Hlavní obsah
Názory a úvahy

Byl jednou jeden neslušný dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si kupujete nový byt, v podstatě kupujete zajíce v pytli. Realitní makléř se dušuje, že dům, v němž si kupujete nový byt, je velmi slušný, vždyť jeho většinu tvoří lidé důchodového věku.

Článek

A tak si byt v malém činžáčku koupíte a těšíte se na nový život. Jenže velmi brzy zjistíte, že žít pod jednou střechou se seniory není žádná procházka růžovým sadem. Naopak. To, co se v domě děje, je obrazem mravní bídy, jíž jsou někteří důchodci schopni. Až pozdě si uvědomíte svou chybu, až pozdě vám dochází význam výrazu „lumpenproletariát.“ Takové nechala zrodit diktatura proletariátu, za niž nese veškerou odpovědnost KSČ. Komunisté nechali zrodit kreatury, lidi bez slušného vychování, ty tam byly ideály první republiky. Za vlády soudruhů se v zemi hodně kradlo, závidělo, intrikovalo, pomlouvalo, donášelo, lhalo…ale o tom dnes psát nechci.

Žádný realitní makléř nemůže tušit, že v domě, jenž je udržovaný a čistý, budou žít senioři s dobrými mravy na štíru. V domě bychom našli ovdovělého seniora, jeden by projevoval lítost nad odchodem jeho ženy. Ale přiznejme, že její skon znamenal určitou úlevu, neb tato seniorka proslula jako žena vulgární, hašteřivá, vyvolávající v domě neustálé konflikty. Nelze s ovdovělým mužem soucítit, on převzal štafetu své nebožky. Ve svém nudném životě se baví tím, že z okna plive na kolemjdoucí, případně na ně vylévá vodu, nebo zazvoní na sousedku a vyleje jí kýbl vody do předsíně. A prokopnout dveře této sousedky není pro něj nic, co by nezvládl. A dostane-li se tento vdovec ven, ničí záhony před domem. Díky němu už za své vzaly některé květiny i keře. Ničí je, takto si vyřizuje účty s okolním světem. Jeho výrazový projev se vyznačuje značnou omezeností, je obrazem jeho slabého ducha. Nejblíže tíhne k užívání vulgarismů, jimiž zejména častuje jednu osmdesátiletou ženu. Je velký omyl domnívat se, že starý muž = hodný dědeček, hodný dědeček z pohádky. Jestliže se někdo za svého života choval jako lump a navíc tvořil proletariát, ve stáří nebude jiný. Realitní makléř při prodeji bytu nemohl vědět, že zde bydlící senior pracoval za vlády komunistů na šachtě, kde kradl horníkům peníze. Za to byl odsouzen…Jeho zlá vůle se zdá být bezedná, bezedná žumpa špíny. Aby učinil svému zlému duchu zadost, kreslí tento muž obrázky vagíny na zvonky. No řekněte, kdo to dneska má?

Když si kupujete nový byt, nemůžete čekat, že jedním ze sousedů bude i bývalá žena lehkých mravů, jež šla s každým, kdo jí zaplatil rum. Vzhledem ke svému věku již toto nejstarší řemeslo nevykonává, stačila se na stáří provdat, aby jí její manžel vyrovnával její nízký důchod. Jako matka naprosto selhala, o své děti se nestarala, z nich se stali zloději a narkomané, čichači toluenu. Realitní makléř nemohl předvídat, čeho je vysloužilá prostitutka schopna. Že tato bývalá lehna zmanipuluje svého podpantoflového muže k tomu, aby namazal schody olejem jen z toho důvodu, aby si někdo z domu pořádně namlátil. Bohužel to vše odskákal její soused, mladý muž, jenž pospíchal do práce, uklouzl po naolejovaných schodech a jeho jediným štěstím bylo, že hlavou narazil do dveří jiné seniorky. Hlava i dveře to vydržely. Kdyby byl upadl na temeno hlavy, asi by si byl způsobil těžký úraz. No řekněte, kdo to dneska má?

Koupit si v dnešní době nový byt je nejen otázka nemalé částky peněz, ale měli bychom předtím, než si byt pořídíme, propátrat okolí. I když může jít o nemovitost v sociálně nevyloučené lokalitě, může dojít po nastěhování k velkému rozčarování. A to nám bohužel mohou způsobovat někteří senioři, kteří osobnostně za nic nestáli, když byli mladí, s přibývajícím věkem se jejich negativní vlastnosti jen násobí. Našli by se mezi nimi závistivci, plni nenávisti k jiným lidem. Po stránce materiální se jim dnes žije velmi dobře, jen nedokáží žít. To nedokázali nikdy, jsou produktem diktatury proletariátu, jež pro naši zemi znamenala velký úpadek po všech stránkách. Bohužel jsme se až dosud nezbavili postkomunistického syndromu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz