Hlavní obsah
Cestování

Hora Kala Patthar, 5 648 m: naproti Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hermit Voita

Everest s čepičkou, Lhotse vedle bez.

Když se spí v 5 100 metrech, tak výstup o 500 metrů výše zabere jen dvě hodinky. A výhody z vrchu za tu trochu snahy rozhodně stojí.

Článek

Jmenuji se Vojta a jezdím světem za poznáním. Postřehy a zážitky téměř každý den sdílím v krátkém deníku, na který jsi právě narazil/a. Letos projíždím od západu na východ (a možná zpátky) Himaláje. Mapu a další detaily najdeš na https://beacons.ai/hermitvoita.

Brzy ráno se znovu rozdělíme. Já vyrážím jako poslední po krátkém, ale o to intenzivnějším duetu se zamrzlým záchodem. Vylézáme na horu Kala Patthar, vrchol tyčící se mezi vsí Gorakshep a Základním táborem. S 5 648 metry to je nejvyšší bod pouti většiny návštěvníků. Za dobrého počasí jsou z něj bezkonkurenční výhledy na Everest.

Předcházím tucty výletníků. Pro několik z nich jsou zavolány helikoptéry; můj skromný názor je, že by průvodci měli předcházet potřebě použít eso v rukávu, ne do něj turisty vmanévrovávat. Ale v Nepálu se hraje podle jiných pravidel. Později se dozvídáme, že další z helikoptér letěla vyzvednout mrtvé tělo z Druhého tábora na Everestu v 6 400 metrech. Někdo se snažil aklimatizovat o ždibet rychleji, než by bylo zdrávo…

Everest okolo sebe má UFO mrak a sluníčko nakonec vykoukne přes jeho okraj. Složení světla a jeho projekce přes vrcholy hor mě okouzlí na dobrou hodinu. Dalších třicet minut honím fotky helikoptér, o které tu není nouze. Rozverné noty poklidného rána ve výškách.

Lobuche East, vrchol na který se máme vydrápat, leží o trochu nazpátek. Cestou se snažíme zastavit v mezinárodním výzkumném centru, ale jeho správce nám oznámí, že uvnitř akorát vytřel a tudíž dovnitř nesmíme. Briskně naváže otázkou, jestli jsme zadaní. Zanechám ho s mojí oblíbenou odpovědí, že jsem se provdal za hory.

Vesnice Lobuche leží pod horou Lobuche. Je pořád na Everestské dálnici, ale je o hodně tišší, než Gorakshep. Najdeme si pokoj a chvíli posedíme v ‚nejvyšší pekárně na světě‘. (Je to obyčejná pekárna.) Počasí zatím přičinlivě maluje celý svět na bílo.

Zítra bude má první zkušenost s průvodcem jeden na jednoho. Zprávy byly zatím přinejlepším kryptické. Jeho angličtina osciluje mezi přijatelnou a nesrozumitelnou. Pokyny, které jsme doposavad obdrželi, byly náležitě vágní. Pokud ode mne zítra nic neuslyšíte - dejte mi extra den na vzapamatování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám