umožňuje žít přibližně dvěma milionům včel v padesáti osmi úlech. Snaží se dělat osvětu v rámci celé České republiky, do vzdělávání zapojuje širokou veřejnost včetně dětí z mateřských a základních škol. V neposlední řadě pak jako partner podporuje Střední odborné učiliště včelařské v Nasavrkách.

V této souvislosti se tedy jeví zcela logické, že se PENNY zapojilo i do oslav Světového dne včel. Zda při tom zvolilo „šťastnou“ formu, se ukáže v pondělí 20. května.

Zdroje: Autorský článek doplněný o poznatky:

Wikipedia, heslo: Anton Janša

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz