Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vyměnili luxus za žebrotu: Manželé rozdali více než půl miliardy korun, a navíc se vzdali i sexu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Milionářský manželský pár z Indie se rozhodl, že své veškeré jmění a úspory rozdá. Manžele k tomuto pozoruhodnému kroku vedla snaha následovat své děti, které se před časem staly žebravými mnichy. Po jejich vzoru se tak vydali stejnou cestou.

Článek

Na začátku tohoto roku dospěli bohatí manželé Bhandari ze svazového státu Gudžarátu v západní Indii k významnému životnímu rozhodnutí. Odhodlali se kráčet ve stopách svých dvou dětí a vzdali se celého svého majetku i životních úspor v částce přesahující dvě miliardy indických rupií (v přepočtu půl miliardy korun), aby se stejně jako jejich syn a dcera mohli stát džinistickými mnichy.

Život v luxusu je neuspokojoval

Bhavesh Bhai Bhandari, který dlouhé roky podnikal jako obchodník ve stavebním průmyslu, si postupně vybudoval prosperující firmu a svou rodinu žijící ve městě Himatnagar vždy zahrnoval luxusem. Všichni rodinní příslušníci si užívali života, měli zajištěné komfortní bydlení, k dispozici drahá auta, módní oblečení i okázalé šperky. Žili životem, o kterém mnozí lidé jenom tajně sní nebo po něm marně touží. O to překvapivější pro jejich okolí bylo, když se Bhandariovi rozhodli takového způsobu života vzdát. Usoudili totiž, že smysl života je pro ně v něčem jiném než v hromadění bohatství.

Vše začalo tím, když se jejich šestnáctiletý syn a devatenáctiletá dcera v roce 2022 rozhodli, že se zřeknou blahobytu, světských radovánek i majetku a budou dále praktikovat takzvaný džinismus. Jde o náboženský směr, jehož hlavním poselstvím je nenásilí a úcta ke všemu živému. Z tohoto důvodu je džinistickým mnichům zapovězeno vykonávat určitá povolání, kde by hrozilo, že mohou například ublížit zvířatům. Džinisté jsou výhradně vegetariáni, sdružující v komunitách a jsou živi z toho, co si vyžebrají. Věřící jim přinášejí nejen jídlo, ale také parfémy, květiny či peníze.

Inspirovali se svými dětmi

Manželé Bhandari se proto po zralé úvaze odhodlali k tomu, že budou své potomky následovat a rovněž se stanou džinistickými mnichy. Počátkem února letošního roku se tedy zavázali k asketickému způsobu života. Poté pár v rámci duchovního obřadu zvaného Diksha rozdal kromě všech svých finančních prostředků také veškeré své ostatní věci, jako jsou šperky, oblečení, domácí spotřebiče nebo i mobilní telefony.

Součástí obřadu byl mimo jiné slavnostní průvod, v jehož čele jeli na květinami vyzdobeném voze pan a paní Bhandari oblečení do nádherných tradičních šatů. Spolu s nimi se na něm vezlo dalších třicet pět lidí, kteří se rovněž odhodlali změnit svůj život. Tato neobvyklá událost přilákala do ulic davy lidí. Během cesty pár urazil vzdálenost přibližně čtyř kilometrů a po celou dobu obdarovával ty, kteří se shromáždili podél trasy.

Dne 22. dubna pak manželé oficiálně vstoupili do mnišského stavu a složili slib čistoty, chudoby a zdrženlivosti. Po tomto datu se oba partneři stali mnichy a musí dodržovat s tím spojená pravidla, k nimž patří kromě jiného celibát. Dále se nesmí se setkávat s příbuznými, jsou povinni chodit bosí a mají povoleno přežívat pouze z almužny. Přísně zapovězeno je lhát a krást.

Toto rozhodnutí milionářského manželského páru Bhandari vyvolalo velký rozruch nejen v místních médiích, ale také na sociálních sítích. Ačkoliv jejich rozhodnutí bylo pro mnoho lidí nečekané a šokující, Bhandariovi se díky němu těší ve své rodné zemi velké úctě a vážnosti.

Wikipedia, heslo: Gudžarát, Wikipedia, heslo: Diksha, Wikipedia, heslo: Džinismus

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz