Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena pomalu umírala hladem a žízní uvězněná v bedně. Její snímek kdysi šokoval svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

Mongolská žena odsouzená k trestu smrti za cizoložství v roce 1913

Pomalý a krutý trest smrti za cizoložství čekal v roce 1913 mongolskou ženu, která byla zavřena do dřevěné bedny, kde nakonec hlady a žízní zemřela. Z její fotografie publikované v časopise National Geographic běhá mráz po zádech.

Článek

Jen málokterý snímek vzbudil v západním světě takové pobouření jako ten, na kterém je zachycena mongolská žena odsouzená k trestu smrti, protože se dopustila manželské nevěry. Přestože od pořízení této kontroverzní a celosvětově známé fotografie uplynulo již 111 let, i dnes v lidech snímek vyvolává silné emoce.

Ambiciózní projekt vlivného bankéře

Jako autor fotografie bývá někdy mylně označován francouzský bankéř a filantrop Albert Kahn ((1860-1940), ale ve skutečnosti ji pořídil někdo jiný, ačkoliv bez Alberta Kahna by tato fotka zřejmě nikdy nevznikla. Kahn, který vydělal obrovské jmění nejprve na těžbě diamantů a poté také jako bankéř ve světě mezinárodních financí, se následně rozhodl realizovat svůj velkolepý projekt známý pod názvem Archives of the Planet (Archiv planety).

Kahn si předsevzal, že zmapuje život národů a kultur z celého světa s pomocí barevných fotografií a dokumentárních filmů. Tímto svým počinem chtěl mimo jiné ukázat, že i přes rozdílnost kultur by se lidé na celé planetě měli snažit o vzájemné porozumění. Najal si tedy profesionální fotografy, a v průběhu let 1909 až 1931 je vyslal na všechny kontinenty, kde postupně navštívili nejméně padesát zemí světa. Během svých cest pořídili celkem 183 000 metrů filmu a 72 000 autochromovaných barevných fotografií.

Foto: Public Domain via Wikimedia Commons

Bankéř Albert Kahn v roce 1914

Trest smrti v mongolské poušti

Mezi prvními fotografy, které Kahn sponzoroval, byl i muž jménem Stéphane Passet. Ten dostal za úkol podniknout výpravu nejprve do Číny, pak do Maroka, následně na Balkán, a v roce 1913 se vydal do Mongolska. A právě v této asijské zemi Passet v červenci 1913 pořídil onu legendární fotografii „ženy v bedně“. Dle tvůrců projektu je na snímku zachycena žena odsouzená k trestu smrti za manželskou nevěru.

Cizoložnice byla zavřena do dřevěné bedny, odvezena na odlehlé místo v poušti a ponechána na pospas osudu. V té době v Mongolsku přitom nešlo o nic neobvyklého. Odsouzení na smrt takto běžně umírali i několik dní žízní a hladem. V bedně byl sice z boku udělán malý otvor, kterým jim kolemjdoucí případně mohli podat v misce vodu nebo i něco k jídlu, ale přesto nakonec zemřeli trýznivou smrtí.

Veřejnost byla šokována a znechucena

Když byl snímek „ženy v bedně“ v roce 1922 zveřejněn v časopise National Geographic, vzbudil obrovské pozdvižení. Vyšlo totiž najevo, že fotograf Stéphane Passet odsouzené ženě žádným způsobem nepomohl a její utrpení pouze dokumentoval. Lidé byli šokováni, a na hlavu fotografa Passeta i samotného autora projektu Alberta Kahna se snesla obrovská vlna kritiky. Znechucení veřejnosti bylo tak velké, že se situaci snažil Kahn osobně zklidnit.

Albert Kahn proto tehdy přispěchal s vysvětlením, že fotograf nemohl ženě žádným způsobem pomoci. Kdyby tenkrát Passet propustil ženu z bedny na svobodu, sám by se v Mongolsku vystavil velkému riziku trestu. Kahn však argumentoval především tím, že z antropologického hlediska by nebylo správné jakýmkoliv způsobem do dění zasahovat. Úkolem fotografa tak podle něj bylo pouze celou událost zdokumentovat, nikoliv ji řešit. Přesto je tento děsivý snímek dodnes terčem nejrůznějších spekulací a stále vzbuzuje velké emoce.

Projekt Alberta Kahna si získal během let mnoho obdivovatelů. Ačkoliv některé části jeho díla byly prodány nebo zničeny, většina materiálů se dochovala až do dnešních dnů. V současné době mohou lidé fotografie a filmy z Archives of the Planet obdivovat v Musée Albert-Kahn, které se nachází na západním předměstí Paříže. Zde jsou návštěvníkům zpřístupněny v reprodukované podobě formou interaktivní výstavy.

Wikipedia, heslo Albert Kahn, Wikipedia, heslo Archives of the Planet

Okuefuna, David (2008). The Dawn of the Color Photograph: Albert Kahn's Archives of the Planet. Princeton University Press.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz