Hlavní obsah
Cestování

Návštěva místní Královny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hermit Voita

Mussoorie, Královna kopců nad Dehradunem.

S místním kamarádem Atulem vyjíždím zkoumat kopce nad Dehradunem, do známé turistické lokace, Mussoorie.

Článek

Jmenuji se Vojta a jezdím světem za poznáním. Postřehy a zážitky (téměř) každý den sdílím v deníku, na který jsi právě narazil/a. Letos projiždím od západu na východ (a možná zpátky) Himaláje. Mapu a další detaily najdeš na https://beacons.ai/hermitvoita.

Brzo ráno jsem se potkal s Atulem. Setkání s kamarády je vždycky fajn a dvojnásob, pokud umí plynně anglicky (nebo česky). Jelikož v téhle oblasti vyrůstal, tak ji zná jak své boty; ale zároveň nemá potřebu okolní místa znovu a znovu navštěvovat. I tak ale souhlasil, že mi ukáže místní kopce.

Místní trik pro šetření paliva; žádné nemít! Přesněji mít natankováno jen úplné minimum a šetřit tak váhu. Jeden litr dokáže skůtřík dostat až do nebe a zpátky stejně dobře. Pokud se mu teda nerozletí pneumatika, v kterémž případě na jezdce může čekat jen jednosměrná jízdenka. Rezonující vzpomínka na Pákistán.

Mussoorie je místní verze Margalla kopců nad Islámabádem, nebo Fiesole nad Florencií. Únikovka před vedrem nížin, nabízející spektakulární výhledy jako příjemný bonus. Dehradunský poklad září dvěma směry; jedním je vidět město a nížiny a druhým lze v dáli obdivovat bílé hřebeny rozložitých Himalájí. Místní lokaci láskyplně přezdívají Královna kopců.

Korunovační klenot celého hřebene je situován poněkud stranou. Jede se k němu kopci okolo starého vápencového dolu. Před třiceti lety ho zavřeli, když se zjistilo, že tam umřelo několik desítek tisíc horníků. Nyní je důl považován za jedno z nejstrašidelnějších míst v celé Indii.

Celou dobu jsme se dohadovali, jestli z něj v noci člověka spíš vyžene duch horníka, nebo hladový tygr. Napadá mě jen jeden způsob, jak to zjistit…

Klíčový šperk se jmenuje Georgův Everest a nabízí ničím nekryté výhledy v obou směrech. Ideální místo pro točení vlogů a timelapsů. Pokud se člověk dokáže vyhnout všem dalším filmařům. Atul si pamatuje dobu, kdy tenhle kopec byl divoký a „neobjevený“.

Městečko samotné přetéká turisty, což je znovu výborné pro filmování. Jedna další kamera je jen kapka v moři objektivů. Točení záběrů k doplnění rozhovorů zní jako dobrý způsob, jak strávit den nebo dva, zatímco čekám na svůj konvoj věcí z Amazonu.

Nespím v opuštěném dole. Netahání se se stanem mi možná znovu zachránilo život. Ubytoval jsem se namísto toho v pěkném hostelu. Pro jednou jsem nadšený, že jsou v zajímavých lokacích napříč celou Indií. Jezdit po pěkných hostelech je další způsob, jak si najít místa k návštěvě.

Atul je Youtuber a optimista, který věří, že na internetu je snadné „prorazit“. Zatím čeká na svůj jeden závan štěstí. Nejsme na tom všichni stejně? A jako Uttarakhandi taky ví, že hlouběji do hor se pořád nedá dostat. Přikláním se k tomu, mu věřit… ale ještě si to musím promyslet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám