Hlavní obsah
Cestování

Den v Namche, nepálském ekvivalentu lyžařského resortu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hermit Voita

Náměstí v Namche ověnčené horami.

Namche Bazar leží ve 3.440 metrech a schází se tu všechny cesty okolo Everestu. Vyrostlo z něj velké turistické centrum.

Článek

Jmenuji se Vojta a jezdím světem za poznáním. Postřehy a zážitky téměř každý den sdílím v krátkém deníku, na který jsi právě narazil/a. Letos projíždím od západu na východ (a možná zpátky) Himaláje. Mapu a další detaily najdeš na https://beacons.ai/hermitvoita.

Odpočívat v lyžařských střediscích je špatný nápad. Teda… Příjemný, leč poněkud drahý nápad. Naštěstí mi chyběl obří seznam věcí, a tak jsem ani neměl čas se rozšoupnout. Možná s výjimkou jablečného koláče nebo dvou. Ale to se v daných podmínkách prakticky nepočítá.

Myslím, že každý jsme v naší skupince něco sháněli. Tim si kupoval teplou vnitřní vrstvu a tablety na čištění vody. Jednoznačně nejlépe zorganizovaný člen.

Martin je mým dlouholetým kamarádem, který už je prakticky víc Asiat než Evropan. Potkali jsme se na překladu hry The Sim 4 a na rozdíl ode mě u řemesla zůstal. Nyní můžete jeho práci najít na mnoha místech i mimo hry. Potřeboval ponožky a protisněhové návleky na vyvážení lehkých běžeckých bot.

Nick je taktéž o něco starší než já. Stejně jako nás všechny i jeho volají hory. Letos se mu všechno sešlo a dostal šanci strávit měsíc v Himalájích, který pilně využívá. Přiletěl z východního pobřeží Států, a tak měl i nejdelší pouť z nás všech. Na jeho seznamu figurovaly především vychytávky na údržbu kolen v pohybu (o tom něco vím) a pár dalších drobností.

Myslím, že jsme všichni potřebovali víc hotovosti, za jejíž výběr si tu bankomaty účtují sladkých 5 %. Nakonec jsme našli jeden s lepším kurzem, ale stálo nás to několik hodin bloumání městem. Ještě jsme si všichni pořídili Everest Link - data, díky kterým budu moci psát deník i pod Everestem. Technika je úžasná a bláznivá zároveň.

Já jsem vyměkl a pořídil si trekové hole a sluneční brýle, což je něco, co standardně vůbec nepoužívám. Ale máme tak ambiciózní plány, že jsem usoudil, že bych měl přitlačit na výbavě. A taky sušenky, protože mít v kapse sušenku je vždy super. A tabletky na čištění vody pro případ, že mi zmrzne filtr…

Nad 4.000 metry začínají platit jiné zákony a my tam budeme celou dobu. Okruh okolo Annapuren je v porovnání s nimi triviální. Poklidná, teplá odpoledne, kdy si člověk vypere ponožky a večer jsou suché. Chození v triku a kraťasech v lehkém terénu. Teplé sprchy po ubytování se na noc. Sagarmatha NP je vskutku svět nad světy. 4.000 metrů tu je startovní pozice. Zítra se půjdeme představit.

New York je chladnější než základní tábor.
Majite našeho hotýlku

Tak hádám budeme ok. I když posléze dodal, že zima - první sníh - letos přišla až v dubnu a je kromobyčejŋě chladná. Čiže žádné tričko a kraťasy, ale troje oblečení chladná. To mě potěš…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám