Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč tu ještě tolerujeme Andreje Babiše?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je otázkou, proč v českých vodách ještě tolerujeme Andreje Babiše. Přece by tu měl platit lustrační zákon. Nebo už neplatí?

Článek

Opravdu mi nejde na rozum, proč tu ještě tolerujeme morální trosku, jakou je dle mého soudu Andrej Babiš. Vždyť to ani není rodilý Čech, jeho propagandistické projevy velmi připomínají Miloše Jakeše. A když se Andrej Babiš rozčílí, což v jeho případě není vůbec těžké, upadne do hysterie, neovládá se a jeho výrazivo je směsicí hatmatilky. A takový člověk by měl stát v čele naší politické reprezentace? Člověk s minulostí estébáka a agilního komunisty, jenž mění své politické postoje podle toho, odkud mu kyne větší zisk?

Když tak sleduji, co se v naší politice děje, říkám si, proč bylo dovoleno bývalému bolševiku, jenž je veden jako agent StB, aby rozpínal své ziskuchtivé ambice v české kotlině. V 90. letech se aktivně podílel v divoké privatizaci, vůbec nepracoval ve prospěch země, ani se nikterak politicky neangažoval na mezinárodním poli. Jeho hlavním zájmem bylo využít kontaktů, jichž dosáhl v době, kdy pracoval v PZO (Podnik zahraničního obchodu), v době svého aktivního členství v KSČ. Když se tygr nasytil, došlo mu, že politika bude nést ovoce, bude moci díky ní propojit svou nenasytnou touhu po stále větším bohatství, což mu politika bezesporu umožní. A jak vidno, jeho hypotéza se potvrdila. Proč pro něj neplatil a neplatí lustrační zákon? Myslela jsem si, že tu něco takového platí. Ale platí? V tomto směru bych popohnala současnou vládu k větší aktivitě, měla by aktualizovat lustrační zákon, aby se do vrcholné politiky nikdy nemohli dostat bývalí bolševici.

Jako český národ jsme nedůslední a ono se nám to vrací. Už se to s námi historicky táhne a je úplně jedno, kdo je ve vládě. Vzhledem ke svému věku si něco pamatuji. Bezesporu nevymažu ze svých vzpomínek rok 1968, normalizaci naší země 70. a 80. let. Vím z vlastní zkušenosti, jaké kreatury dominovaly v Československu, komunistická strana nechala zrodit lidi bez jakékoli morálky jen k potlačení svobody a demokracie v zemi. A mezi horlivými komunisty byl i Andrej Babiš, pouhých deset procent populace Československa tvořili komunisté a jedním z nich byl Andrej Babiš, jenž si v současné době hraje na dobrotivého politika. Tohoto člověka hodnotím jako osobnost, jež je schopna se ve svých politických názorech vychýlit jakýmkoli směrem. Je-li nutno být levicovým politikem, není u něj žádný problém, je-li nutno se nasměrovat doprava, lehce obrátí pádlo, je-li nutno se přiklánět k fašismu či populismu, i toho je on schopný, neb je bezpáteřný oportunista.

Opravdu těžko chápu, že se v naší populaci najdou lidé, kteří skandují Andreji Babišovi. Budeme jako Slováci? Zvolili si opětovně za premiéra Fica, který byl namočen do vraždy novináře Kuciaka…Proč jsme se až dosud nevypořádali s kolaboranty bývalého režimu? Proč jsme hned v samotném počátku neodstavili komunisty, nezabránili jim, aby pronikali do veřejného života?

Andrej Babiš tu šíří propagandu o míru, že chce mír. To chtějí přece všichni. Jeho lovosický chemický závod míval za vlády soudruhů na své budově velké heslo „Buduj vlast, posílíš mír.“ Když jsme kdysi s malou neteří tímto páchnoucím městem projížděli a ona si heslo přečetla, konstatovala „To je mi pěkný mír, když to tady smrdí.“ A mírová propaganda, již tu Andrej Babiš šíří, také páchne. Páchne jeho minulostí, páchne jeho nenasytností po stále větším bohatství a moci. Vykřikuje tu obdobně jako Adolf Hitler, co všechno pro národ udělá…Že za něj bude líp.

Mně se tu žije velmi dobře, hlavně jsem spokojená, že se v parlamentu nenachází KSČM, mám nízké náklady na bydlení, zvýšily se mi od nového roku jen o 16 Kč a energie o 100 Kč. Kde bere soudruh Babiš a jeho hnutí informace, jimiž manipuluje veřejným míněním? Svými propagandistickými frázemi jedná úplně stejně jako KSČ, nelze popřít, že se mu dostalo komunistických praktik. Myslím si, že mu podléhají lidé bez vlastního já.

Současná vláda dělá chyby, přesto je to mnohem lepší varianta než vláda Babišova. Vždyť Andrej Babiš coby premiér naprosto selhal jako krizový manažer v době lockdownu. On má na svědomí životy lidí, kteří podlehli covidu. Byl naprosto neschopný. Od současné vlády očekávám, že zaktualizuje lustrační zákon a pevně jej zakotví. Měla by to být cesta, aby se do politické reprezentace nikdy nedostal bývalý bolševik a estébák, který se v 90. letech angažoval v divoké privatizaci za cílem osobního zbohatnutí, nepřiložil v té době ruku k dílu českých veřejných zájmů i zájmů zahraničních, neb měl jedinou motivaci. Nahrabat si úplně co nejvíc. Toho dosáhl, nicméně s jídlem roste chuť, proto vstoupil do politiky a sází na to, že bude z ní týt co nejvíc…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz