Hlavní obsah
Cestování

Přednáška o menstruaci ve školách jižního Nepálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hermit Voita

Rozdávání hygienických pomůcek. Terai, JV Nepál.

Nepálský venkov není vůči ženám a dospívajícím dívkám chápavý. Připojil jsem se k Saheen bojující za změnu poměrů.

Článek

Nepál je rozdělen na tři velmi odlišné části.

První z nich je Káthmándú, pokroková metropole, která rychle dohání světové standardy a patří mezi vůči expatům nejvstřícnější města současnosti.

Druhou částí jsou himálajské oblasti, existenciálně závislé na turismu, se všemi dobrými a špatnými stránkami tohoto životního stylu.

A pak jsou tu nížiny, horké roviny podél jižní hranice země s Indií. S výjimkou dvou přírodních rezervací obývaných tygry, Chitwan a Bardia, existují tyto oblasti nedotčeny nekonečným proudem turistů, fixovaných touhou přidat ten nebo onen himálajský vrchol nebo průsmyk do svých profilů na Instagramu nebo LinkedInu.

A právě tam vyrůstala hrdinka tohoto příběhu.

Foto: Hermit Voita

Saheen (v pravém dolním rohu) v Terai.

Život v Terai, jihovýchodní provincii, je excentrickou směsí víry - muslimské a buddhistické - a starodávných tradic a přesvědčení. Výsledná kombinace favorizuje muže. Život je řízen úmorným vedrem panujícím po většinu roku a životodárným monzunem ve třech letních měsících, který zajišťuje vodu pro pěstování rýže. Mzdy, pokud se někomu podaří najít zaměstnání, činí 100 NPR/den (20 Kč), ale většina rodin žije z vlastní půdy nebo drobných transakcí. Vzdělání bylo až donedávna zcela dobrovolné a výhradně pro chlapce. Z produktů západní civilizace tu zdomácněly pouze dvě věci: kroksy a telefony.

Foto: Hermit Voita

Západ slunce. Terai, JV Nepál.

Empowerment Collective (Kolektiv pro nezávislost [žen]) je výsledkem snu a myšlenky dvou sester z Terai, Nasreen a Saheen. Saheen vyrůstala v prostředí bez vzdělání, včetně sexuální výchovy či informací souvisejících s dospíváním, a dětství strávila nekonečnou otročinou v textilních továrnách.

Rozhodla se vydat na riskantní cestu za lepším způsobem života.

Seznámil jsem se s ní před šesti lety, když provozovala malý krámek založený na několika jednoduchých myšlenkách. Dejme práci ženám závislým na svých manželech. Zacházejme s nimi s důstojností a odměňme je spravedlivě. Tyto revoluční ideály se v Terai setkaly s odmítavým nesouhlasem, ale v Káthmándú uspěly a vznikl obchůdek pojmenovaný „Local Women Handicrafts“ (Ženské řemeslné výrobky).

Během následujících let se projekt díky trpělivé a obětavé pomoci dalších cizinců rozrostl. Ve značné míře se rozvíjel také v Terai. Byla zde vybudována továrna na textil a myšlenky, které stály za tímto projektem, postupně pronikly do okolních vesnic. Dívky je svým krajanům opakovaně předestíraly a dnes je práce pro projekt přijímanou alternativou pro místní ženy.

Nasreen působí na mezinárodní scénu jako mluvčí pro OSN a shání finance pro další rozvoj projektu. Saheen zajišťuje provoz na místě a stará se o každodenní potřeby v Káthmándú i v Terai. Doprovodil jsem ji do Terai, abych přispěl svou troškou do mlýna.

Prvním úkolem bylo pro sponzory a nepálskou vládu natočit rozhovory Saheen s novými učednicemi. Tyto ženy nebyly nikdy zaměstnané a dovednost práce se šicím strojem pro ně znamená zásadní životní změnu. Jejich výrobky lze následně koupit jak v KTM, tak online, díky čemuž se prodávají po celém světě.

Foto: Hermit Voita

Ženy z Terai

Hlavní misí Saheen během této cesty však bylo rozdělení masivní humanitární pomoci ve formě 600 malých „dárkových balíčků“ vytvořených kolektivem. Každý balíček je určený pro jednu ženu a tentokrát byla mise zaměřená na školní děti. Lety praxe byly balíčky vyladěny k dokonalosti. Každý balíček obsahuje věci, které jsou pro místní i nadále neobvyklé. Kalhotky, opakovaně použitelné menstruační vložky, nůžtičky na nehty, mýdlo (výjimka, která je již běžná). Tímto způsobem Kolektiv zvyšuje povědomí o menstruaci, která je tradičně stigmatizována, a o hygienických rizicích s ní spojených.

V obou námi navštívených školách členky Kolektivu přednesly prezentaci seznamující studentky s menstruací, následovanou rozdělením hygienických balíčků. Přišlo mi, že většina dívek naslouchala se zájmem; a zatímco se mnohé ostýchaly, jak to u puberťáků bývá, dárky byly přijaty s hrdostí a vděčností. Pro dívky v předmenstruačním věku byly vložky uschovány ve škole.

Foto: Hermit Voita

Já v Terai

Obvykle mám na šíření západních standardů a hodnot skeptický názor, ale tady to působilo správně. Věřím, že to má dvě příčiny: za prvé, cílem je odstranit lidské utrpení a smrt a za druhé, protože úsilí iniciovaly a vedou ženy pocházející z místních komunit.

Své zkušenosti podrobně vykresluji ve svém volně přístupném deníku, dny 8.-12. července.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz