Hlavní obsah
Cestování

Přípravy k výstupu na horu Island Peak v srdci Himalájí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Hermit Voita

Základní Tábor pod Island Peakem

Snažím se vylézt na druhou šestitisícovku během tří dní. Stačí k tomu čisté nadšení?

Článek

Jmenuji se Vojta a jezdím světem za poznáním. Postřehy a zážitky téměř každý den sdílím v krátkém deníku, na který jsi právě narazil/a. Letos projíždím od západu na východ (a možná zpátky) Himaláje. Mapu a další detaily najdeš na https://beacons.ai/hermitvoita.

Je to zmatečné ráno, díky naší prosbě o jiného průvodce. A taky je to pomalé ráno: snídáme v půl deváté. Pak přijde Puri, náš původní průvodce. Postupně z něj vyleze, že nás vezme do základního tábora, ale musíme mu zaplatit. Že prý náš nový průvodce přijde pozdě.

Je to teplé ráno a nám nevadí čekat. Stavíme solární panely, řešíme emaily, dál si povídáme s Julianem. Jeho přenosný vařič přestal fungovat ve výškách, což mu kazí plány na přespání v 5 500 metrech. Ukazuje se, že pokud máte správné kontakty, tak není problém jít slézat hory bez průvodce. Šok.

Migma, náš nový průvodce, přichází krátce poté. Na hlavě má čepici Guns n' Roses a očividně ho moc věcí netrápí. V hotýlku si dáváme oběd a pak s Nickem vyrážíme. Cesta do základního tábora trvá méně jak dvě hodiny, převážně po rovince. I batole by se tam zvládlo dostat.

Všiml jsem si jedné věci, která platí na většinu průvodců: své klienty považují za jaky. Když vidí kamaráda, tak na své svěřence zcela zapomenou, zastaví a povídají si. Turisté přešlapují a čekají, než se průvodce znovu rozejde…

Nálada v základním táboře Island Peaku, usazeném v 5 100 metrech, je o poznání jiná od Lobuche. Je v nízké nadmořské výšce, bez sněhu, zato se sluncem, v teploučku. Našimi společníky je tentokrát zakaboněná paní z Polska a skupina ze Singapuru. Trénink je více než symbolický - pokud by se na hoře něco stalo, bude průšvih.

Mojí selfie tyčce upadne noha, kamera sletí a rozbije se jí kryt na objektiv. Nepoužitelná. Výbava mi letos vůbec nedrží. Zbytek trapírování po horách bude napínavý, protože kamera se nedá nahradit. Do pytle.

Večeře je servírována o páté, v dal bahtu tentokrát úplně chybí čočka. Ale místo toho dostáváme česnečku a popcorn. V šest nás vyhání do stanů. Čas jít spát, děti! Pro kuchařovo dobro se snídaně servíruje všem o půl dvanácté. Čeká nás přes 1 000 výškových metrů, které obvykle zaberou 7-10 hodin námahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám