Hlavní obsah
Cestování

Co dělat v Himálajích, když počasí nepřeje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hermit Voita

Everest, Základní Tábor z druhé strany od Khumbu ledopádu.

Nepálci jsou hrdý národ se smyslem pro byznys. Často bývá na úkor nic netušících turistů, obzvlášť v horách.

Článek

Jmenuji se Vojta a jezdím světem za poznáním. Postřehy a zážitky téměř každý den sdílím v krátkém deníku, na který jsi právě narazil/a. Letos projíždím od západu na východ (a možná zpátky) Himálaje. Mapu a další detaily najdeš na https://beacons.ai/hermitvoita.

Volal jsem váš příští hotel, ale neodpovídají. Myslím, že mají plno. Měli byste místo toho jít do tohohle hotelu!
Majitel hotýlku.
Váš hotel je plný. Co budete dělat?!
Majitelova žena stupňující nátlak.

Typicky mají Nepálci, stejně jako Indové, moře času. Občas ale přeřadí nado vyšší rychlost. V Indii to bývá za volantem; z obyčejného Inda se stane po rychlosti žíznící monstrum, namísto brzd vládnoucí klaksonem. V Nepálu to je prodejní strategie. V tomhle případě se ona česká rodina ocitla pod velkým tlakem okamžitě si vybrat zdánlivě ze dvou možností. Risknout, že přijde do hotelu, kde mají plno, nebo se upsat kamarádům majitele hotýlku? Koho by napadlo, že pro cestu do Nepálu bude potřebovat praxi ve vyjednávání o rukojmích a titul z psychologie…

Ráno je mrazivé; stejně jako autům také nám trvá se nastartovat. Po hodince supění dorazíme k Chukpi Lhara, horskému hřbitůvku horolezců, kteří umřeli v Himálajích. Naskládané kameny, pamětní desky, Buddhistické modlitební mlýnky. Nadčasové místo umocněné padajícím sněhem.

Zbytek výšlapu, Lobuche, Gorakshep až po základní tábor Everestu je dřina a pomalá chůze mezi davy, kameny, větrem a sněhem. Většina cesty vede podél Khumbu ledovce po naší levici. Ten se pomalu klube z černé vrstvy kamenů a špíny do azurově modré prastarého ledu. Základní tábor sedí přímo na něm.

Projít základní tábor vzhůru mi trvá dobrou hodinu. Stovky stanů, z kterých slyším hudbu a veselé hlaholení. Blyštivý ledovec probleskující mezi nimi. Na konci údolí se ledovec mění v ledopád, počáteční bod všech výprav na špičku světa. Nic z něj nevidím, jenom mrak.

Večer je nám oznámeno, že naše data pro lezení nejsou možná. Další místní strategie. Náš průvodce si musel špatné předpovědi být vědom, když jsme se na datech dva dny zpátkydomlouvali.

Souhlasíme, že výstup o den posuneme. To nás vyflusne z našeho tempa do nuceného dne odpočinku v Gorakshepu. Nejvyšší, nejprošlapanější, a nejhorší vísce v celých Himálajích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám