Hlavní obsah
Zdraví

Zákaz močení vestoje: Chabý pokus donutit muže močit vsedě očima ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Se zákazem močení vestoje se můžeme setkat na některých místech například u našich německých sousedů. Močení vsedě je hygieničtější a podle mnohých odborníků i zdravější. Řada mužů mu dává z nejrůznějších důvodů přednost.

Článek

Nedávno jsem se na toaletě v penzionu v jednom německém městě setkala se samolepkou zakazující močení mužů vestoje, což se mě sice netýká, ale přesto mě to velmi zaujalo. Rozhodla jsem se tedy zapátrat na toto téma a zjistit, zda lze vůbec něco takového po mužích požadovat a jaké má pro ně močení vsedě případně výhody či nevýhody.

Lepší hygiena a snadnější úklid

Samolepka byla na toaletu zřejmě umístěna s cílem zlepšit hygienu, minimalizovat znečištění záchodu, a tím pádem také usnadnit jeho úklid. Močení vsedě je jistě hygieničtější z pohledu udržování čistoty na toaletě, ale sedat si „povinně“ na prkýnko mimo domov, například na veřejných záchodcích nebo třeba ve škole, mi přijde naopak velmi nehygienické. Nevím, jak vám , ale mně maminka vždy jako dítěti kladla na srdce, ať si nikde na WC na prkýnko zásadně nesedám „abych tam ještě něco nechytla“. Většina lidí toto pravidlo na veřejně přístupných toaletách ctí, a tak nějaké zákazové cedulky v konečném výsledku stejně nic neřeší, protože se lidé případně netrefují do toalety vestoje, ale z podřepu. A všichni víme, jak to potom na záchodech vypadá.

Neumím si ani dost dobře představit, jak by zákaz močení vestoje fungoval v praxi. Silně pochybuji o tom, že by přiměl všechny příslušníky opačného pohlaví toto nařízení respektovat. Při představě, jak někdo jeho dodržování kontroluje a případně postihuje ty muže, co močí vsedě, jsem se v duchu zasmála. Představila jsem si, jak by asi taková „záchodová kontrola“ mohla případně probíhat. „Dobrý den pane, je evidentní, že jste nemočil vsedě, tudíž si WC sám uklidíte a uhradíte poplatek za nedodržení zákazu.“ Oficiálně ale nelze nikoho nutit, aby močil konkrétním způsobem. V případě zákazů umístěných na toaletách pro pány, jde tedy jen o chabý pokus, jak muže přinutit močit vsedě.

Dočetla jsem se, že v Německu se tento nový trend poměrně rychle uchytil. Na toaletách se běžně objevují různé tabulky a upozornění, které mužům zakazují močení vestoje a vybízí je k sezení. V rámci „záchodové osvěty“ u našich německých sousedů již několik let probíhá na toto téma vážná diskuze, jejímž cílem má být šíření nových poznatků a docílit toho, aby muži močili vsedě. To však nenařizuje žádný zákon ani předpis, a tak výstražné cedulky umístěné na toaletách mají pouze preventivní charakter. Pánové si tedy mohou nadále klidně močit, jak jim to vyhovuje. Domnívám se, že jim není potřeba nic nařizovat nebo zakazovat. Bohatě postačí, když se naučí při močení vestoje dobře „mířit“, a pokud se „netrefí“, tak by si měli po sobě toaletu uklidit.

Foto: Hana Strejcová

Zákaz močení vestoje na toaletě

V Německu došlo v roce 2015 dokonce k soudnímu sporu, kdy majitelka bytu žalovala nájemníka kvůli tomu, že jí močí zničil mramorové dlaždice a požadovala náhradu škody. Soudní znalec dospěl k závěru, že kyselina močová poškozuje dlažbu na toaletách, avšak soud v Düsseldorfu nakonec rozhodl, že močení vestoje není postižitelné. Soudce zamítl žalobu bytné také proto, že na toaletě nebylo umístěno žádné výstražné oznámení a dodal, že jde o obvyklý návyk: „Navzdory rostoucí domestikaci mužů v této záležitosti, urinace vstoje je stále běžnou praktikou.“

Německo však není jedinou zemí, kde se „problémem“ močení vestoje seriózně zabývají. Například ve Švédsku v roce 2012 padl návrh, aby státní zaměstnanci kraje Södermanland měli zákaz močení vestoje. V této souvislosti mi přijde zajímavé vyjádření profesora Johna Gamela z univerzity v americkém Louisville, který k problematice uvedl: „Moč se při konání potřeby u mužů nijak zvlášť nerozšiřuje po okolí, to až během ‚otřepání‘, které následuje. Nutit muže k tomu, aby vyprazdňovali močový měchýř vsedě, tak není příliš účelné, protože žádný muž nechce otřepávat, když ještě sedí na míse.“ Nevím, jak pro vás, ale pro mě jako pro ženu je tato informace zcela zásadní a leccos vysvětluje. Tak ještě doplňuji, pánové pozor také na to „otřepávání“, ať zbytečně neznečistíte toaletu.

Má močení vsedě pro muže zdravotní výhody?

Co se týká zdravotního pohledu na močení vsedě, setkala jsem se u odborné veřejnosti s různými, často i velmi protichůdnými názory, z nichž zde zmíním alespoň dva. V roce 2007 se emeritní primář urologické kliniky v Brně MUDr. Rudolf Vévoda vyjádřil k dotazu na toto téma v internetové poradně takto:

„Močení vsedě je u mužů zcela nefyziologické. Krátká močová trubice ženy vyžaduje polohu vsedě. Muž má močovou trubici dlouhou a vinutou, což při močení vsedě ztěžuje dokonalé vyprázdnění močového měchýře. Takto při letitém močení vsedě u mužů vznikají kameny v měchýři na základě zbytkové moči, v níž, je-li ještě koncentrovaná, vypadávají soli a slučují se do podoby močového kamene. Afričtí nomádi jsou nuceni močit v podřepu a to z přirozených důvodů zábrany potřísnění močí v poušti, kde vanou větry. Výskyt močových kamenů je tam dosti velký. Pro močení vsedě není u mužů žádný logický důvod, to jen některé ženy nutí muže k takovémuto úkonu, za což si mohou muži většinou sami, to když svojí nepozorností či neukázněností potřísní okraje mísy či dokonce podlahu v okolí záchodové mísy, případně nezvedají prkénko.“

Naopak studie nizozemských vědců z Leiden University Medical Center z roku 2014 dospěla k opačnému závěru. Dle těchto odborníků má močení vsedě pro muže řadu pozitivních účinků na jejich zdraví. Vsedě se podle nich močový měchýř daleko rychleji a lépe vyprázdní, což je zapříčiněno tím, že pánevní a páteřní svaly jsou naprosto uvolněné. Když se muž postaví, tak dojde k aktivaci těchto svalů a vzniklé napětí může vést k tomu, že všechna moč neopustí močový měchýř. Na základě výzkumu pak přišli tito vědci s tvrzením, že močení vsedě pomáhá zejména mužům, kteří mají problémy s dolními močovými cestami nebo zvětšenou prostatou. U této skupiny mužů jde podle nich navíc o účinnou prevenci proti vzniku močových kamenů, infekci močových cest nebo ledvin.

Kteří muži močí muži vsedě nejčastěji?

Na tuto otázku se rozhodl odpovědět výzkum britské společnosti YouGov, která zkoumala chování mužů na WC v 13 vybraných zemích z celého světa. Prvenství v močení vsedě patří mužům z Německa, dále je oblíbené také u Švédů, Dánů a Kanaďanů. Naopak v Mexiku, Velké Británii, USA či Singapuru pánové většinou stojí. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že muži nad 55 let upřednostňovali stání, zatímco mladší muži mezi 18 až 34 lety na toaletě raději seděli. Podle vědců je tedy dost dobře možné, že v příštích letech bude stoupat podíl mužů, kteří dávají přednost sezení. Mezi mladými muži, kteří se k vysedávání na toaletě hrdě hlásí, patří i fotbalová superstar Lionel Messi.

Zdroje: Autorský článek doplněný o poznatky: ceskatelevize.cz, denik.cz, novinky.cz, eurozpravy.cz, cus.cz, cpzp.cz, dailymail.co.uk, nova.cz, vitalia.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz