Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vánoce, Vánoce přicházejí: Jak z nás někteří obchodníci mazaně dokážou vytáhnout mnohem více peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Strejcová

Už je to tu zase. Ten pocit, když na začátku srpna zjistíte, že se blíží Vánoce. Rozmohl se nám tady v posledních letech takový nešvar. Vánoční zboží zaplavuje obchody každý rok o něco dříve. Jedním z důvodů, proč to obchodníci dělají, je větší zisk.

Článek

Po dlouhé době jsem si vyrazila na nákupy a nestačila jsem se divit. S úžasem jsem totiž zjistila, že podle nabídky některých obchodů jsou Vánoce už pomalu za dveřmi, zatímco já doma ještě ani nesklidila velikonoční kraslice ze zaschlé kroucené vrby. Sebekriticky musím uznat, že ze mě zřejmě nikdy nebude dokonalá „bydlenka“ ani „tvořilka“. Mimochodem tyhle novodobé směšné výrazy používané pro ženy vzorně pečující o domov či zkrášlující „bydleníčko“ ve mně vyvolávají úsměv, zrovna tak jako vánoční sortiment na pultech obchodů v létě.

Poslala jsem pár fotek zasněžených sněhuláků a škaredých vánočních skřítků spolu s vysmátým smajlíkem kamarádce v domnění, že jí sděluji horkou novinku. K tomu mě ještě u srdce hřál pocit, jak jsem úžasně bystrá. Kamarádka mě ale uzemnila slovy, že jsem i letos opět zaspala, protože někde s prodejem vánočních dekorací a výzdoby začali už v červenci. Tak holt příští rok začnu s obhlídkou pro jistotu na konci školního roku, aby mi náhodou něco neuniklo.

Vánoce v létě

Jde jen o můj pocit, nebo Vánoce opravdu vtrhnou do obchodů každým rokem o něco dříve? Když se tak v minulých letech dělo v sychravých podzimních dnech, budiž. Ale proč se objevuje vánoční zboží v obchodech již během letních prázdnin? Vždyť v létě slavíme dožínky, konají se poutě, pak nás čeká vinobraní, a to ani nemluvím o „přeskočení“ celého podzimu, který Vánocům taktéž předchází. Máme snad už začít péct cukroví a zdobit stromeček?

To jistě ne, cíl prodejců je jiný. Je potřeba, aby zákazníci začali za vánoční zboží utrácet. A čím sáhnou do peněženek dříve, tím to bude pro obchodníky lepší. Do Vánoc je hodně daleko, a tímto způsobem utratíme v konečném výsledku mnohem více peněz, jelikož při každé další návštěvě obchodu pokaždé objevíme ještě další věci, které zajisté „nutně“ potřebujeme. Některé obchody se v létě také zbavují zboží, které se případně neprodalo v minulém roce. Nejdříve se snaží vyprodat staré zásoby a nový sortiment naskladňují až později. Zákazník tedy najde v obchodě pokaždé něco nového a většinou opakovaně nakoupí.

Rozumím snaze obchodníků včas naskladnit vánoční sortiment, aby ho stihli vyprodat, ale obdivovat třpytivé ozdoby a kochat se vánočním kýčem uprostřed léta, mi přijde tak trochu jako úlet. Co se nedá obchodům upřít, je široká nabídka, která se ale bohužel většinou řídí strategií: ať je toho hlavně hodně a za málo. Řada produktů je i tak podle mého názoru předražená. Prodejní ceny u velkého množství výrobků rozhodně neodpovídají jeho kvalitě. Hodnotného a vkusného zboží je vskutku pomálu.

Myslím si, že někdy méně znamená více. Máme přece krásné české vánoční tradice a k oslavě Vánoc snad každoročně nepotřebujeme vybírat z „hromad“ plastových ozdob nebo podivných skřítků s bambulí místo nosu. Jistě se obejdeme i bez Santy se sobím spřežením a dalších podobných kýčů. A když se k tomu ještě přidá všudypřítomná otravná reklama, nastane teprve to pravé vánoční peklo.

Foto: Hana Strejcová

Letní vánoční nabídka

České Vánoce se pomalu ale jistě mění ve svátky konzumu, přičemž se úplně zapomíná, že jde především o svátky klidu a pohody, které máme trávit v kruhu svých blízkých. Mnozí z vás jistě namítnou, že každý si může oslavit Vánoce, jak uzná za vhodné a vyzdobit si domov podle svého vkusu. To nijak nerozporuji, jen „s povzdechem“ konstatuji, že původní duch a smysl Vánoc se nám kamsi vytrácí.

Když si s trochou nostalgie vzpomenu na své dětství, tak přípravy na Vánoce začínaly až během první adventní neděle. Postupně se peklo cukroví, které se ukládalo do krabic vyložených alobalem a nosilo se do špajzu. Zdobení stromečku na Štědrý den dopoledne bylo samo o sobě svátkem. Vždycky jsem se těšila až sundáme krabice a vyndáme z nich pečlivě zabalené krásné skleněné ozdoby. Jen výjimečně se dokupovaly nějaké nové.

Milovala jsem okamžik, kdy se na stromečku rozzářila světýlka v podobě skleněných barevných kytiček. Líbilo se mi brouzdat těsně před Vánocemi městem, dívat se do výloh, procházet malé obchody, a když k tomu někdy začalo ještě sněžit, byla to skutečně kouzelná atmosféra. Totéž bohužel nemohu říci o současné „vánoční nákupní horečce“ , která začíná letos již uprostřed léta.

Máme rádi Vánoce

Všichni ale nevidí na vánočním „šílenství“ nic nepatřičného . Jsou lidé, kteří Vánoce zbožňují a žijí jejich přípravou po celý rok. Netrpělivě odpočítávají každý den, který do Vánoc ještě zbývá. Nakupují nejen výzdobu, ale i dárky klidně s půlročním předstihem a nepochybuji o tom, že tito příznivci Vánoc horlivost obchodníků a současnou pestrou nabídku jistě ocení.

Na sociálních sítích najdeme dokonce celé skupiny sdružující tisíce milovníků Vánoc, kteří se z těchto svátků těší po celý rok. Přestože se domnívám, že Vánoce patří k zimnímu období a měly by si zachovat svou jedinečnou atmosféru, i tak mám pro nadšení těchto lidí z vánočních svátků jisté pochopení. Většina z nás má nějaké záliby nebo koníčky, které nás baví a věnujeme se jim. Někdo je vášnivý houbař, druhý pro změnu zahrádkář a jiný zkrátka miluje Vánoce po celý rok a žije tím.

Foto: Hana Strejcová

Vánoční ozdoby nabízené v létě

Jak to vidím já

Vánoce nejsou o množství dárků ani o jejich ceně. Nejsou také o nakupování spousty nepotřebných věcí a zbytečných často nekvalitních tretek údajně určených k vytvoření té „pravé“ vánoční atmosféry, a ještě k tomu o prázdninách. Vánoce nám nikam neutečou. Navíc spolu s trendem nacpat zákazníkům co nejdříve vánoční zboží za každou cenu, ztrácí Vánoce své jedinečné kouzlo. Je jen na nás, jestli podlehneme tlaku obchodníků a necháme si vánoční svátky tímto novodobým nešvarem nadobro znechutit.

Zdroje: Autorský článek

Anketa

Nabízí podle vás obchody vánoční zboží příliš brzy?
Ano
96,6 %
Ne
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 416 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz