Hlavní obsah
Cestování

Nepál: Výběr, kde výběr není možností na výběr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hermit Voita

Smog při východu slunce nad Kathmandu, dosahující extrémních úrovní.

Vyrážím na měsíc do výšek, kde je polovina kyslíku, než co normálně dýcháme. Ale nemůžu tam jít sám. Možností je pro jednou až příliš…

Článek

Jmenuji se Vojta a jezdím světem za poznáním. Postřehy a zážitky téměř každý den sdílím v krátkém deníku, na který jsi právě narazil/a. Letos projíždím od západu na východ (a možná zpátky) Himaláje. Mapu a další detaily najdeš na https://beacons.ai/hermitvoita.

Savá spirála. Máš 7 dveří. Za některými je možnost cesta vpřed. Za některými není. Možná za všemi, možná za žádnými. Zavři oči. Nebo je nech otevřené. Které dveře si vybereš? Závisí na tom tvůj život…

3 dny běhání po centru, mluvení s lidmi, poslouchání, naslouchání, odhadování. Jsou tu tisíce obchodů. Dostal jsem 4 doporučení od místních kamarádů. Co jsem měl dělat? Ještě když rozhoduji i za moje dva kamarády. Za jejich investici, zážitek, v extrémním případě i život.

Včerejší noc byla perfektně místní: zahraniční. Thamel je bublina, podobně jako Amsterdam, Florencie a další místa, kde ‚místní‘ přestalo existovat. Drogy, rock, ‚kultura‘ pro návštěvníky, skořepina tradic dávno odvrhnutých. (Na sex jsem se neptal.) Obří klub, koktejly, pochybný chlápci dole na ulici – kompletní balení, jaké lze najít v jakémkoli turistickém místě. Tak jsem se nebavil už dlouho.

Vyrostl jsem s hipíky v domě. V roce 1972 hodně Američanů uteklo z války ve Vietnamu. Tehdy tu šlo zůstat bez omezení a pokoj stál 30 korun na měsíc. Vařili si a žili na minimálních financích. Nepálu ani naší ekonomice nedali vůbec nic.

Věci se začaly měnit o 10 let později a od té doby se změnily ještě o poznání víc. Místní tu vnímali čínský problém - pokud jsou místní podniky vlastněné ze zahraničí, tak v zemi od turistů žádné peníze nezůstanou. (Číňané jsou v tomto obzvlášť šikovní.)

Pokud máš 250.000 Kč na investování, proč by nás to mělo zajímat? Když budeš mít 10.000.000 korun, tak se můžeme bavit. Můžeš spolupracovat s nějakou místní firmou.
Om, majitel lezecké společnosti.

Získat nepálské občanství je nesmyslně drahé. Himálaje jsou prakticky rukojmím, z kterého je šťaven poslední dolar. V ulicích to není znát, ze zahraničních dolarů se k obyčejnému Nepálci dostanou centíky.

Tři průsmyky, každý z nichž má přes 5.000 metrů, jsou ten hotýlkový trek na otestování svých limitů. Nad nimi, obtížností, už jsou jen ledovce a extrémní, několika týdenní pouti v odlehlých oblastech hor.

Na druhou stranu hory přes 6.000 metrů je, kde se z chození stává lezení, případně horolezení. Startovní čára, šlo by říci.

Jsou přímo tam. Jeden (nebo dva) dny z tradiční 3P cesty. Plánuji jít na Princátkovu trojičku - všechny tři začátečnické vrcholy v oblasti. Protože jsou přímo tam. I já budu hned vedle nich. Jak bych mohl odolat?

Zaplatili jsme. Místním, kteří z našich peněz uvidí zlomek. I přesto dělají, co můžou, rok za rokem, aby turistům nabídli zážitky, které nelze získat nikde jinde na světě.

Leč nechme všechny odstíny šedé stranou. Jsem nervózní, nadšený a připravený. Vyjíždíme za 3 hodiny.

Alea iacta est.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám