Hlavní obsah
Umění a zábava

„Šťabajzna“ Houlihanová: Hvězda seriálu M.A.S.H. se při natáčení lechtivé scény zamilovala do kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CBS Television, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvězda amerického seriálu M.A.S.H. Loretta Swit se svými hereckými kolegy v roce 1974.

Slavná herečka Loretta Swit, která se nesmazatelně zapsala do povědomí diváků díky roli rázné a smyslné Margaret Houlihanové řečené „Šťabajzna“ v legendárním seriálu M.A.S.H., bývala kdysi tajným snem mnoha mužů. Životní lásku potkala při natáčení.

Článek

Americká herečka Loretta Swit se po celém světě proslavila jako představitelka jedné z hlavních postav přísné majorky Margaret Houlihanové řečené „Šťabajzna“ v kultovním komediálním seriálu M.A.S.H., který se odehrává během války v Koreji v prostředí vojenské mobilní nemocnice. Atraktivní zelenooká blondýna v uniformě byla svého času sexuálním symbolem a měla spousty ctitelů. S osudovým mužem svého života se seznámila při natáčení milostné scény jedné z epizod seriálu.

Matka jí herectví rozmlouvala

Loretta Swit přišla na svět 4. listopadu 1937 v městě Passaic ve státě New Jersey v USA. Její rodiče byli polští přistěhovalci. Rodiče svou dceru zbožňovali, ale byli na ni zároveň i přísní. Loretta milovala od dětství zvířata, zejména psy, a tak prosila rodiče, aby mohla mít doma nějaké zvíře, ale ti jí to nedovolili. Zrovna tak, když se jako malá sedmiletá holčička poprvé objevila v divadelní hře a toužila se stát herečkou, matka ji v tom nepodporovala, a naopak se snažila dceři nápad rozmluvit. Loretta se však nenechala od svého snu odradit. Dokončila studia na Americké akademii dramatických umění, brala i soukromé lekce herectví u Gene Frankela a účinkovala v jeho divadelním studiu na Broadwayi.

Zlom v její kariéře nastal, když byla ve svých 34 letech vybrána pro roli vrchní zdravotní sestry majorky Margaret Houlihanové přezdívané Šťabajzna v americkém seriálu M.A.S.H., který s nadsázkou a humorem líčí život ve vojenské polní nemocnici v období války v Koreji. Loretta ztvárnila postavu energické a rozhodné vrchní sestry Margaret svým nezapomenutelným způsobem, a tak není divu, že si ji diváci na celém dodnes s touto rolí spojují.

V seriálu M.A.S.H. hrála prostořekou „Šťabajznu“ dlouhých jedenáct let a během této doby ji diváci mohli vidět v 239 epizodách. První díl seriálu televize odvysílala 17. září 1972 a poslední díl v únoru 1983. Za svůj jedinečný výkon byla Loretta za roli vrchní zdravotní sestry Margaret Houlihanové čtyřikrát nominována na cenu Zlatý Glóbus a dvakrát za tuto roli obdržela televizní cenu Emmy. Loretta Swit se může pochlubit také hvězdou na hollywoodském chodníku slávy, která jí byla slavnostně odhalena v srpnu 1989. V průběhu natáčení M.A.S.H. i potom, co skončilo, stihla Loretta účinkovat ještě v dalších televizních seriálech a pořadech, filmech a divadelních hrách.

Při natáčení si našla manžela

Během natáčení desáté epizody s „poetickým“ názvem OSN, noc a hudba jedenácté série se Loretta „na place“ setkala s pohledným hercem Dennisem Holahanem, který v seriálu hostoval a byl obsazen do role švédského diplomata Pera Johannsena. Ten se podle scénáře stal Margaretinou velkou láskou. Loretta a Dennis hned první den společně točili milostnou scénu. Při intimnostech mezi nimi okamžitě přeskočila jiskra, a tak milostné vzplanutí ani před kamerou předstírat nemuseli. Z počátečního románku se vyklubala láska jako trám. Zamilovaná Loretta, pro kterou manželství do té doby nikdy nebylo životním cílem, na něj najednou změnila názor a v roce 1983 se za Dennise provdala. Tehdy věřila, že našla svou pravou lásku na celý život. Líbánky novomanželé strávili v Egyptě.

Vášeň a láska ale během let z jejich vztahu postupně vyprchaly. Dennis žárlil na herecké úspěchy své ženy, trpěl komplexem méněcennosti, a tak v roce 1989 manželé podali návrh na rozvod. Nadarmo se neříká, že to, jaký vztah k sobě ve skutečnosti partneři mají, se pozná případně až během těžkého životního období nebo rozchodu. Dennis se v průběhu rozvodového řízení v tomto směru „pěkně vybarvil“. V návrhu na rozvod požadoval po Lorettě polovinu jejích příjmů a chtěl po ní také měsíční apanáž ve výši nejméně osmi tisíc dolarů, aby si udržel životní úroveň, jakou měl, když byl jejím manželem. K rozvodu došlo v roce 1995 a pro Lorettu byla tato zkušenost takovou životní lekcí, že se potom již nikdy znovu nevdala a zůstala bezdětná.

Posedlost mladistvým vzhledem

Seriál M.A.S.H. zaznamenal u diváků fenomenální úspěch a z Loretty se díky němu stala světoznámá hvězda. Užívala si nejen slávu, ale i obdiv mužů, pro které se představitelka požitkářské a zároveň rázné „Šťabajzny“ s jazykem ostrým jako břitva stala díky svému sex appealu idolem. Když skončilo natáčení seriálu, bylo Lorettě 45 let a s přibývajícími roky velmi těžce nesla, že stárne. Během dalších let se stala závislou na plastických operacích, které ji postupně připravily o přirozený půvab a změnily ji takřka k nepoznání.

Odborníci z oboru plastické chirurgie se shodují, že podstoupila facelift, kvůli němuž má nepřirozeně vyhlazenou a napnutou pleť. Následky na jejím obličeji zanechala také opakovaná nadměrná aplikace botoxu. Její jméno se tak zařadilo na seznam celebrit, kterým tyto „zpackané“ zákroky zničily mimiku obličeje a podstatně k horšímu změnily jejich vzhled. Sama herečka kosmetické zákroky a chirurgické úpravy obličeje, které evidentně podstoupila, nikdy žádným způsobem nekomentovala.

Jak žije herečka dnes

Když v 90. letech opustila hereckou dráhu, začala se veřejně angažovat v různých charitativních organizacích bojujících zejména za práva zvířat. Od roku 1995 herečka téměř přestala dávat rozhovory médiím, a tak je její současný život soukromý život do značné míry zahalen rouškou tajemství.

Ví se o ní alespoň tolik, že se například věnuje svým zálibám, mezi které patří malování akvarelů, vyšívání či navrhování šperků. Svá díla také prodává a z takto získaných prostředků pak financuje své charitativní projekty. Je taktéž autorkou několika knih. Stále se udržuje v kondici, a pokud jí to zdraví dovolí, tak v rámci svých možností sportuje. Miluje zejména jógu nebo chodí na dlouhé procházky, při kterých někdy vozí v kočárku svého psa.

Dne 4. listopadu 2023 oslavila tato úžasná dáma, slavná herečka a žena s velkým srdcem Loretta Swit alias „Šťabajzna“ 86. narozeniny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz