Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vyhlášený léčitel Josef Adam: V Československu léčil zmijím jedem tisíce lidí, říkali mu „hadař“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Benny Trapp, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Za lidovým léčitelem Josefem Adamem z Podještědí jezdívali svého času lidé z celé republiky. V 50. letech byl obviněn ze šarlatánství, uvězněn a během dalších let jeho jméno upadlo takřka v zapomnění.

Článek

Ačkoliv Josef Adam patřil svého času k našim významným lidovým léčitelům, dnes již jeho jméno většině lidí nic neříká. Životní příběh námezdního dělníka, který léčil hadím jedem tisíce pacientů, ale rozhodně stojí za připomenutí.

Neměl zdravotnické vzdělání

Josef Adam přišel na svět v roce 1879 v malé vesničce Kobyly, která se nachází v Libereckém kraji. Poté, co se oženil a narodil se mu syn, se Josef s rodinou přestěhoval do chalupy nedaleko svého rodiště. Podle pamětníků šlo o stavení mezi obcí Hradčany a Trávníčkem (nyní jsou obě vesnice součástí obce Bílá). Manželům Adamovým se po nějakém čase narodila ještě dcera, která však později zemřela.

Josef si na živobytí dlouhá léta vydělával, jak se dalo. Lidé si ho najímali na pomocné práce, pracoval také jako silničář, betonář, zedník či dělník v textilní továrně. Až do jeho 51 let nic nenasvědčovalo tomu, že by se chtěl někdy věnovat léčitelství. O tento obor se se vůbec nezajímal a neměl ani zdravotnické vzdělání. Přesto se nakonec stal vyhlášeným léčitelem.

Manželka mu onemocněla rakovinou

V roce 1930 totiž začala jeho žena churavět, doslova se mu ztrácela před očima a lékaři v nemocnici u ní následně diagnostikovali rakovinu dělohy v pokročilém stadiu. Josefova manželka proto podstoupila ozařování, ale její stav se ani tak nelepšil a lékaři jí nedávali žádnou naději na uzdravení. Byla tedy propuštěna z nemocnice domů, s tím, že jí už není pomoci a do týdne zemře.

Josef si ale nedokázal představit, že by přišel o svou milovanou ženu, a tak hledal způsob, jak by ji sám vyléčil. Později přišel s historkou, že měl ve snu vidění, kdy se mu prý zjevila mrtvá dcera a řekla mu, aby svou manželku začal kurýrovat sám. Když si pak Josef krátce na to přečetl článek o jugoslávské léčitelce, která údajně dokázala léčit rakovinu hadím jedem, rozhodl se zkusit podat ho své ženě.

Foto: Se souhlasem Jana Havelky

Josef Adam

Pacienty léčil zmijím jedem

Obstaral si proto zmije a z jejich jedu vyráběl roztok, který pak podával své choti. Ta se k obrovskému údivu všech během tří měsíců zcela uzdravila. Není divu, že lidé z celého okolí tenkrát mluvili o jejím „zázračném“ uzdravení, ale lékař z turnovské nemocnice, kde se mimo jiné léčila, byl v tomto směru skeptický a měl za to, že jí přece jen nakonec zabrala léčba ozařováním, což později uvedl během soudního procesu s Josefem Adamem.

Ať tak, či onak, z Josefa se najednou stal vyhledávaný léčitel. Denně k němu do chalupy proudily desítky lidí z celé naší vlasti. Často šlo o těžce nemocné pacienty, kterým lékaři sdělili, že jejich onemocnění je nevyléčitelné. Josef Adam, kterému se časem začalo přezdívat „hadař“, pro ně připravoval roztok z hadího jedu, smíchaného s železitým vínem a léčivými bylinami.

Jinak nikoho neprohlížím, jelikož ke mně dochází většinou lidé, kteří prodělali všemožné léčení. A když byli odkázáni na potupné umírání, přišli ke mně, a já zachránil tak mnoho lidí od smrti a dnes jsou tito lidé zdrávi a dostávám mnoho děkovných dopisů.
Josef Adam

Diagnózu pacientovi stanovoval stejně jako jiní slavní léčitelé z moči. Každého se také podrobně vyptal na to, co ho trápí. Žádné další diagnostické postupy nepoužíval, nebylo to pro něj prioritou. Vycházel z toho, že k němu většinou chodili lidé, kteří již byli podrobně vyšetřeni lékaři a znají tudíž svůj zdravotní stav. Kladl důraz na samotnou léčbu hadím jedem a bezmezně věřil svému preparátu. Na jeho přípravu měsíčně potřeboval až 200 zmijí, které nakupoval od různých dodavatelů.

Obvinění z šarlatánství

Úspěšnou léčitelskou praxi Josef Adam provozoval v období první republiky i protektorátu. S nástupem komunistickému režimu však jeho činnost byla komunistům trnem v oku, přestože někteří z nich jeho služeb také využívali. Traduje se, že za ním pro hadí roztok měl dojíždět kupříkladu i tehdejší ministr školství Zdeněk Nejedlý.

Vadilo jim, že nemá pro svou činnost patřičnou kvalifikaci, a už vůbec se jim nelíbily jeho příjmy. Nejprve mu tedy „soudruzi“ zvýšili daně na trojnásobek a posléze byl obviněn z podvodu, šarlatánství a travičství. Ačkoliv se ho mnoho lidí zastávalo, Josef Adam byl souzen a uvězněn. Po jeho odsouzení poslali „hadařovi“ příznivci žádost o milost tehdejšímu prezidentovi Antonínu Zápotockému. Ten sice léčiteli milost nakonec udělil, ale Josef Adam si svobody příliš neužil. Zemřel zanedlouho po svém propuštění v roce 1958.

Zapomenutý příběh objevil mladý historik

Podještědský léčitel Josef Adam by pravděpodobně zcela upadl v zapomnění, nebýt mladého historika Jana Havelky. Ten na postavu „hadaře“ narazil během práce na své knize věnované obcím Hradčany a Chvalčovice. Jan Havelka prošel staré archivy, policejní spisy, hovořil s pamětníky a z dostupných informací potom zpracoval životní příběh Josefa Adama.

Byl léčitel Josef Adam šarlatánem, jak tvrdily tehdejší úřady, nebo patřil k lidem obdařeným „zázračnými“ schopnostmi, kteří skutečně dokázali pacientům pomáhat? Historik Havelka k tomu ve své knize napsal: „Kdyby totiž nezaznamenal žádný skutečný úspěch a jeho léčení se omezovalo na několik šťastných náhod, nikdy by nezískal takový věhlas“.

Wikipedia, heslo Květoslava Patočková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz