Hlavní obsah
Cestování

Sprint nad hranici tenkého vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Hermit Voita

Namche Bazar je centrálou všech cest v oblasti.

V Národním parku Sagarmatha mám 30 dní, a i to mi přijde málo. A tak se rychlým přesunem snažíme šetřit čas v nižších polohách.

Článek

Jmenuji se Vojta a jezdím světem za poznáním. Postřehy a zážitky téměř každý den sdílím v krátkém deníku, na který jsi právě narazil/a. Letos projíždím od západu na východ (a možná zpátky) Himaláje. Mapu a další detaily najdeš na https://beacons.ai/hermitvoita.

Jako samostatná jednotka jsem se naučil nebazírovat na detailech - vzdálenost, nebo doba příjezdu v místní dopravě je v rukou bohů. Nyní, ve skupině, se mi vrátila stará touha po vědění. I proto vím, že máme dnes v plánu ujít 20 kilometrů a vystoupit z 2.200 do 3.440 metrů. S celkovým převýšením přes 3.000 metrů.

Cesta pokračuje okolo řeky Dhudh Kosi tekoucí středem údolí. Má to být cesta, jednoduché šlapání. Namche Bazaaru, Říma místních cest, bychom měli dosáhnout během 8 - 10 hodin chůze.

Od včerejška nad námi neustále létají helikoptéry. V odpověď na uzákonění povinných průvodců na horách místní vláda zakázala zásobovací lety helikoptér. I přesto nad sebou slyšíme motory co pět minut. Zákaz s sebou přinesl intenzivní nedostatek jídla a jaků ve vyšších polohách. Co nad námi létá musí být turisté nebo záchranky. Ufff.

V poledne stavíme na jídlo, akorát když přijdou mraky a rozprší se. Rychlá zastávka se tak mění v hodinu a půl, ale dešti se úspěšně vyhýbáme.

Pochod je jednoduchý, ale i tak potřebujeme další dvě hodiny, než dojdeme k branám Národního Parku Sagarthma. V této oblasti stačí dvě povolenky: jedna od vlády Khumbu, regionu, kde se nacházíme, a právě do NP. Khumbu vydává karty a čtečky v kontrolních stanovištích čtou naše jména nahlas.„Vítej v Národním Parku, Vojto Plešáku,“ klobouk dolů.

Většinu času pokračujeme podél řeky. Až na konci čeká strmé stoupání. Namche Bazaar sedí o 700 metrů nad řekou, což mu dopomáhá k nesmlouvavé pověsti. Stoupání nám zabere další dvě hodiny. Procházíme těžkým sněžením, zakrývajícím celou horu.

Namche je dalším místem, které zcela pohltila turistika. Připomíná mi lázeňské město a sněžení mu dodává další vrstvu roztomilosti. Jedná se o hlavní uzel a je tu živo. Poslední zastávka před skutečnými horami. S 3.440 metry nad mořem je to zároveň ideální lokace pro první zakušení tenkého vzduchu. Jeden den tu zůstaneme, pro poslední nákupy a aklimatizaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám